Η Ρωσία αναγνωρίζει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη (3/7), ότι έκανε αποδεκτά τα διαπιστευτήρια του νέου πρεσβευτή του Αφγανιστάν στη Μόσχα, επισήμως αναγνωρίζοντας έτσι την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Αυτή η ενέργεια καθιστά τη Ρωσία την πρώτη χώρα παγκοσμίως που αναγνωρίζει το καθεστώς του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας τον Αύγουστο του 2021.
Στην ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν θα μπορούσε να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών σε διάφορους τομείς. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η εξέλιξη θα προάγει την ανάπτυξη και την σταθερότητα στην περιοχή.
Η Ρωσία διαπιστώνει καλές προοπτικές για την ανάπτυξη των διμερών δεσμών με το Αφγανιστάν και δεσμεύεται να υποστηρίξει την Καμπούλ σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και η καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών. Επιπλέον, το ρωσικό ΥΠΕΞ επισημαίνει τις σημαντικές εμπορικές και οικονομικές ευκαιρίες που υπάρχουν, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της γεωργίας και των υποδομών.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, δήλωσε ότι η Ρωσία παίρνει ένα γενναίο βήμα και αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για άλλες χώρες. Σε αντίθεση με τη Ρωσία, καμία άλλη χώρα δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν από την κατάληψη της εξουσίας, αν και η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ουζμπεκιστάν και το Πακιστάν έχουν διορίσει πρέσβεις στην Καμπούλ, δείχνοντας προθέσεις αναγνώρισης.
Η ρωσική κίνηση είναι ένα σημαντικό βήμα για την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία προσπαθεί να μειώσει την διεθνή απομόνωσή της. Αυτή η αναγνώριση αναμένεται να παρακολουθείται προσεκτικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε ανώτερους ηγέτες των Ταλιμπάν και έχουν δεσμεύσει δισεκατομμύρια σε περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν.
Η Ρωσία καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την οικοδόμηση σχέσεων με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, θεωρούνται πλέον σύμμαχοι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Από το 2022, το Αφγανιστάν έχει αρχίσει να εισάγει φυσικό αέριο, πετρέλαιο και σιτάρι από τη Ρωσία. Παρά το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν είχαν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τη Ρωσία το 2003, η απαγόρευση αυτή αίρεται τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Η Ρωσία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα συνεργασίας με την Καμπούλ, δεδομένης της αυξανόμενης απειλής από ισλαμιστικές μαχητικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε πολλές περιοχές, από το Αφγανιστάν έως τη Μέση Ανατολή. Σημαντικά γεγονότα, όπως η πρόσφατη επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο 149 ανθρώπων σε συναυλία κοντά στη Μόσχα, επισημαίνουν τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από την αυξανόμενη επιρροή του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, συγκεκριμένα μέσω του παρακλάδου του Αφγανιστάν, ISIS-K.
Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι εργάζονται για την εξάλειψη της παρουσίας του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, δυτικοί διπλωμάτες προειδοποιούν ότι η πρόοδος των Ταλιμπάν προς την ευρύτερη διεθνή αναγνώριση περιορίζεται λόγω της στάσης τους απέναντι στα δικαιώματα των γυναικών. Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έχει κλείσει λύκεια και πανεπιστήμια για κορίτσια και γυναίκες και έχει επιβάλλει περιορισμούς στις μετακινήσεις τους χωρίς ανδρικό κηδεμόνα, ισχυριζόμενη ότι σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών σύμφωνα με την αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου.