Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία
Κατάσταση στην Συρία και Ισραηλινές Επιχειρήσεις
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε για να αναλύσει τη κλιμακούμενη κατάσταση στη Συρία, επικεντρώνοντας την προσοχή του στις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ και τις συνέπειές τους στην μεταβατική περίοδο της χώρας, καθώς και στη γενικότερη σταθερότητα της περιοχής. Η συνεδρίαση αυτή έρχεται σε μία περίοδο έντονων εντάσεων και ανθρωπιστικών κρίσεων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διεθνούς παρέμβασης.
Θέσεις και Κατηγορίες
Ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος του Ισραήλ, Τζόναθαν Μίλερ, παρουσίασε τα επιχειρήματα του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι οι στρατιωτικές δράσεις είναι προληπτικά μέτρα κατά ενδεχόμενων επιθέσεων παρόμοιων με αυτές της 7ης Οκτωβρίου 2023. Αντιθέτως, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ, Κουσάι Αλ-Ντάχακ, κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση της συριακής κυριαρχίας και για εκτροπή υδάτινων πόρων, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του Συμβουλίου.
Αεριπλοή και Ανθρωπιστική Κρίση
Ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Χάλεντ Κιάρι, επιβεβαίωσε ότι έχουν σημειωθεί εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές της Συρίας από την αρχή του περασμένου Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας ότι αυτές οι επιθέσεις απειλούν την εύθραυστη πολιτική κατάσταση της χώρας. Οι τελευταίες αναφορές που προήλθαν από τον Χάλεντ Κιάρι, μιλούν για αεροπορικές επιδρομές στις 3 Απριλίου 2025 σε περιοχές όπως η Δαμασκός και στρατιωτικά αεροδρόμια.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Κιάρι επανέλαβε την ανάγκη για υποστήριξη της διαδικασίας σταθεροποίησης της Συρίας, 14 χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν-Πιερ Λακρουά, τόνισε τη σημασία της τήρησης των υποχρεώσεων της Συμφωνίας Αποχώρησης Δυνάμεων του 1974, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης μη εξουσιοδοτημένων δυνάμεων.
Η Θέση της Ελλάδας και Ανθρωπιστική Βοήθεια
Ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, κάλεσε για σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της Ελλάδας για μία ειρηνική και ασφαλή χώρα. Περαιτέρω, τόνισε τη σημασία της διασφάλισης μίας χωρίς αποκλεισμούς πολιτικής μετάβασης, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της ανθρωπιστικής κρίσης.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε ότι περίπου 400.000 Σύροι έχουν επιστρέψει από γειτονικές χώρες μετά την πτώση του Άσαντ, ενώ πάνω από 1,4 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν επιστρέψει συνολικά. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τα προβλήματα έχουν επιλυθεί, καθώς απαιτείται στήριξη σε ζητήματα στέγασης και επαγγελματικής αποκατάστασης ώστε οι επιστροφές αυτές να είναι βιώσιμες.
Η Ανάγκη για Συνολική Στήριξη
Καθώς οι διασφαλίσεις για την επόμενη ημέρα στη Συρία είναι κρίσιμες, είναι απαραίτητο να τεθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί, προκειμένου να βοηθηθούν οι επιστρέφοντες Σύροι με νομική βοήθεια, προστασία και υποστήριξη βιοπορισμού. Μόνο με ολοκληρωμένες στρατηγικές και διεθνή συνδρομή μπορεί να επιτευχθεί μία βιώσιμη ειρηνική λύση, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων και της περιοχής στο σύνολό της.