«Δεν θεωρώ πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στην επίλυση των ζητημάτων τους», λέει ο Γ. Μόσχος.
Σε κατάληψη του κτιρίου Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και του Βασιλικού Θεάτρου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, προχώρησαν αργά το βράδυ του Σαββάτου και το απόγευμα της Κυριακής, αντίστοιχα, σπουδαστές δραματικών σχολών της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για το Π.Δ. 85/2022 που εξισώνει, όπως καταγγέλλουν, τα διπλώματά τους με απολυτήρια λυκείου. Στα αιτήματα των σπουδαστών περιλαμβάνονται η τροποποίηση του Π.Δ., η κατάταξη των καλλιτεχνικών σχολών στη βαθμίδα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.) του προσοντολογίου του Δημοσίου, η ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου των σχολών που εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού κ.ά.
Σε μία εβδομάδα έτσι κι αλλιώς «θερμή» όσον αφορά τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών (με τα σωματεία τους να έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για τις 8 Φεβρουαρίου και με τον σύλλογο διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου να έχει ανακοινώσει ότι οι καθηγητές της θα παραιτηθούν την ίδια ημέρα εάν το Π.Δ. δεν τροποποιηθεί), οι δύο καταλήψεις στα κεντρικά κτίρια του Εθνικού και του ΚΘΒΕ είχαν ως συνέπεια τη ματαίωση των τεσσάρων κυριακάτικων παραστάσεών τους. Οι θεατές μπορούν είτε να μεταφέρουν τα εισιτήριά τους σε άλλη ημερομηνία είτε να αιτηθούν επιστροφή του αντιτίμου τους. Στην περίπτωση της παράστασης «Oποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του», το κοινό είχε τη δυνατότητα, εν είδει «αποζημίωσης», να παρακολουθήσει τον «Ερωτόκριτο», που παιζόταν σε άλλη σκηνή του ΚΘΒΕ.
«Νομίζω ότι ήταν λάθος η κίνηση των παιδιών να κάνουν κατάληψη. Καταλαβαίνω τον συμβολικό χαρακτήρα που θέλουν να της προσδώσουν, επειδή πρόκειται για το Εθνικό Θέατρο, αλλά δεν θεωρώ πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στην επίλυση των ζητημάτων τους, γιατί παρεμποδίζεται η λειτουργία του θεάτρου», δήλωσε στην «Κ» ο Γιάννης Μόσχος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Oπως εξήγησε ο κ. Μόσχος, που διαβουλεύθηκε χθες με τους σπουδαστές, η παρουσία τους περιορίζεται στα φουαγιέ του Κτιρίου Τσίλλερ, ενώ η στάση τους είναι ειρηνική. Προβλήματα δεν έχουν δημιουργηθεί, ωστόσο, η κατάληψη επηρεάζει κάποιες διοικητικές λειτουργίες του θεάτρου, ενώ χάθηκαν και αμοιβές ωρομίσθιων εργαζομένων (π.χ. ταξιθετών) καθώς και τεχνικών.
«Ασπαζόμαστε και κατανοούμε τα δίκαια αιτήματα των σπουδαστών σε σχέση με το Προεδρικό Διάταγμα, αλλά δεν μπορώ να ασπαστώ τη βεβιασμένη και χωρίς ιδιαίτερη σκέψη κίνηση της κατάληψης του θεάτρου και της ακύρωσης των παραστάσεων», τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Αστέριος Πελτέκης. Η κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου, διευκρίνισε, επίσης δεν έχει προκαλέσει προβλήματα στον χώρο, αλλά ούτε και στις διοικητικές λειτουργίες του οργανισμού που στεγάζονται στο κτίριο. Από την ακύρωση των παραστάσεων, ωστόσο, θα επηρεαστούν ωρομίσθιοι εργαζόμενοι, όπως βοηθητικοί ηθοποιοί, μουσικοί, ταξιθέτες κ.ά.
Το κατειλημμένο Βασιλικό Θέατρο επισκέφθηκε χθες κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ. Τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνικών σωματείων εξέφρασε η Διεθνής Ομοσπονδία Ηθοποιών (FIA). Υπό κατάληψη επίσης παραμένουν οι δραματικές σχολές του Εθνικού, του ΚΘΒΕ, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, ενώ αποχή πραγματοποιούν οι σπουδαστές του Ωδείου Αθηνών και άλλων ιδιωτικών δραματικών σχολών.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr