Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες για καθυστέρηση στις ειρηνευτικές συζητήσεις
Η πρόσφατη εμφάνιση του Βλάντιμιρ Πούτιν στο Κουρσκ έχει γίνει αντικείμενο αναλύσεων από διεθνείς παρατηρητές, οι οποίοι οι επικριτές του Κρεμλίνου προσπαθούν να ερμηνεύσουν το μήνυμα της ρωσικής επικράτησης τόσο στα πεδία των μαχών όσο και στον τομέα της διπλωματίας.
Αυτή τη στιγμή, το Κρεμλίνο απαντά στις καταγγελίες ότι αγνόησε το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων και τις εκκλήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι «κανείς δεν ενδιαφέρεται να παραταθεί η διαδικασία». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι οι συνομιλίες προχωρούν με «δυναμικό τρόπο» και ότι η διαπραγμάτευση γίνεται σε διακριτικό πλαίσιο, χωρίς λεπτομερείς πληροφορίες να είναι διαθέσιμες στο κοινό.
Αναφορικά με τις συζητήσεις που προτείνονται να γίνουν στο Βατικανό, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει ακόμη συγκεκριμένες προτάσεις.
Λίγες ώρες μετά τη συνομιλία του Πούτιν με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο ρωσικός ηγέτης εμφανίστηκε χαρούμενος σε μια εκδήλωση με γλυκά και επισκέφτηκε τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, που είναι ιστορικά σημαντικός.
Ο Κουρσκ υπήρξε το θέατρο σοβιετικής νίκης κατά των ναζιστικών στρατευμάτων το 1943, όμως αν και τον περασμένο Αύγουστο υπήρξε η μεγαλύτερη εισβολή σε ρωσικό έδαφος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ρωσικές δυνάμεις αναφέρουν ότι οι «ουκρανοί εισβολείς» υπέστησαν σημαντικές απώλειες, με πάνω από 76.500 άνδρες σε 264 ημέρες, όπως αναφέρει το πρακτορείο Tass.
Πούτιν: «Έρχονται δεύτεροι σε διαγωνισμό ηλιθίων»
Σε συνάντηση με εθελοντές στην περιοχή Κουρσκ, ο Πούτιν χαρακτήρισε τους Ουκρανούς μαχητές, οι οποίοι καταστρέφουν μνημεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, «άνθρωποι με νεοναζιστικές ιδέες», προσθέτοντας ότι «θα έρχονταν δεύτεροι ακόμη και σε έναν διαγωνισμό ηλιθίων». Η εμπρηστική του δήλωση δείχνει την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να σεβαστεί τη στρατηγική της και να υπογραμμίσει τις ιδεολογικές διαφορές που υπάρχουν στη σύγκρουση.
Ο Πούτιν επισκέφθηκε τον Κουρσκ και στα τέλη Μαρτίου, τότε εξέφρασε την ελπίδα ότι η περιοχή θα απελευθερωθεί πλήρως. Αυτή τη φορά η συμβολική αξία της επίσκεψης σχετίζεται με ένα μήνυμα νίκης, που δεν αφορά μόνο την εδαφική επικράτηση, αλλά και την πολιτική δυναμική της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή.
Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερές, δηλώνοντας ότι δεν έχουν κάνει καμία παραχώρηση προς τη Ρωσία, όπως ανέφερε νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, αναμένοντας να δουν από τη Μόσχα ένα σχέδιο για εκεχειρία.