Κόντρα στο ευρωπαϊκό “ρεύμα” κινείται η ελληνική αγορά ακινήτων που κινείται σε ανοδικούς ρυθμούς. Τι λένε οι τραπεζίτες. Ηχηρό καμπανάκι από την ΕΚΤ για τον κίνδυνο των ακινήτων που καθιστά εύθραυστη την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι Έλληνες τραπεζίτες στο «ηχηρό» καμπανάκι ανησυχίας που «κτύπησε» χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πορεία των χαρτοφυλακίων ακινήτων των τραπεζών.
Στην Έκθεσή της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, η ΕΚΤ επεσήμανε τον κίνδυνο των ακινήτων, ως έναν από τους κινδύνους που παραμένουν και καθιστούν εύθραυστη την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΚΤ, οι αγορές ακινήτων της Ευρωζώνης υφίστανται διόρθωση.
Στις κατοικίες, οι αυξήσεις των τιμών σημειώνουν σημαντική επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες, μειώνοντας την υπερτίμηση στον κλάδο. Ωστόσο διευκρινίζεται ότι αν και οι προσαρμογές των τιμών ήταν ¨φυσιολογικές» μέχρι στιγμής, θα μπορούσαν να «ξεφύγουν» εάν τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων μειώνουν ολοένα και περισσότερο τη ζήτηση.
Στα εμπορικά ακίνητα οι αγορές παραμένουν σε επιβράδυνση, αντιμετωπίζοντας αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης και αβέβαιες οικονομικές προοπτικές, ενώ μετά την πανδημία η ζήτηση είναι ασθενής. Ως εκ τούτου, τονίζει η ΕΚΤ, η συνεχιζόμενη διόρθωση θα μπορούσε να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των επενδυτικών funds που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων.
Οι ελληνικές τράπεζες
Σχολιάζοντας την έκθεση, υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη χαρακτηρίζουν λογικές τις ανησυχίες της ΕΚΤ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στις τράπεζες ύστερα μάλιστα από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο τονίζουν ότι η εικόνα της ελληνικής αγοράς είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τις άλλες χώρες της Eυρωζώνης, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν μικρή έκθεση σε εμπορικά ακίνητα και κυρίως δεν τίθεται ζήτημα περί «φούσκας» των τιμών.
Σημειώνουν μάλιστα ότι οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν πρόσφατα στα πανευρωπαϊκά stress tests που «έτρεξε» ο SSM – ευρωπαϊκός εποπτικός μηχανισμός – στέλνοντας όλα τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν για τα χαρτοφυλάκια ακινήτων που διαθέτουν.
Υπενθυμίζεται ότι οι παραδοχές του πανευρωπαϊκού stress test για τις ελληνικές τράπεζες και την έκθεσή τους σε εμπορικά ακίνητα προβλέπει, στο βασικό σενάριο, αύξηση τιμών την περίοδο 2023 – 2025 στο 3,2% το 2023, 3,1% το 2024 και 3% το 2025, ενώ δυσμενές σενάριο προβλέπει υποχώρηση τιμών στο -9,2% το 2023, -6,1% το 2024 και -2,2% το 2025.
Σύμμαχος η ΤτΕ
Την συγκεκριμένη εικόνα για την εγχώρια αγορά ακινήτων έχει αναλύσει διεξοδικά και στην έκθεση που δημοσίευσε πριν από λίγες εβδομάδες και η ΤτΕ. Συγκριμένα οι τιμές των οικιστικών και επαγγελματικών ακινήτων, κυρίως στις περιοχές υψηλής εμπορικότητας, αναμένεται να συνεχίσουν την αυξητική τους τάση με υψηλούς ρυθμούς εξαιτίας των σταθερών προσδοκιών για την αγορά, και του αμείωτου επενδυτικού ενδιαφέροντος, ειδικά από το εξωτερικό.
Παράλληλα, η επιβράδυνση στην οικοδομική δραστηριότητα που καταγράφηκε εκτιμάται ότι συνετέλεσε, και θα συνεχίσει να συντελεί, στην περαιτέρω ενίσχυση των τιμών, αφού η ζήτηση ακινήτων υψηλών προδιαγραφών δεν καλύπτεται επαρκώς από την υπάρχουσα προσφορά.
Η ΤτΕ τόνισε ότι για πέμπτη συνεχή χρονιά, σημειώθηκε σημαντική αύξηση των τιμών στην αγορά κατοικιών, με τις τιμές των διαμερισμάτων να αυξάνονται κατά 11,1% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 7,6% το 2021 και 4,5% το 2020.
Παράλληλα, στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι τιμές γραφείων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 0,7% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο, ενώ οι τιμές των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 2,4%.
phgh\news247