Συνάντηση του Ηγέτη της Χούντας της Μιανμάρ με τον Πρόεδρο της Κίνας
Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, επικεφαλής της χούντας της Μιανμάρ, πραγματοποίησε μια σημαντική συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, την περασμένη Παρασκευή. Αυτή η συνάντηση είναι η πρώτη από την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατηγό Χλάινγκ το 2021, και αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός στις διεθνείς σχέσεις της Μιανμάρ, καθώς ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ έχει βρεθεί υπό καθεστώς διεθνών κυρώσεων και αποδοκιμασίας.
Ο στρατηγός Χλάινγκ ηγήθηκε ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2021, ανατρέποντας μια πρόσφατη προσπάθεια της Μιανμάρ να εγκαθιδρύσει τη δημοκρατία. Από τότε, η χώρα έχει βυθιστεί σε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, με τις ένοπλες δυνάμεις να μάχονται εναντίον δεκάδων εθνοτικών ομάδων και επαναστατικών πολιτοφυλακών που αντιτίθενται στη στρατιωτική του εξουσία. Ο Χλάινγκ, παρά τις διεθνείς καταδίκες σε βάρος του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, διατηρεί στενές σχέσεις με τη Κίνα και τη Ρωσία, που είναι και οι κύριοι σύμμαχοί του.
Στη συνάντησή του στη Μόσχα, στο περιθώριο των εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης, ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ ευχαρίστησε την Κίνα για την ανθρωπιστική βοήθεια που προσέφερε στη Μιανμάρ μετά από ένα σεισμό 7,7 βαθμών που χτύπησε τη χώρα τον Μάρτιο. Επίσης, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη της Κίνας σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, κάτι που δείχνει τις συνεχείς προσπάθειες του Χλάινγκ να εξασφαλίσει υποστήριξη από ισχυρές διεθνείς δυνάμεις.
Σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο Xinhua, ο Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε την υποστήριξη της Κίνας προς τη Μιανμάρ, δηλώνοντας ότι η Κίνα επιδιώκει να στηρίξει την ανάπτυξη της χώρας με βάση τις δικές της εθνικές συνθήκες και στόχους. Βασική του προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Μιανμάρ.
Η κατάσταση στη Μιανμάρ έχει οδηγήσει σε σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις, με περισσότερους από 6.600 θανάτους μετά την κατάληψη και εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα. Η Κίνα, ανησυχώντας για την αποσταθεροποίηση που μπορεί να επηρεάσει την περιοχή και τις οικονομικές της φιλοδοξίες, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μεσολάβηση σε συνομιλίες μεταξύ της χούντας και κρίσιμων επαναστατικών ομάδων.
Ως κύριος προμηθευτής όπλων της χούντας, η Κίνα αναζητά επίσης επενδύσεις σε υποδομές στη βόρεια πολιτεία Σαν της Μιανμάρ, η οποία είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους και βρίσκεται υπό τον έλεγχο επαναστατικών ομάδων. Η πρωτοβουλία του Belt and Road, με στόχο τη βελτίωση των υποδομών στην περιοχή, είναι μια από τις στρατηγικές προτεραιότητες του Πεκίνου.
Η πρόσφατη συνάντηση του Μιν Αούνγκ Χλάινγκ με τον Σι Τζινπίνγκ είναι καθοριστική, καθώς είναι η πρώτη ως επικεφαλής της χούντας. Σημειώνεται ότι ο στρατηγός είχε συναντήσει τον Κινέζο ηγέτη και το 2020 στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, Νέπιντο, πριν την κατάληψη της εξουσίας.