Σχόλιο από την Εύα Τζαγκαράκη
Η συζήτηση για τις Αρχαίοτητες πρόσφερε μια διαφορετική προσέγγιση για την Αρχαιότητα και τον κόσμο μας. Στα τέλη Σεπτεμβρίου η UNESCO σε συνεργασία με την Ιόνιο Ακαδημία για το ετήσιο αγγλόφωνο Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Κέρκυρας παρουσίασε μια σημαντική και εξαιρετική εκδήλωση. Ζητήματα διαχρονικά που συμβάλλουν στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, στην απόδοση της αξίας που συνδέει το παρελθόν με το παρόν μέσα από τα αντικείμενα που φυλάσσονται στα μουσεία. Αντικείμενα υψηλής αισθητικής αξίας της αρχαιότητας που περιλαμβάνουν ακόμη και τα πρώτα σημάδια της γραφής, όπως και τόσα άλλα που σώζονται έως και σήμερα, θησαυροί ανεκτίμητοι για τον πλανήτη μας. Τα ερωτήματα πολλά και οι αναφορές αυτές στην εν λόγω συζήτηση για ζητήματα ιερά, όπως στα σύμβολα της αρχαιότητας για τα οποία ακόμη μαθαίνουμε τα νοήματα τους. Το πιο σημαντικό και ιερό θα μπορούσαμε να δούμε είναι αυτή η σύνδεση μας με το παρελθόν που μπορεί να μας μαθαίνει και να μας εξελίσσει ως άτομα όμως σίγουρα θα πρέπει να βρούμε ένα μονοπάτι που να μας οδηγεί σε έναν αρμονικό κόσμο, όπως αναφέρει και το άρθρο, το οποίο παρατίθεται παρακάτω:
Συζητώντας για τις Αρχαιότητες και για μία προσέγγιση προοπτικής για τη σχέση της Ανθρωπότητας με τον Κόσμο.
Η Έδρα της UNESCO για τις απειλές για την πολιτιστική κληρονομιά συνδιοργάνωσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023 στο πλαίσιο του ετήσιου αγγλόφωνου Λογοτεχνικού Φεστιβάλ Κέρκυρας (Corfu Literary Festival) στο Ιόνιο Ακαδημία στην Κέρκυρα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση:
Το κεντρικό θέμα του πρώτου μέρους περιστράφηκε γύρω από ένα ερώτημα που απασχολεί την ανθρωπότητα διαχρονικά: “Γιατί ορισμένα αρχαία αντικείμενα και θησαυροί συνεχίζουν να έχουν τέτοια απήχηση σε εμάς; Σε μια εποχή όπου το παρελθόν έρχεται συχνά σε σύγκρουση με το παρόν, ποια σύμβολα της αρχαιότητας θεωρούμε ιερά και ποια –αν υπάρχουν– θα μπορούσαμε να επαναξιολογήσουμε;”
Το πανελ προκάλεσε η Δρ. Bettany Hughes, φημισμένη ιστορικός, αρχαιολόγος, ραδιοτηλεοπτικός παρουσιαστής και συγγραφέας που το έργο και οι γνώσεις της στον αρχαίο κόσμο όχι μόνο έχουν εκπαιδεύσει αλλά και έχουν εμπνεύσει ένα ευρύ κοινό διεθνώς. Μαζί της η συγγραφέας, σεναριογράφος και ιστορικός Alex von Tunzleman, της οποίας το έργο επικεντρώνεται στη διαπλοκή ιστορικών γεγονότων και ιστορικών προσωπικοτήτων. Τέλος η αρχαιολόγος Έλενα Γιαγκούδη, με τις επιτόπιες έρευνες και εμπειρίες πρόσφερε μια μοναδική οπτική στη συζήτηση.
Στο δεύτερο μέρος, οι παρευρισκόμενοι είχαν το προνόμιο να ακούσουν τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Peter Frankopan, έναν παγκοσμίως γνωστό ιστορικό -του οποίου το έργο έχει αναμορφώσει την κατανόηση μας για πολλές φάσεις της παγκόσμιας ιστορίας- σε συζήτηση με τον βιολόγο Δρ. Adam Rutherford. Καθώς ο κόσμος μας αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις η εξερεύνηση της ιστορικής σχέσης της ανθρωπότητας με τον κόσμο από τον καθηγητή Frankopan προσέφερε αφορμές για επαναξιολόγηση και προβληματισμό μέσα από την οπτική της αναγκαιότητας ενός αλληλένδετου και αρμονικού κόσμου.
ΠΗΓΗ: https://ionio.gr/