Πρωτοποριακή Μεταμόσχευση Ήπατος στην Ελλάδα
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση ήπατος από ζωντανό δότη, αξιοποιώντας ρομποτική τεχνολογία. Η εν λόγω διαδικασία έλαβε χώρα στο Λαϊκό Νοσοκομείο υπό την καθοδήγηση της ομάδας του καθηγητή Γεώργιου Σωτηρόπουλου. Αυτή η πρωτοποριακή επέμβαση κατέστη δυνατή για έναν ασθενή που πάσχει από πολυκυστική νόσο ήπατος.
Η 56χρονη Αλεξάνδρα Χαραλαμποπούλου υπήρξε η πρώτη δότρια, υποβάλλοντας σε δεξιά ηπατεκτομή μέσω ενός νέου, υπερσύγχρονου ρομποτικού συστήματος, προκειμένου να μεταμοσχευθεί ο 18χρονος γιος της, ο οποίος είχε διαγνωστεί με χρόνια χολοστατική ηπατοπάθεια. «Ήταν ένα δώρο από Θεούς και ανθρώπους, γιατί αν το παιδί έφτανε στην κύρωση 1 χρόνο πριν, θα έπρεπε να μπει σε μια λίστα και να περιμένει ένα μόσχευμα. Νιώθω ευγνωμοσύνη που είχα την ευκαιρία να προσφέρω ξανά ζωή στο παιδί μου», ανέφερε η Αλεξάνδρα.
Αυτή η καινοτόμος μέθοδος σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. «Αν και αργήσαμε να ξεκινήσουμε τις συγγενικές μεταμοσχεύσεις ήπατος, με αυτή την επέμβαση καταφέρνουμε να βάλουμε την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή διεθνώς, καθώς εφαρμόζουμε αυτή την πολύ πρωτοποριακή μέθοδο», δήλωσε ο καθηγητής Σωτηρόπουλος. Η διαδικασία διήρκησε 12 ώρες, με πλεονεκτήματα όπως η γρήγορη ανάρρωση των ασθενών, οι μικρές τομές, και ο ελάχιστος πόνος.
Λίγες μέρες νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε μια άλλη επιτυχημένη μεταμόσχευση ήπατος στο Λαϊκό Νοσοκομείο, στην 50χρονη Ελένη, που επίσης υπέφερε από πολυκυστική νόσο ήπατος, μια σπάνια ένδειξη μεταμόσχευσης. Η ενίσχυση των μεταμοσχευτικών δράσεων στη χώρα μας αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας, στοχεύοντας στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και των υπηρεσιών υγείας.
Η σημασία αυτών των ιατρικών επιτευγμάτων δεν περιορίζεται μόνο στην ιατρική και χειρουργική αριστεία. Αντιπροσωπεύει επίσης την ελπίδα και την ανανέωση της ζωής για πολλές οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις σχετικά με την υγεία των αγαπημένων τους προσώπων.
Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση