Σημαντικές Επιπτώσεις από την Πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών έχει επιβάλει τον τερματισμό της πιστοποίησης του Προγράμματος Φοιτητών και Επισκεπτών Ανταλλαγής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, θέτοντας περιορισμούς στη φιλοξενία ξένων φοιτητών. Αυτή η κίνηση έχει δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες, δεδομένου ότι οι διεθνείς φοιτητές αποτελούν περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνολικού φοιτητικού πληθυσμού του πανεπιστημίου.
Η απόφαση αυτή έχει εντείνει τη διαμάχη του Χάρβαρντ με την κυβέρνηση Τραμπ σχετικά με την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι πάγωσε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια πριν από έναν μήνα. Ο λόγος πίσω από αυτή την απόφαση ήταν ότι το Χάρβαρντ δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει σε αιτήματα μεταρρύθμισης του προγράμματος διεθνών φοιτητών.
Το Χάρβαρντ έχει αποδείξει ότι είναι ένα από τα πρώτα ακαδημαϊκά ιδρύματα που εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του στις πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας ως «παράνομη». Το πανεπιστήμιο δεσμεύεται να υποστηρίξει τη διεθνή του κοινότητα και έχει δεσμευτεί να προσφέρει καθοδήγηση και υποστήριξη στους φοιτητές του.
Κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2024-2025, το Χάρβαρντ φιλοξενεί 6.793 διεθνείς φοιτητές, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 27% του συνολικού φοιτητικού πληθυσμού, προσφέροντας έτσι μια πλούσια διεθνή διάσταση στην εκπαίδευση που παρέχει το πανεπιστήμιο.
Επιπτώσεις για τους Διεθνείς Φοιτητές
Σύμφωνα με επιστολή της Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι οι διεθνείς φοιτητές με καθεστώς μη μετανάστη F- ή J- δεν θα μπορούν να εγγραφούν στο πανεπιστήμιο για το προσεχές ακαδημαϊκό έτος. Υπάρχοντες αλλοδαποί φοιτητές θα πρέπει να μεταγραφούν σε άλλα ιδρύματα προκειμένου να διατηρήσουν το μη μεταναστευτικό τους καθεστώς.
Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα απαιτούν πιστοποίηση SEVP από την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ για να επιτρέπουν την εγγραφή φοιτητών με βίζα F-1 ή M-1. Οι διεθνείς φοιτητές στα ιδρύματα που έχουν χάσει αυτή τη πιστοποίηση συνήθως μπορούν να μεταγραφούν σε άλλα πιστοποιημένα πανεπιστήμια προτού αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Νομικές Προκλήσεις και Αντιδράσεις
Ο δικηγόρος Μπράντλεϊ Μπρους Μπάνιας, που εκπροσωπεί φοιτητές που έχουν προσφύγει κατά της διοίκησης, επισήμανε ότι ορισμένοι ενδέχεται να υποβάλουν αίτηση για τουριστική βίζα ώστε να παραμείνουν στις ΗΠΑ, ελπίζοντας σε δικαστική παρέμβαση που θα μπορούσε να ανατρέψει την απόφαση.
Μια πρόσφατη απόφαση του περιφερειακού δικαστή Τζέφρι Γουάιτ έχει εμποδίσει την κυβέρνηση να τερματίσει το νομικό καθεστώς που επιτρέπει στους ξένους φοιτητές να σπουδάζουν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ωστόσο η απόφαση ισχύει μόνο για συγκεκριμένες υποθέσεις και δεν επηρεάζει τις γενικές πολιτικές του πανεπιστημίου.
Σοβαρές Επικείμενες Επιπτώσεις στην Έρευνα
Ο εκπρόσωπος του Χάρβαρντ, Τζέισον Νιούτον, υπογράμμισε ότι η ακαδημαϊκή και ερευνητική αποστολή του πανεπιστημίου υπονομεύεται. Ο καθηγητής Τζέισον Φέρμαν προειδοποίησε ότι «πολλά εργαστήρια θα αδειάσουν», αν επηρεαστούν οι διεθνείς φοιτητές. Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ προγραμματίζει ενδεχόμενες απολύσεις και η Σχολή Δημόσιας Υγείας αντιμετωπίζει άμεσες επιπτώσεις από τη μείωση της χρηματοδότησης.
Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι πάνω από το τρία τέταρτα των διεθνών φοιτητών χρηματοδοτούν κυρίως οι ίδιοι την εκπαίδευσή τους, γεγονός που δείχνει τη σημασία του ρόλου τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Διαδικασία Επανόρθωσης της Απόφασης
Η μόνη δυνατότητα για το Χάρβαρντ να επανακτήσει την ικανότητά του να φιλοξενεί διεθνείς φοιτητές είναι να υποβάλει στο Υπουργείο Εσωτερικών λεπτομερή αρχεία για δραστηριότητες που θεωρούνται παράνομες τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα αρχεία αυτά θα πρέπει να παρουσιαστούν εντός 72 ωρών και να περιλαμβάνουν πληροφορίες για πειθαρχικά μέτρα και ηχητικό ή βιντεοσκοπημένο υλικό που αφορά οποιαδήποτε διαμαρτυρία που αφορά τους διεθνείς φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη.