Ουσιώδης Έρευνα σχετικά με το «Huaweigate» στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Το νέο σκάνδαλο που φέρει την ονομασία «Huaweigate» έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς οι βελγικές αρχές προχωρούν σε ενδελεχή έρευνα σχετικά με φερόμενη διαφθορά που περιλαμβάνει την κινεζική τεχνολογική γίγαντα Huawei. Στις 21 Μαΐου, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, δήλωσε κατά την ολομέλεια ότι έλαβε επίσημο αίτημα από Βέλγους εισαγγελείς για την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας πέντε ευρωβουλευτών, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις εναντίον τους για την υποκίνηση επιρροής μέσω δωροδοκίας.
Οι politiki και οι υποψίες που τους αφορούν περιλαμβάνουν τους Σαλβατόρε Ντε Μέο, Φούλβιο Μαρτουτσιέλο, Τζιουζεπίνα Πρίντσι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), τον Μαλτέζο Σοσιαλιστή Ντανιέλ Αττάρ και τον Βούλγαρο φιλελεύθερο Νικόλα Μίντσεφ από την ομάδα Renew Europe. Όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνούνται τις κατηγορίες, ορισμένοι ισχυρίζονται πως πρόκειται για λανθασμένη ταυτοποίηση ή παρεξήγηση.
Η Ερεύνα των Βελγικών Αρχών
Η έρευνα αναφέρεται σε υποψίες ότι η Huawei είχε ρόλο σε απαραίτητες πρακτικές επιρροής που επιχείρησε να επηρεάσει τις πολιτικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι βελγικές αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν υπήρχαν δωροδοκίες, συμπεριλαμβανομένων χρημάτων, πολυτελών ταξιδιών και άλλων προνομίων, όπως εισιτήρια για σημαντικές εκδηλώσεις που προσφέρθηκαν σε ευρωβουλευτές και το προσωπικό τους, με αντάλλαγμα ευνοϊκές πολιτικές θέσεις, κυρίως στο τομέα της ανάπτυξης υποδομών 5G στην Ευρώπη.
Η έρευνα, που έγινε ιδιαίτερα γνωστή τον Μάρτιο του 2025 ύστερα από πολλές εισβολές σε τοποθεσίες στο Βέλγιο και την Πορτογαλία, συμπεριλαμβανομένων γραφείων της Huawei στις Βρυξέλλες, αποκάλυψε ένα σύνθετο δίκτυο λομπιστών που φέρεται ότι δούλευαν για την κατοχύρωση των συμφερόντων της Huawei εντός των ευρωπαϊκών θεσμών.
Η έρευνα, με κωδική ονομασία «Génération», εστιάζει σε κατηγορίες διαφθοράς, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, πλαστογραφίας και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Ένα βασικό στοιχεία αποτελεί μια επιστολή που υπογράφηκε από οκτώ ευρωβουλευτές το Φεβρουάριο του 2021, η οποία προέτρεπε τους Ευρωπαίους Επιτρόπους να μην επιτρέψουν τις γεωπολιτικές εντάσεις να εμποδίσουν την ανάπτυξη του 5G – μια στάση που θα ευνοούσε την Huawei. Οι βελγικοί εισαγγελείς ερευνούν εάν αποδόθηκαν χρηματικές αμοιβές για τη σύνταξη και υπογραφή της επιστολής, με αναφορές ότι προσφέθηκαν 15.000 ευρώ στον κύριο συντάκτη.
Η Κατάσταση των Ευρωβουλευτών
Η διαδικασία άρσης της ασυλίας έχει προχωρήσει, και οι ενδιαφερόμενοι ευρωβουλευτές συμπεριλαμβάνουν τους εξής:
- Σαλβατόρε Ντε Μέο: Ιταλός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται υπό έρευνα και περιέγραψε τη συμμετοχή του ως περιορισμένη σε μια συνάντηση με εκπροσώπους της Huawei.
- Φούλβιο Μαρτουτσιέλο: Long-time Ιταλός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, φερόμενος ως κύριος στόχος της έρευνας, συμμετείχε στην επιστολή υπέρ της Huawei, την οποία αργότερα διέγραψε από τα κοινωνικά του δίκτυα.
- Τζιουζεπίνα Πρίντσι: Νεοεκλεγείσα Ιταλίδα ευρωβουλευτής από το ΕΛΚ, αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή και τονίζει ότι παρευρίσκονταν σε άλλη εκδήλωση κατά την κρίσιμη ημερομηνία.
- Ντανιέλ Αττάρ: Μαλτέζος ευρωβουλευτής που παραδέχεται συμμετοχή σε ποδοσφαιρικό αγώνα αλλά διαψεύδει κατηγορίες περαιτέρω εμπλοκής με την εταιρεία.
- Νίκολα Μίντσεφ: Βούλγαρος φιλελεύθερος πρώην πρόεδρος της Βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης, αρνείται κατηγορίες και εκφράζει προθυμία να συνεργαστεί με τις αρχές.
Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εξετάσει την αίτηση άρσης της ασυλίας, με συνεδριάσεις προγραμματισμένες για 4-5 Ιουνίου 2025. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις εβδομάδες έως ένα χρόνο ανάλογα με την πολυπλοκότητα των περιπτώσεων.
Οι Αντίκτυποι στην Αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Το «Huaweigate» εντείνει τις αναφορές στα σκάνδαλα όπως το «Qatargate», που έχουν προκαλέσει ανησυχίες για τη διαδικασία ενίσχυσης των ηθικών προτύπων και της διαφάνειας στο Ευρωκοινοβούλιο. Ευρωβουλευτές όπως ο Μπαρτ Γροτχάουζ και ο Ντανιέλ Φρόϊντ ζητούν άμεσες δράσεις από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενίσχυση της διαφάνειας.
Η ανάγκη για δημιουργία ενός κοινού οργάνου δεοντολογίας για όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι επιτακτική, καθώς η συνεχιζόμενη αδυναμία έχει αφήσει τον οργανισμό ευάλωτο στις επιρροές. Υποψήφιοι για την προεδρία ενδεχόμενου οργάνου έχουν προταθεί, με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ να είναι ανάμεσα τους.
Ο Ρουμάνος Σοσιαλιστής Βίκτορ Νεγκρέσκου υπογράμμισε τη σημασία της ισχυρής εποπτείας και της λογοδοσίας, καλώντας όλες τις αρμόδιες αρχές και οργανώσεις να συνεργαστούν για τη διαφάνεια.
Η Σημασία της Huawei
Η Huawei, ως παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία 5G, έχει βρεθεί στο επίκεντρο ανησυχιών στην Ευρώπη λόγω των φερόμενων σχέσεων με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και των καταγγελιών για κατασκοπεία. Η εταιρεία έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για δωροδοκία και επικοινωνεί με τις αρχές για να διευκρινίσει την κατάσταση.
Οι τελευταίες αποκαλύψεις υποδηλώνουν επαφές και δραστηριότητες της Huawei που ενδέχεται να επηρεάζουν τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ, κυρίως ενόψει των στρατηγικών σχέσεων με την Κίνα. Η πλήρης έκταση των φερόμενων δραστηριοτήτων της Huawei συνεχίζει να ερευνάται, με την έμφαση να δίνεται στην ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Προς το παρόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένει να δει τα επόμενα βήματα στη διαδικασία της έρευνας, η οποία προμηνύεται ότι θα είναι μακροχρόνια και λεπτομερής, προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η διαφάνεια των θεσμών της ΕΕ.