Η Αλήθεια πίσω από την Εξελικτική Σχέση Τραμπ – Πούτιν
Η νέα πολιτική στάση του Ντόναλντ Τραμπ, όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, τη μετά την πρόσφατη συνομιλία του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ενισχύει την αβεβαιότητα σχετικά με τις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει προχωρήσει στη σύνταξη ενός μνημονίου που αναμένει να αποδεχθεί το Κίεβο, προσδιορίζοντας τις μελλοντικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες, ο Τραμπ έδειξε να αποφεύγει να ασκήσει περαιτέρω πίεση προς τη Μόσχα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι ανησυχίες στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας. Αυτές οι δηλώσεις δημιουργούν ερωτήματα σχετικά με την έλλειψη στήριξης στις υπάρχουσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως επεσήμαναν οι Financial Times και BBC.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε την αναγκαιότητα να καταβληθούν προσπάθειες αφενός από το Κίεβο και αφετέρου από τους συμμάχους του προκειμένου να πειστεί ο Τραμπ για την επιβολή πιο σφοδρών κυρώσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, το αποτέλεσμα των κυρώσεων θα ήταν καθοριστικό για το αν οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να ωφελούνται από την κατάσταση.
Περίπου 24 ώρες μετά τη συνομιλία Τραμπ – Πούτιν, οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να προειδοποιούν για “μαζικές κυρώσεις” εφόσον η Μόσχα καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία. Η σημασία της πειθούς του Τραμπ γίνεται εμφανής, εάν σκεφτεί κανείς τις προθέσεις της Ρωσίας.
Η Ρωσία και η Αδιάλλακτη Στάση της
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη απάντηση στο αίτημα των Ευρωπαίων για εκεχειρία 30 ημερών. Ένα διπλωματικό παρασκήνιο αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι συνομιλητές του Τραμπ από την Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Φινλανδία σοκαρίστηκαν από την αποδοχή του Τραμπ να μην προτείνει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η επικεφαλής της Κομισιόν, Φον ντερ Λαϊεν, δήλωσε ότι η επικοινωνία με τον Τραμπ ήταν «καλή» και ότι η αμερικανική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις είναι κρίσιμη.
Η Ρωσία αντέτεινε, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, ότι «ποτέ δεν αντιδρά σε τελεσίγραφα», εστιάζοντας στην πρόσφατη έγκριση του 17ου γύρου κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της. Οι κυρώσεις στοχεύουν σε 200 σκιώδη πετρελαιοφόρα και ανταγωνίζονται την προσδοκία για μια μνημονιακή συμφωνία.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι ένα “μνημόνιο” μπορεί πράγματι να είναι προϋπόθεση για τον οδικό χάρτη μιας πιθανής μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε ότι η απόφαση της Ουκρανίας είναι κρίσιμη, καθώς τώρα καλείται να εξετάσει εάν θα συνεργαστεί ή όχι με βάση το προτεινόμενο μνημόνιο.