«Δεν είμαστε ήρωες, είμαστε απλά επαγγελματίες»
Αψηφώντας τον κίνδυνο για τη ζωή τους οι άντρες της ΕΜΑΚ, βρέθηκαν από τη πρώτη στιγμή στο πλευρό των σεισμόπληκτων της Τουρκίας. Συνολικά 5 άτομα κατάφερε να διασώσει η ελληνική αποστολή. Με αυτή που ξεχωρίζει να είναι ενός μικρού κοριτσιού. Στιγμές συγκλονιστικές, ώρες με αγωνία και δικαίωση όταν ανέσυραν ζωντανούς. Στιγμές που συγκλόνισαν τους ίδιους και θα τους σημαδεύουν για όλη τους τη ζωή.
Οι άντρες της ΕΜΑΚ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και ενημέρωσαν για το πώς έδρασε η ομάδα στην προσπάθεια απεγκλωβισμού ατόμων από τα συντρίμμια των κτηρίων που άφησαν πίσω του οι φονικοί σεισμοί. Κατά την έναρξη της Συνέντευξης, έγινε γνωστό ότι αφού η ελληνική ομάδα διάσωσης έφτασε με C130 στα Άδανα, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Αντιόχεια. Ήταν η πρώτη ομάδα που έφτασε σε περιοχές που σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές από το χτύπημα του εγκέλαδου.
«Ήμασταν ο πρώτος θύλακας συντονισμού μαζί με την ομάδα Ελβετίας» αναφέρθηκε αρχικά και «η πρώτη πηγή παροχής πληροφορίων στο διεθνές κέντρο συντονισμού που συστήνεται σε τέτοιες περιπτώσεις και κατευθύνει τη διεθνή βοήθεια» συμπλήρωσαν. Από την πλευρά του, ο γιατρός και μέλος της ομάδας διάσωσης κ. Σωκράτης Δούκας, είπε πως στο πλήρωμα συμμετείχαν τρεις γιατροί και 5 διασώστες, έχοντας μαζί τους τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Ο γιατρός, δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στον τουρκικό λαό και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Στην συγκεκριμένη αποστολή στο πλαίσιο της έρευνας και διάσωσης συνδράμουμε υγειονομικά στο έργο της ΕΜΑΚ και την κάλυψη των διασωθέντων. Οι διασωθέντες μετά τον απεγκλωβισμό τους πρέπει να υποστηρχθούν υγειονομικά και να παραδοθούν με ασφάλεια στα ασθενοφόρα για να καταλήξουν σε έναν ασφαλή υγειονομικό προορισμό» και πρόσθεσε πως «λειτουργούσαμε με πληροφορίες που είχαμε μαζέψει από ντόπιους και διεθνείς ομάδες. Υπήρχε διαρκώς μια εκτίμηση της επικινδυνότητας, κινηθήκαμε με συγκεκριμένες πληροφορίες και κρατήσαμε τις δυνάμεις μας για τους επιβεβαιωμένους ζωντανούς και τον απεγκλωβισμό τους».
O πυραγός κ. Κωνσταντίνος Νίκας αναφέρθηκε στο κομμάτι των επιχειρήσεων. «Λειτουργούσαμε με πληροφορίες τις οποίες είχαμε μαζέψει από τους ντόπιους και ταυτόχρονα σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες διεθνείς ομάδες, όπου εννοείται το περιβάλλον εργασίας ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο. Συνεπώς υπήρχε διαρκώς μία εκτίμηση της επικινδυνότητας της ασφάλειας και της κατάστασης στα σημεία που δουλεύαμε, έτσι ώστε να μπορούμε να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δηλαδή τον απεγκλωβισμό. Προφανώς, όπως είναι κατανοητό, κινηθήκαμε με συγκεκριμένες πληροφορίες και ρίξαμε τις δυνάμεις μας σε επιβεβαιωμένους ζωντανούς. Έτσι κύλησαν οι πρώτες ημέρες της διάσωσης και στη συνέχεια, όταν ενεργοποιήθηκε το Διεθνές Συντονιστικό Κέντρο, οι πληροφορίες έρχονταν μέσω αυτού».
Οι άνδρες της ΕΜΑΚ εμφανώς συγκινημένοι, αναφέρθηκαν στις στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη τους.
Οι συγκλονιστικές περιγραφές
«Μας συγκλόνιζαν οι φωνές των θαμμένων ζωντανών, που μετά σταματούσαν και είχαμε αγωνία να τις ξανακούσουμε» είπαν. «Πολύωρη και πολύπλοκη διάσωση της 20χρονης Αΐρίν τη δεύτερη μέρα, της κοπέλας που ζήτησε ακόμα και να της κόψουμε το πόδι για να την απεγκλωβίσουμε», συμπλήρωσε κάποιος άλλος από τους διασώστες. «Στις 8 του μήνα, είχαμε εντοπίσει ζωντανό ένα 8χρονο αγοράκι, παράλληλα με την επιχείρηση διάσωσης του 6χρονου κοριτσιού, του δίναμε νερό και μας υπενθύμιζε ότι ήταν στο 10%, ότι δεν αντέχει άλλο…» είπε ένας από τους ήρωες διασώστες, με τρεμάμενη φωνή.
Το τέλος της αποστολής
«Η ομάδα λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και πρέπει να ανταποκρίνεται στις μίνιμουμ απαιτήσεις. Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά στοιχεία είναι η περίοδος αυτονομίας 7 ημέρων. Μετά από αυτές τις ημέρες, η αποστολή έρευνας και διάσωσης της ομάδας ολοκληρώθηκε και γι’ αυτό αποχωρήσαμε». «Δεν είμαστε ήρωες, είμαστε απλά επαγγελματίες εκπαιδευμένοι να επιχειρούμε με γνώμονα την διάσωση της ανθρώπινης ζωής» κατέληξαν.
newsbeast