Συνέντευξη της Μαρίν Λεπέν: Πολιτική Απόφαση και Στρατηγικές Προσωρινής Αντίστασης
Η Μαρίν Λεπέν παραχώρησε τη πρώτη της συνέντευξη στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1, μετά την απόφαση του δικαστηρίου για την καταδίκη της σε περίπτωση υπεξαίρεσης κοινοτικών κονδυλίων. Αυτή η απόφαση έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την πολιτική σκηνή της Γαλλίας, καθώς ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την υποψηφιότητά της στις προεδρικές εκλογές του 2027.
Η Λεπέν, επικεφαλής του κόμματος Εθνικός Συναγερμός, κατηγόρησε τον δικαστή που εξέδωσε την ετυμηγορία, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «πολιτική» και υποστηρίζοντας ότι το δικαστήριο επιχείρησε να εμποδίσει την καμπάνια της ενόψει των επόμενων εκλογών. «Θα ασκήσω έφεση κατά της ετυμηγορίας το συντομότερο δυνατόν και δηλώνω ότι είμαι αθώα», πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για την παραβίαση του κράτους δικαίου.
Σχολιάζοντας την πιθανότητα του Μπαρντέλα να είναι υποψήφιος στη θέση της, η Λεπέν δήλωσε ότι δεν θα αφήσει την πολιτική της πορεία έτσι. «Υπάρχουν εκατομμύρια Γάλλοι που με στηρίζουν και με εμπιστεύονται. Θα συνεχίσω να μάχομαι κατά της αδικίας», τόνισε επανειλημμένα.
Η περιγραφή της Λεπέν για την κατάσταση, προκάλεσε περισσότερες αντιδράσεις. Υπογράμμισε ότι, παρά τον αποκλεισμό της, «οι φωνές εκατομμυρίων Γάλλων είναι αυτές που αποκλείστηκαν». Αν τελικά δικαιωθεί με την έφεση, προσδοκά να είναι υποψήφια στις εκλογές, επισημαίνοντας τις νομικές διαστάσεις της δικαστικής απόφασης.
Σημαντικό χαρακτηριστικό της υπόθεσης είναι η απόφαση να επιβληθεί η στέρηση του εκλέγεσθαι, η οποία, όπως αναφέρει η Λεπέν, παραμένει σε ισχύ λόγω της επιβολής του δικαστή. Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια είχε συμμετάσχει στην ψήφο του νόμου που οδήγησε σε αυτή την απόφαση, ζητώντας τότε δια βίου στέρηση της εκλέγειας σε περιπτώσεις υπεξαίρεσης.
Ο Πολιτικός Αντίκτυπος της Απόφασης
Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο πολιτικό τοπίο της Γαλλίας και θεωρείται πολιτικός «σεισμός». Πολλά μέσα ενημέρωσης τονίζουν την ευρύτερη αντίδραση από όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα, με πολλές καταδίκες, ακόμα και προς τους ίδιους τους δικαστές. Το κόμμα της Λεπέν πρόσθεσε ότι αυτή η απόφαση συνιστά «εκτέλεση της δημοκρατίας».
Ο θυμός της Λεπέν ήταν εμφανής καθώς απευθυνόταν στους δημοσιογράφους κατά την έξοδο της από την αίθουσα του δικαστηρίου. Η ποινή που της επιβλήθηκε περιλαμβάνει τέσσερα χρόνια φυλάκισης, από τα οποία τα δύο είναι με αναστολή και τα άλλα δύο με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, μαζί με πενταετή απαγόρευση εκλέγεσθαι.
Οι κατηγορίες σε βάρος της Λεπέν αφορούν υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, με φερόμενη ζημία τριών εκατομμυρίων ευρώ. Ο δικηγόρος του Ευρωκοινοβουλίου κατηγόρησε την οικογένεια Λεπέν για τη δημιουργία ενός συστήματος που επέτρεπε την αποδοχή χρημάτων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη.
Αντιδράσεις από την Πολιτική Σκηνή
Πολιτικά κόμματα και προσωπικότητες από την ακροδεξιά, τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, εξέφρασαν τη στήριξή τους στη Λεπέν. Η πρώτη διεθνής αντίδραση ήρθε από τη Μόσχα, όπου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναφέρθηκε στις παραβιάσεις των κανόνων της Δημοκρατίας στην Ευρώπη.
Ο Ακροδεξιός Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε υποστηρικτής της Λεπέν, ενώ ο Ιταλός Υπουργός Ματέο Σαλβίνι επισήμανε ότι η απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνιστά «κήρυξη πολέμου». Στο εσωτερικό της Γαλλίας, σχεδόν όλοι οι ακροδεξιοί πολιτικοί στήριξαν τη Λεπέν, με τον επικεφαλής του κόμματός της, Ζορντάν Μπαρντελά, να δηλώνει ότι αυτή η απόφαση ισοδυναμεί με επίθεση κατά της γαλλικής δημοκρατίας.
Αντίθετα, προσωπικότητες από χώρους της αριστεράς, όπως ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, σημείωσαν ότι οι πολιτικές υποθέσεις πρέπει να κρίνεται μέσω εκλογών, ενώ τα σοσιαλιστικά και οικολογικά κόμματα τόνισαν την ανάγκη της δικαιοσύνης για όλους τους πολίτες.
Ανταπόκριση – Παρίσι: Θωμαΐς Παπαϊωάννου – Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή