Προεδρικές εκλογές στον Ισημερινό: Ολοκλήρωση εκστρατείας σε κλίμα έντασης
Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ντανιέλ Νομπόα, και η αντίπαλός του, Λουΐσα Γκονσάλες, ολοκλήρωσαν χθες τις εκστρατείες τους ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή στο λιμάνι της Γουαγιακίλ, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Η Γουαγιακίλ έχει μετατραπεί σε επίκεντρο της βίας που σπαράσσει την περιοχή, ενώ αποτελεί και κομβικό σημείο διακίνησης ναρκωτικών, αθετώντας τις εικόνες μιας ήρεμης και ασφαλούς κοινωνίας.
Ως οικονομική πρωτεύουσα του Ισημερινού, η Γουαγιακίλ συνδέεται στενά με τη διακίνηση κοκαΐνης που προέρχεται κυρίως από γειτονικές χώρες όπως η Κολομβία και το Περού. Η πόλη αυτή, που είναι και η γενέτειρα του απερχόμενου προέδρου, έχει γίνει σύμβολο ενός διχασμένου έθνους, καθώς ο πρώην πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα επηρεάζει ακόμα την πολιτική ζωή της χώρας, που βιώνει διαρκώς αυξανόμενη ένταση και διχόνοια.
Μετά τον αμφίρροπο πρώτο γύρο των εκλογών τον περασμένο Φεβρουάριο, οι υποψήφιοι βγήκαν στο προσκήνιο με σκοπό να κερδίσουν τις ψήφους των αναποφάσιστων. Αξιοσημείωτο είναι ότι η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική για τους πολίτες του Ισημερινού. Η εκστρατεία εξελίχθηκε μέσα σε ένα κλίμα αυξανόμενης έντασης, με τους δύο υποψηφίους να ανταλλάσσουν κατηγορίες για διαφθορά και αλλαζονεία εξαιτίας των σχέσεών τους με εγκληματικές οργανώσεις.
Ο Ρομπέρτο Κρους, αυτοαπασχολούμενος 50 ετών, δήλωσε ότι «είχαμε περισσότερες επιθέσεις παρά προτάσεις» από τους δύο υποψηφίους, τονίζοντας την απογοήτευση πολλών πολιτών από τη διαδικασία. Επιπλέον, η χώρα βιώνει μια κρίσιμη περίοδο βίας, με μια ανθρωποκτονία να σημειώνεται κάθε ώρα κατά την διάρκεια του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, γεγονός που την κατέστησε ως την πιο αιματηρή αρχή του έτους στην ιστορία της. Ο Ισημερινός, που στο παρελθόν θεωρούνταν όαση ειρήνης, έχει βυθιστεί στην παραβατικότητα, κυρίως λόγω της έκρηξης της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών.
Οι πολίτες όπως ο Αλφρέδο Κουκαλόν, τουριστικός οδηγός στη Γουαγιακίλ, αναφέρονται με θλίψη στην κατάσταση της χώρας, τονίζοντας ότι οι κοινωνικές τους ανάγκες, όπως η διατροφή και η περίθαλψη, δεν καλύπτονται επαρκώς. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν πως ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα είναι εξίσου αμφίρροπος όσο ο πρώτος, γεγονός που δεν έχει συμβεί από τη διαφάνεια της δημοκρατίας μετά τις δεκαετίες του 1970.
Όσον αφορά τις πολιτικές θέσεις των υποψηφίων, ο Ντανιέλ Νομπόα, σε μια προσπάθεια να κερδίσει επιστολές υποστήριξης, έχει επενδύσει heavily στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Επιχειρεί να προβάλλει την εικόνα ενός αποφασιστικού ηγέτη που προτίθεται να άρει την εγκληματικότητα, με αναφορές για «ναρκωτρομοκρατία», ενώ κατηγορεί την αντίπαλό του για «αφέλεια» απέναντι στην οργανωμένη εγκληματικότητα. Από την άλλη πλευρά, η Λουΐσα Γκονσάλες, που αναγνωρίζει την ανάγκη για αλλαγή, προβάλλει τη δική της εμπειρία και την καριέρα της στη δικηγορία, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχότεροι πολίτες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, μετά τον πρώτο γύρο, ο νόμιμος πρόεδρος Νομπόα ανέφερε παρατυπίες στην καταμέτρηση των ψηφισμάτων, ισχυρισμός που κατευθύνθηκε από τους διεθνείς παρατηρητές, οι οποίοι τον αρνήθηκαν. Εν τω μεταξύ, 14 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα ότι ο Νομπόα δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα σε περίπτωση ήττας.
Στην απάντησή της, η Γκονσάλες τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών στη δημοκρατία, προειδοποιώντας ότι αν το εθνικό εκλογικό συμβούλιο δεν παραλάβει το καθήκον του, οι πολίτες θα αντιδράσουν, ετοιμάζοντάς τους για δυναμικές κινητοποιήσεις. Ως υποψήφια που υποστηρίζεται από την πρώην κυβέρνηση Κορέα, μπορεί να εξασφαλίσει και τη στήριξη του μεγαλύτερου κινήματος εθνοτικών οργανώσεων του Ισημερινού, ενισχύοντας την στρατηγική της για την ανατροπή της πολιτικής κατάστασης στη χώρα.