Την Κυριακή, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αιφνιδιάζοντας τις αγορές
Η αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του οδήγησε σε ράλι τις τιμές του πετρελαίου, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι μεγάλοι εισαγωγείς πετρελαίου, όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, θα επηρεαστούν περισσότερο εάν οι τιμές φτάσουν τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, όπως κάποιοι έχουν προβλέψει.
Την Κυριακή, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, μια κίνηση που αιφνιδίασε την αγορά του «μαύρου χρυσού».
«Είναι ένας φόρος για κάθε οικονομία που εισάγει πετρέλαιο», δήλωσε ο Πάβελ Μολκάνοβ, διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής επενδυτικής τράπεζας Raymond James.
«Δεν είναι οι ΗΠΑ που θα αισθανθούν τον μεγαλύτερο πόνο από το πετρέλαιο των 100 δολαρίων, αλλά οι χώρες που δεν έχουν εγχώριους πετρελαϊκούς πόρους: Η Ιαπωνία, η Ινδία, η Γερμανία, η Γαλλία … για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα», δήλωσε ο Molchanov.
Όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, οι περικοπές από τις χώρες του πετρελαϊκού καρτέλ θα ξεκινήσουν τον Μάιο και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2023. Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ρωσία θα μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ άλλα μέλη του ΟΠΕΚ, όπως το Κουβέιτ, το Ομάν, το Ιράκ, η Αλγερία και το Καζακστάν, θα μειώσουν επίσης την παραγωγή.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent διαπραγματεύονταν 0,57% υψηλότερα στα 85,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού διαμορφώνονταν 0,5% στα 81,11 δολάρια το βαρέλι.