Σύσκεψη για τον Σχεδιασμό της Νέας Σχολικής Χρονιάς
Η ομαλή ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς και η έγκαιρη προετοιμασία για την έναρξη της επόμενης το Σεπτέμβριο, αποτέλεσαν το κύριο θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, Γιάννης Κατσαρός, καθώς και οι 13 περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης της χώρας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, η υπουργός επισήμανε τη σημασία της καλής συνεργασίας και επικοινωνίας για τον συντονισμό του εκπαιδευτικού έργου και διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι οι συναντήσεις τους θα γίνουν τακτικές. Ο στόχος είναι η συνεχιζόμενη βελτίωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών και η προετοιμασία για τις προκλήσεις που έρχονται.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την εκπαιδευτική κοινότητα, όπως οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την επιλογή νέων στελεχών στην εκπαίδευση. Η υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, των στελεχών και των σχολικών μονάδων, ζητώντας παράλληλα προτάσεις για τη βελτίωση και απλοποίηση των διαδικασιών με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Η Σοφία Ζαχαράκη εξασφάλισε ότι ο προγραμματισμός για τη νέα σχολική χρονιά θα είναι βελτιωμένος. Όπως σημείωσαν και οι περιφερειακοί διευθυντές, η έγκαιρη ολοκλήρωση των εγγραφών στα σχολεία, ειδικά για την Α΄ Δημοτικού και τα Γυμνάσια, θα προσφέρει τη δυνατότητα μιας πιο αποτελεσματικής κατανομής των μαθητών, καθώς και ενός ορθότερου υπολογισμού των αναγκών σε διδακτικό προσωπικό. Αυτό θα συμβάλει σε έναν καλύτερο προγραμματισμό της λειτουργίας των σχολείων.
Ορισμένες από τις βασικές προτεραιότητες που αναφέρθηκαν από τους περιφερειακούς διευθυντές περιλαμβάνουν την καθημερινή ζωή στα σχολεία, την εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών μάθησης για τους μαθητές και τα ζητήματα ειδικής εκπαίδευσης. Επίσης, δόθηκε έμφαση στη λειτουργία των ΚΕΔΑΣΥ και στην παρακολούθηση του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας, μέσω της καταγραφής των περιστατικών στην πλατφόρμα Stop-Bullying.
Επιπλέον, συζητήθηκαν οι ελλείψεις σε νομική υποστήριξη και η ανάγκη στελέχωσης των διευθύνσεων και περιφερειών με διοικητικό προσωπικό, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων. Εξετάστηκαν επίσης τα ειδικά θέματα που αφορούν κάθε περιφέρεια, όπως τα κτηριακά προβλήματα που έχουν προκύψει από φυσικές καταστροφές και το ζήτημα της στέγης που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, ιδιαίτερα στις νησιωτικές ή τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές.