Σημαντική Ψήφος στην Επιτροπή Δεοντολογίας για την Άρση Ασυλίας των Βουλευτών
Στο πλαίσιο της ψηφοφορίας στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, εξετάστηκε το αίτημα για την άρση ασυλίας 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι είναι μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής Τριαντόπουλου. Το αίτημα αυτό προήλθε από την πρόεδρο των θυμάτων των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, η οποία έχει υποβάλει μήνυση κατά των βουλευτών για αδικήματα όπως η εσχάτη προδοσία, η παράβαση καθήκοντος και η κατάχρηση εξουσίας. Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα αυτό.
Κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε: «Σήμερα γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας μας. Στην ψηφοφορία της Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας για την άρση της ασυλίας 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά ψήφισαν «παρών», ενώ η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας υπερψήφισαν το αίτημα.»
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το άρθρο 61 του Συντάγματος τονίζει ότι «ο βουλευτής δεν καταδιώκεται, ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών του καθηκόντων». Η μόνη περίπτωση που η Βουλή μπορεί κατά το Σύνταγμα να χορηγήσει άδεια δίωξης αφορά το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης. Αυτή η νομική διάταξη διασφαλίζει την ανεξαρτησία και την ελευθερία γνώμης των βουλευτών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Δυστυχώς, η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως αυτή που είχε υιοθετήσει στο παρελθόν η Χρυσή Αυγή σχετικά με τη ψήφο των βουλευτών επί μνημονίων, είναι ανησυχητική και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος. Παράλληλα, η ψηφοφορία του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το θέμα αποτελεί μία σοβαρή κοινοβουλευτική ανεπάρκεια που ενώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με φορείς του λαϊκισμού.
Ο κ. Ανδρουλάκης, ηγετική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, καλείται να εξετάσει ξανά τη στάση του κόμματός του. Ενόψει της προσεχούς συζήτησης του θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής, υπάρχει η ευκαιρία να διασωθούν τα προσχήματα και να αποκατασταθεί η λογική στα πολιτικά δρώμενα.
Είναι αδιανόητο, 51 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, να συζητούμε τα αυτονόητα σχετικά με την ελεύθερη εκτέλεση των βουλευτικών καθηκόντων που απαιτεί το Σύνταγμα. Οι θεμελιώδεις αρχές της Δημοκρατίας πρέπει να γίνονται σεβαστές για την προάσπιση των δικαιωμάτων και της ηθικής ευθύνης κάθε πολιτικού προσώπου.