Η Στήριξη της Κυβέρνησης στα Δημόσια Πανεπιστήμια
Κατά τη διάρκεια της 109ης Συνόδου των Πρυτάνεων, η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε τη δυναμική στήριξη της Κυβέρνησης προς τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, χαρακτηρίζοντάς τα ως θεμέλιο λίθο της προόδου, της καινοτομίας και της κοινωνικής συνοχής. Στην ομιλία της, παρουσιάστηκαν οι κύριες πτυχές του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, ενώ η Υπουργός κατέγραψε τις παρατηρήσεις των Πρυτανικών Αρχών όσον αφορά συγκεκριμένες διατάξεις, οι οποίες θα εξεταστούν προσεκτικά πριν από την ψήφισή του στη Βουλή.
Στρατηγικός Σχεδιασμός και Στόχοι
Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα καθαρών κανόνων και σαφών ευθυνών, τονίζοντας ότι το όραμά της για ένα αυτόνομο, σύγχρονο και ανταγωνιστικό δημόσιο πανεπιστήμιο βασίζεται στη συλλογική συνεργασία. «Η Κυβέρνηση θέτει τα δημόσια πανεπιστήμια στο επίκεντρο της εθνικής στρατηγικής για ανάπτυξη, εξωστρέφεια και κοινωνική συνοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο της Συνόδου, αναδείχθηκαν κύριες προτεραιότητες όπως η εξασφάλιση ενός ασφαλούς και ποιοτικού ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, η χρηματοδότηση των ερευνητικών υποδομών και η διεθνοποίηση των πανεπιστημίων μέσω στρατηγικών συνεργασιών και αγγλόφωνων προγραμμάτων. Επίσης, υπογραμμίστηκε η σημαντική ενίσχυση των φοιτητικών συνθηκών με βελτίωση των εστιών και της σίτισης.
Ενίσχυση της Χρηματοδότησης
Από το 2019, η Κυβέρνηση έχει επιτύχει αύξηση της χρηματοδότησης προς τα πανεπιστήμια κατά 28%, που ανέρχεται σε περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ στα τακτικά κονδύλια, με παράλληλη 100% ενίσχυση της φοιτητικής στέγης. Μέσα σε έξι χρόνια, το επίδομα για τη στέγαση των φοιτητών έχει φτάσει τα 87 εκατ. ευρώ, με κατευθύνσεις από τον Πρωθυπουργό για στήριξη των οικογενειών σε ευάλωτες θέσεις. Με την επιπλέον χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ, οι επενδύσεις στα πανεπιστήμια ξεπερνούν τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021-2025, ενισχύοντας την ερευνητική δυναμική και την καινοτομία.
Ασφάλεια και Προστασία της Πανεπιστημιακής Κοινότητας
Η Υπουργός τόνισε την σπουδαιότητα της ασφάλειας και της προστασίας της πανεπιστημιακής κοινότητας και παρουσίασε τις έξι αρχές του νέου θεσμικού πλαισίου που έχει σχεδιαστεί μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης. Στόχος είναι να ενισχυθεί η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ασφάλεια στους χώρους εκπαίδευσης και έρευνας, καταδεικνύοντας τη δέσμευση της Κυβέρνησης για την εφαρμογή πραγματικών λύσεων σε ζητήματα βίας στα πανεπιστήμια.
Δίκαιη Διαχείριση και Στρατηγική Διεθνοποίησης
Η συνολική στρατηγική της Κυβέρνησης εστιάζει επίσης στη δίκαιη διαχείριση των φοιτητών με ρυθμίσεις που εξασφαλίζουν τη διαφάνεια. Η αναγνώριση των αναγκών της φοιτητικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας φοιτητικών εστιών και της αναβάθμισης των παλιών υποδομών, είναι προτεραιότητα. Μέσα από καινοτόμα προγράμματα, όπως τα Βιομηχανικά Διδακτορικά, η Κυβέρνηση στοχεύει στη στενή σύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με την αγορά εργασίας.
Συνολικά, η Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας και της ενότητας στην εκπαίδευση, λέγοντας στους Πρυτάνεις ότι «εσείς είστε οι πυλώνες αυτού του μεγάλου οικοδομήματος». Η συνεργασία με τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων είναι καθοριστική για την αισθητή πρόοδο της ανώτατης εκπαίδευσης, που δεν είναι μόνο εσωτερικό ζήτημα αλλά άμεσα συνυφασμένο με την ανάπτυξη της χώρας.