Προανακριτική Επιτροπή για την Υπόθεση των Τεμπών
Κατατέθηκε το αίτημα για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ σχετικά με κακουργηματικές πράξεις που αφορούν την υπόθεση των Τεμπών και το ρόλο του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, καθώς και άλλων εμπλεκομένων προσώπων. Επιπλέον, άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης προετοιμάζουν ξεχωριστές προτάσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα αφορά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναδεικνύεται σε σημείο νέας πολιτικής σύγκρουσης, όπως δήλωσε ο κ. Μαρινάκης. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα καθορίσει τη στάση της αφότου εξεταστούν τα επιχειρήματα και η νομική βάση της πρότασης. Η αξιωματική αντιπολίτευση διευρύνει τη συζήτηση και για τις δύο κοινοβουλευτικές περιόδους των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με αναδρομή από το 2016, περιλαμβάνοντας τους πρώην υπουργούς Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη, καθώς και τους υφυπουργούς τους.
Οι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά προετοιμάζονται να καταθέσουν από κοινού πρόταση για προανακριτική επιτροπή. Το ΚΚΕ υποστηρίζει την πρόταση για προανακριτική επιτροπή με το δικό του σκεπτικό, ενώ η κυρία Κωνσταντοπούλου αποδίδει προσωπική ευθύνη στον πρωθυπουργό.
Η Διαδικασία Συζήτησης στη Βουλή
Μετά την κατάθεση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, η ∆ιακυβέρνηση θα αναλάβει τον ρόλο της, με τη διαδικασία να μεταφέρεται στη Βουλή. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, αποδίδεται διάστημα επτά ημερών για την κατάθεση πρότασης από τους βουλευτές σχετικά με την παραπομπή του θέματος σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο, το οποίο θα εξετάσει τη βασιμότητα των κατηγοριών.
Αφού παρέλθουν οι επτά ημέρες, οι βουλευτές θα πρέπει να συναντηθούν σε συνεδρίαση της Ολομέλειας εντός 15 ημερών για να αποφανθούν επί της πρότασης. Για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής απαιτείται υπερψήφιση από 151 βουλευτές, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών. Η ψηφοφορία θα είναι μυστική και θα διεξαχθεί με κάλπες ανάλογα με τον αριθμό των ερευνώμενων πρώην υπουργών. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όλα τα ερευνώμενα πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να απευθύνουν το λόγο.