Σε τροχιά κινητοποιήσεων εισέρχεται ο κλάδος των πανεπιστημιακών, ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις.
Σε τροχιά κινητοποιήσεων εισέρχεται ο κλάδος των πανεπιστημιακών, ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις. Οι πανεπιστημιακοί μιλούν για μισθολογική καθήλωσή τους, παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ θέτουν το αίτημά τους στο κάδρο των εξαγγελιών για αυξήσεις σε άλλους κλάδους.
Ειδικότερα, για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, κατά την οποία θα εξεταστεί η οργάνωση των κινητοποιήσεων το αμέσως προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο Γεώργιος Λιτσαρδάκης, καθηγητής ΑΠΘ και γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, «έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τη δεύτερη απόφαση του ΣτΕ (1911/2022) που έκρινε ότι και το νέο μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (ν. 4472/2017) είναι αντισυνταγματικό, αφού διατήρησε τις αποδοχές στο μειωμένο επίπεδο των περικοπών του 2012 (ν. 4093/2012), το οποίο ήδη είχε κριθεί αντισυνταγματικό. Στο διάστημα αυτό δεν υπήρξε από την κυβέρνηση καμία σαφής δήλωση ή δέσμευση για πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ, δηλαδή επαναφορά των αποδοχών τουλάχιστον στα επίπεδα του Ιουλίου 2012». Ο κ. Λιτσαρδάκης υπογραμμίζει πως «δεν πρόκειται για αβελτηρία, αλλά για εμπαιγμό των πανεπιστημιακών, που συνεχίζεται διαχρονικά, καθώς πρακτικά αμείβονται το μισθολόγιο του 2004, μην έχοντας λάβει αυξήσεις που δόθηκαν στα άλλα ειδικά μισθολόγια το 2008-2009». Η ΠΟΣΔΕΠ κατέθεσε στις 3.11.2022 αίτημα στο υπ. Οικονομικών για συνάντηση, το οποίο δεν έχει απαντηθεί, ενώ το υπ. Παιδείας τον Νοέμβριο επιφυλάχθηκε αναμένοντας γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Ο κλάδος διακρίνει πως απουσιάζει από το κάδρο των μισθολογικών αυξήσεων, την ίδια στιγμή που έχουν δοθεί αυξήσεις σε γιατρούς του ΕΣΥ και ενστόλους, υπάρχει η πρόσφατη κυβερνητική εξαγγελία για νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών από το 2024 και στο πλαίσιο του προεκλογικού κλίματος ακούγονται υποσχέσεις για αυξήσεις σε δικαστικούς. Ταυτόχρονα, η διαφορά που πρέπει να καταβληθεί στις αποδοχές των πανεπιστημιακών προς συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ του Οκτωβρίου 2022, δεν έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2023. Ούτε περιλαμβάνεται η δαπάνη που επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ, για τις θετικές δικαστικές αποφάσεις όσων έχουν προσφύγει ομαδικά στα διοικητικά δικαστήρια, με βάση την πιλοτική δίκη στο ΣτΕ που προκάλεσε η ΠΟΣΔΕΠ.
«Οι πανεπιστημιακοί δεν θα ανεχθούν να μετατεθεί ξανά στο μέλλον η ικανοποίηση των ελάχιστων απαιτήσεων που αναγνωρίζει το ΣτΕ για αξιοπρεπείς αποδοχές, όπως συνέβη το 2018. Eνα νέο μισθολόγιο πρέπει να καλύπτει τις αντισυνταγματικές μειώσεις του 2012, να αποκαθιστά την αδικία με την “παράβλεψη” το 2009 των πανεπιστημιακών από τις αυξήσεις των άλλων ειδικών μισθολογίων, να αναπληρώνει τις τεράστιες απώλειες της προηγούμενης περιόδου και να παρέχει αξιοπρεπείς αποδοχές για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα», παρατηρεί ο κ. Λιτσαρδάκης.
Η πρόταση της ΠΟΣΔΕΠ προς τον κλάδο θα είναι κλιμακούμενες απεργίες, η διάρκεια των οποίων θα αυξάνεται ανά τακτά διαστήματα και όσο δεν θα ικανοποιείται το αίτημα του κλάδου.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr