Κοινά Στρατιωτικά Γυμνάσια στον Παναμά για την Προστασία της Διώρυγας
Ο αμερικανικός στρατός, σε συνεργασία με την παναμαϊκή αστυνομία, ξεκίνησε χθες Κυριακή νέα στρατιωτικά γυμνάσια, με σκοπό την προστασία της Διώρυγας του Παναμά. Οι ασκήσεις αυτές διεξάγονται σε ένα κλίμα αυξανόμενης ανησυχίας σχετικά με την ενδεχόμενη αύξηση της επιρροής της Κίνας στην περιοχή, ειδικά σε σχέση με τη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια εμπορική οδό.
Κατά την έναρξη των γυμνασίων, τρία ελικόπτερα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων – δυο UH-60 Black Hawk και ένα CH-47 Chinook – προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση της παναμαϊκής εθνικής αεροναυτικής υπηρεσίας (SENAN), κοντά στο αεροδρόμιο Panamá Pacífico, που άλλοτε φιλοξενούσε την αμερικανική στρατιωτική βάση Χάουαρντ. Η διεξαγωγή αυτών των γυμνασίων επιβεβαιώνει τη δέσμευση των δύο χωρών στην ασφάλεια της Διώρυγας, ενός κρίσιμου κομβικού σημείου για το διεθνές εμπόριο.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής της SENAN, Μάικλ Παλάσιος, η διάρκεια των γυμνασίων είναι προγραμματισμένη να εκτείνεται έως την Παρασκευή. «Σκοπός μας είναι να προετοιμαστούμε, καθώς και οι δυνάμεις των γειτονικών κρατών, ώστε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή κατά της ασφάλειας της Διώρυγας», δήλωσε ο Παλάσιος, υπογραμμίζοντας πως οι συγκεκριμένες ασκήσεις διεξάγονται για 23 χρόνια.
Τα γυμνάσια περιλαμβάνουν επιχειρήσεις απόβασης και αποβίβασης, διασώσεις καθώς και επικοινωνίες. Τον Ιούνιο, στρατιωτικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ είχαν πραγματοποιήσει παρόμοιες ασκήσεις στον Παναμά, στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας που υπογράφηκε το Απρίλιο, η οποία επιτρέπει στις ΗΠΑ την χρήση αεροπορικών και ναυτικών βάσεων στην παναμαϊκή επικράτεια για τρία χρόνια.
Η συγκεκριμένη συμφωνία, που είναι ανανεώσιμη, υπογράφηκε υπό πίεση του τότε αμερικανού προεδρικού, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε απειλήσει να επανακαταλάβει τη Διώρυγα, ισχυριζόμενος πως πλέον βρίσκεται υπό κινεζική επιρροή. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ είναι οι κυριότεροι χρήστες αυτής της στρατηγικής θαλάσσιας διαδρομής.
Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, τον Απρίλιο, ο Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε τη δωρεάν διέλευση των εμπορικών και πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ, τονίζοντας τη σημασία της Διώρυγας και τη συνεισφορά της χώρας του στην ύπαρξή της. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Παναμά, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, απάντησε ότι τα τέλη διέλευσης καθορίζονται από την Αρχή της Διώρυγας του Παναμά, η οποία λειτουργεί ως αυτόνομος οργανισμός.
Η πίεση που ασκείται από τις ΗΠΑ στον Παναμά είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα, καθώς ανακαλεί στη μνήμη πολλών την εποχή κατά την οποία η Ουάσιγκτον διατηρούσε μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, πριν από την εκχώρηση της Διώρυγας, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1999. Η συνεργασία αυτή ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην παναμαϊκή κοινότητα, καθώς τα θέματα ασφάλειας και επιρροής στην περιοχή παραμένουν επίκαιρα και κρίσιμα.