Νέα Εποχή για τη Συρία υπό την Ηγεσία του Αχμάντ αλ Σάρα
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας, Άχμαντ αλ Σάρα, ανακοίνωσε σήμερα την επιθυμία του να επιτύχει συναίνεση στην ανοικοδόμηση της χώρας, μετά την πτώση του προεδρικού καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι προσπάθειές του δεν θα ικανοποιήσουν όλους τους πολίτες.
Η νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε από τον Σάρα προήλθε από έναν ισλαμιστικό συνασπισμό που ανέτρεψε τον Άσαντ τον Δεκέμβριο και απέκτησε την εξουσία στη Δαμασκό, τερματίζοντας σχεδόν 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου. Στη σύνθεσή της, κυριαρχούν τα μέλη που πιστεύουν στον μεταβατικό πρόεδρο.
Η νέα κυβέρνηση διαρθρώνεται από 23 μέλη, χωρίς πρωθυπουργό, και περιλαμβάνει τέσσερις υπουργούς από τις μειονότητες της Συρίας: έναν Χριστιανό, έναν Δρούζο, έναν Κούρδο, και έναν Αλαουίτη, αλλά κανείς από αυτούς δεν έχει αποκτήσει σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνηση.
Ο Σάρα δήλωσε: «Δεδομένα των συνθηκών, δεν θα μπορέσω να ικανοποιήσω όλους τους πολίτες. Κάθε απόφαση που λαμβάνουμε ενδέχεται να προκαλέσει διαφωνίες. Ωστόσο, η επιτυχία της κυβέρνησης απαιτεί ένα επίπεδο συναίνεσης και συνεργασίας». Αυτές οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο προεδρικό μέγαρο, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, μετά τις προσευχές της μουσουλμανικής γιορτής του Ραμαζανιού. Ο Σάρα υπογράμμισε ότι η διαδικασία συμφιλίωσης είναι δύσκολη, αλλά η Συρία διαθέτει τους πόρους για να επιτύχει την ανοικοδόμησή της.
Η ανακοίνωση για το νέο υπουργικό συμβούλιο ήρθε μόλις δύο εβδομάδες αφότου η κυβέρνηση υπέγραψε μια συνταγματική διακήρυξη, η οποία δίνει όλες τις εξουσίες στον Σάρα σε νομοθετικό, εκτελεστικό και δικαστικό επίπεδο.
Η αυτόνομη κουρδική διοίκηση που ελέγχει εκτενή εδάφη στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία αμφισβήτησε τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης, προσδιορίζοντας ουσιαστικά την πολιτική κατάσταση στην περιοχή.
Η πλειονότητα των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου είναι σουνίτες, γεγονός που αντανακλά τη δημογραφική τους βαρύτητα στη Συρία μετά από πάνω από 50 χρόνια σουνιτικής κυριαρχίας από τους Αλαουίτες, με τον Άσαντ και τον πατέρα του στο τιμόνι.
Ο Σάρα αναφέρθηκε και στις διαδικασίες επιλογής των υπουργών, οι οποίοι επιλέχθηκαν με βάση την ικανότητά τους και όχι λόγω ιδεολογικών ή πολιτικών λόγων. Υπογράμμισε ότι «η ποικιλομορφία της συριακής κοινωνίας» λήφθηκε υπόψη κατά την επιλογή τους, και αποκλείστηκε η χρήση ενός συστήματος ποσοστώσεων, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί μία πολιτική συμμετοχής.
«Μια νέα σελίδα ιστορίας γράφεται για τη Συρία», επεσήμανε ο μεταβατικός πρόεδρος. Καθώς η σύσταση αυτή αρχίζει να υλοποιείται, ο Σάρα ετοιμάζεται να υπογράψει μια συνταγματική διακήρυξη που θα διέπει τη διαδικασία μετάβασης στη χώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ωστόσο, ορισμένες οργανώσεις και ειδικοί σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζουν ανησυχίες ότι η νέα κυβέρνηση αγγίζει την συγκέντρωση εξουσίας και ενδέχεται να μην παρέχει αρκετές προστασίες για τις μειονότητες.
Αναφορικά με τις πρόσφατες δυσκολίες που παρατηρήθηκαν, η Συρία υπήρξε το θέατρο από το χειρότερο σφαγείο θρησκευτικών συγκρούσεων από την πτώση του Άσαντ, με επιθέσεις κατά των Αλαουιτών στο δυτικό τμήμα της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχές συστήνουν διερευνητική επιτροπή και ο Σάρα δεσμεύτηκε ότι οι υπεύθυνοι για τις σφαγές θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.