Στρατηγικές Ανάπτυξης και Καινοτομίας στην Ελληνική Οικονομία
Στην τρέχουσα κατάσταση ενός εμπορικού «πολέμου» που φαίνεται να ξεκινά, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εκφράζει την αισιοδοξία του για τη προσωρινή αναστολή των υψηλών δασμών από τις ΗΠΑ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει τη σημασία αυτή της εξέλιξης ως μια ευκαιρία για διαπραγμάτευση και εύρεση αμοιβαία επωφελών λύσεων, συμμεριζόμενος και τη δέσμευση ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι ισχυρές.
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρεται στη στρατηγική της κυβέρνησης για την οικονομία, τονίζοντας την ανάγκη για προστασία της προόδου της χώρας εν μέσω κρίσεων, επισημαίνοντας τα υψηλά ποσοστά ανάπτυξης και την αύξηση θέσεων εργασίας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει πολιτικές που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών ενώ ταυτόχρονα θα συμμετέχει ενεργά στη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα.
Στη συνέχεια, ο υφυπουργός αναφέρεται στις στρατηγικές που προγραμματίζει η Ελλάδα για τη διεύρυνση των επενδύσεων, οι οποίες θα συντονίζονται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, με σκοπό την επίτευξη των διαρθρωτικών στόχων της χώρας. Η αύξηση των επενδύσεων και η προσέλκυση μεγάλων εταιρειών ανήκουν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, με στόχο τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Η ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας αποτελεί επίσης προτεραιότητα, με τη δημιουργία συνεργασιών μεταξύ πανεπιστημίων και αγοράς. Ο υφυπουργός επισημαίνει ότι οι πολιτικές αυτές ήδη αποδίδουν, καθώς η Ελλάδα σημειώνει αύξηση δαπανών για έρευνα και καινοτομία, καθώς και αύξηση του αριθμού των ερευνητών.
Περίπου 18,2 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευτεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κλείνοντας τη χώρα στην ομάδα των χωρών που έχουν υποβάλει πέντε ή περισσότερα αιτήματα πληρωμής. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει πόρους για επενδύσεις που θα προάγουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Η Έμφαση στην Ψηφιακή Ανάπτυξη
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναφέρει ότι η κυβέρνηση προχωρά σε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων στην ελληνική κοινωνία. Ξεχωρίζει την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δημόσια Διοίκηση, με στόχο τη βελτίωση των λειτουργιών και διαδικασιών καθώς και τη ψηφιοποίηση των κρατικών αρχείων. Αυτές οι κινήσεις αναμένονται να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση προγραμματίζει επίσης δράσεις όπως το πρόγραμμα «Gigabit Voucher» που θα προσφέρει ευρυζωνικές συνδέσεις, και το Gov.gr, που παρέχει εύκολη πρόσβαση σε περισσότερες από 2.173 υπηρεσίες προς τους πολίτες μέσω κινητού.
Όλες οι πρωτοβουλίες αυτές στόχο έχουν να βελτιώσουν τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ενισχύοντας τη διαφάνεια, κάτι που θα διατηρηθεί με αμείωτη ένταση στο μέλλον. Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία της ετοιμότητας στις προκλήσεις του αύριο και επικεντρώνεται στην αναδιαρθρωτική της ικανότητα
Με αυτές τις στρατηγικές, ο κ. Μαρινάκης τονίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και πόρους για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και δυναμικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.