Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν σε ειδικό αφιέρωμα του The Lancet, λιγότερα από τα μισά νεογνά στον πλανήτη θηλάζουν παρά τις σαφείς οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τα πολύ καλά τεκμηριωμένα οφέλη του μητρικού θηλασμού για το νεογνό και τη μητέρα είναι ευρέως γνωστά: μείωση της νόσησης από λοιμώδεις ασθένειες στην παιδική ηλικία, μείωση της θνησιμότητας και του υποσιτισμού, μείωση της πιθανότητας εμφάνισης παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή για το βρέφος, ενώ για τη μητέρα μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιοπαθειών. Με άλλα λόγια, ο μητρικός θηλασμός είναι προς το συμφέρον τόσο του νεογνού όσο και της μητέρας του. Και σίγουρα είναι προς το συμφέρον του οικογενειακού προϋπολογισμού καθώς είναι δωρεάν!
Σύμφωνα όμως με πρόσφατα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στις 11 Φεβρουαρίου σε ειδικό αφιέρωμα της έγκριτης ιατρικής επιθεώρησης «The Lancet», λιγότερα από τα μισά νεογνά στον πλανήτη θηλάζουν παρά τις σαφείς οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος συνιστά αποκλειστικά μητρικό θηλασμό μέχρι τον 6ο μήνα και στη συνέχεια εισαγωγή τροφών παράλληλα με τον θηλασμό μέχρι τουλάχιστον τη συμπλήρωση του δεύτερου έτους. Εχει μάλιστα υπολογιστεί ότι οι οικονομικές απώλειες εξαιτίας του γεγονότος ότι τα μισά νεογνά του πλανήτη δεν θηλάζουν ανέρχονται ετησίως σε 341,3 δισεκατομμύρια δολάρια!
Οι παράγοντες που επιδρούν στην απόφαση μιας μητέρας να μη θηλάσει το νεογέννητο μωρό της (ή να διακόψει τον θηλασμό πολύ σύντομα) μπορούν να είναι πολλοί και ποικίλλουν με βάση τη γεωγραφία ή/και την οικονομική κατάστασή της. Τονίζοντας ότι οι επιλογές των μητέρων είναι απολύτως σεβαστές, οι ειδήμονες του «Lancet» εστιάζουν στην επιρροή που ασκείται στις νεότευκτες μητέρες από τις πρακτικές του επιθετικού μάρκετινγκ που ακολουθούνται από τις εταιρείες παρασκευής νεογνικού γάλακτος σημειώνοντας ότι: «Τυπικές νεογνικές συμπεριφορές, όπως το κλάμα, η ανησυχία και ο διακοπτόμενος νυχτερινός ύπνος παρουσιάζονται ως παθολογικές και λόγοι να υιοθετηθεί το ξένο γάλα, όταν στην πραγματικότητα οι εν λόγω συμπεριφορές είναι οι αναμενόμενες για το συγκεκριμένο αναπτυξιακό στάδιο». Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι είναι «αβάσιμοι οι ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους το συνθετικό γάλα ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου».
Με δεδομένο ότι το τεχνητό γάλα είναι εφεύρεση του περασμένου αιώνα, ενώ από καταβολής ανθρώπου το μητρικό γάλα στήριξε την ανάπτυξη παιδιών που μεγαλώνοντας έγιναν Αριστοτέλης, Πυθαγόρας, Αισχύλος, Μιχαήλ Αγγελος, Αϊνστάιν, θα συμφωνήσουμε με τους ειδήμονες του «Lancet» που τονίζουν τη μοναδικότητα του μητρικού θηλασμού στο να «προωθεί την ανάπτυξη ενός υγιούς εγκεφάλου».
ΠΗΓΗ: in.gr