Συγκρούσεις στη Σουάιντα: Αύξηση του αριθμού των θυμάτων
Ο απολογισμός των συνεχιζόμενων συγκρούσεων μεταξύ φυλών Βεδουίνων και τοπικών μαχητών στην πόλη Σουάιντα, όπου οι κάτοικοι είναι κατά πλειοψηφία Δρούζοι, έχει γίνει ακόμα πιο βαρύς, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει στους 37, σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την οργάνωση, που έχει έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στηρίζεται σε ένα εκτενές δίκτυο πηγών στη Συρία, οι 37 νεκροί περιλαμβάνουν 27 Δρούζους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται δύο παιδιά, καθώς και 10 Βεδουίνους. Επίσης, περισσότεροι από πενήντα άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, με ορισμένους από αυτούς να βρίσκονται σε «κρίσιμη κατάσταση».
Οι de facto αρχές της περιοχής ανακοίνωσαν ότι έχουν στείλει ενισχύσεις για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις, οι οποίες είχαν κλιμακωθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο, όταν φονικές συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας της νέας εξουσίας και στους Δρούζους μαχητές, προκαλώντας δεκάδες θανάτους.
Πηγές από τον τοπικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Suwayda24 ανέφεραν μέσω του X για «ένοπλες συγκρούσεις και ανταλλαγές πυρών πυροβολικού» στη συνοικία Μάκους, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο δρόμος που συνδέει την πρωτεύουσα, Δαμασκό, με τη Σουάιντα είναι κλειστός λόγω της αυξανόμενης βίας.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε πως οι αρχές στέλνουν δυνάμεις στην περιοχή με στόχο να τερματίσουν την κρίση. Ο κυβερνήτης της Σουάιντα, Μούσταφα αλ Μπακούρ, παρότρυνε τους κατοίκους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ενώ Δρούζοι προύχοντες ζήτησαν την αποκατάσταση της ηρεμίας και την παρέμβαση των αρχών.
Η επαρχία Σουάιντα, με περίπου 700.000 κατοίκους, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη κοινότητα Δρούζων στη Συρία, μια θρησκευτική μειονότητα που ανήκει στον ισμαηλιτικό κλάδο του σιιτικού ισλάμ. Οι εντάσεις ανάμεσα στους Δρούζους και τους Βεδουίνους είναι προαιώνιες, με sporadικές συγκρούσεις να ξεσπούν ανάμεσα στις δύο κοινότητες.
Μετά την πτώση του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο, έχει εκφραστεί αυξανόμενη ανησυχία για την τύχη των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, καθώς η εξουσία έχει περιέλθει σε μια ισλαμιστική συμμαχία. Οι πρόσφατες συγκρούσεις του Απριλίου και Μαΐου είχαν προκαλέσει σημαντικούς θανάτους, ωθώντας τοπικούς και θρησκευτικούς ηγέτες να διαπραγματευτούν συμφωνίες που στόχευαν στη μείωση της βίας και στην ενσωμάτωση των Δρούζων μαχητών στις νέες δομές εξουσίας.