Συντονισμός και Προετοιμασία για την Αντιπυρική Περίοδο στην Ελλάδα
Το επόμενο διάστημα, ολοκληρώνονται οι συσκέψεις της ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε όλη την ελληνική επικράτεια, με στόχο τον συντονισμό και την προετοιμασία όλων των φορέων ενόψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου. Οι τελευταίοι σταθμοί της περιοδείας του υπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη και του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά περιλαμβάνουν τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ιονίων Νήσων και Βορείου Αιγαίου, με συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν σε Κομοτηνή, Κέρκυρα και Μυτιλήνη αντίστοιχα.
Προηγήθηκαν πολύωρες συνεδριάσεις σε περιοχές όπως η Αττική, Πελοπόννησος, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Νότιο Αιγαίο και Θεσσαλία. Κατά τη διάρκεια αυτών των συσκέψεων, οι αρμόδιοι φορείς εξετάζουν τη διαλειτουργικότητα και την αποτελεσματική προετοιμασία ενόψει των προκλήσεων που έρχονται, καθώς και τον αριθμό των επιγειων και εναέριων δυνάμεων που θα είναι διαθέσιμες σε κάθε περιφέρεια.
Συμμετοχές και Υποστήριξη από Πολλούς Φορείς
Στις συσκέψεις συμμετέχουν πληθώρα φορέων όπως οι Σώματα Ασφαλείας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, καθώς και εκπρόσωποι από δασικές υπηρεσίες και ηλεκτρικές εταιρείες. Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή εθελοντικών ομάδων, οι οποίες προσφέρουν πολύτιμη στήριξη στην καταπολέμηση των πυρκαγιών.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί, στην Αττική αναμένονται περισσότεροι από 3.500 πυροσβέστες να συμμετάσχουν στην αντιπυρική περίοδο, περιλαμβάνοντας μονίμους υπαλλήλους, ειδικές μονάδες, πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και εποχικούς πυροσβέστες. Ιδιαίτερη προσοχή τίθεται και στους 800 εθελοντές πυροσβέστες που αναμένονται στην περιοχή, οι οποίοι θα συνεργαστούν με τις αρχές, καθώς και στους 1.361 εθελοντές Πολιτικής Προστασίας από 70 εθελοντικές οργανώσεις.
Εναέρια Μέσα και Τεχνολογία για την Αντιμέτωπιση των Πυρκαγιών
Αναφορικά με τα εναέρια μέσα, η φετινή αντιπυρική περίοδος θα δει την αξιοποίηση περίπου 82 εναέριων μέσων, εκ των οποίων τα 49 θα είναι μισθωμένα. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη χρήση των drones, που από 45 πέρυσι θα φτάσουν τα 82 φέτος, με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση και την πρόληψη πυρκαγιών. Αυτά τα drones είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα ανίχνευσης και τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση κρίσιμων περιοχών και την άμεση αναγνώριση συμβάντων.
Δημιουργείται μια ολοκληρωμένη στρατηγική παρακολούθησης, καθώς τα drones θα επιτηρούν περιοχές υψηλού κινδύνου όπως η Κρήτη, η Ρόδος και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Η επιτήρηση θα γίνεται σε 24ωρη βάση, με στόχο την άμεση ανταπόκριση σε πιθανές πυρκαγιές, με τη δυνατότητα εντοπισμού συμβάντων σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων.
Διανομή Drones και Επιχειρησιακή Υποστήριξη
Στην Πελοπόννησο, θα διατεθούν 6 drones για τις δασικές περιοχές, με συγκεκριμένη κατανομή ανά περιφερειακή ενότητα. Στην Κεντρική Μακεδονία, ο αριθμός των drones αυξάνεται σε 11, ενώ στη Δυτική Ελλάδα θα επιβλέπουν 6 drones. Η Κρήτη θα έχει στη διάθεσή της 4 drones, με ένα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 3 drones, εκ των οποίων 2 θα βρίσκονται στη Ρόδο.
Η πολυδιάστατη αυτή επιχειρησιακή προσέγγιση αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των φορέων, της τεχνολογίας και της κοινότητας. Μέσω του συντονισμού και της στρατηγικής προετοιμασίας, οι αρμόδιοι φορείς φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις της φετινής αντιπυρικής περιόδου, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.