Σφοδρή Κριτική προς το ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Σημαντική επίθεση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εστιάζοντας στη στάση του κόμματος του κ. Ανδρουλάκη απέναντι στην τροπολογία του υπουργού Μετανάστευσης, Θάνου Πλεύρη. Η συγκεκριμένη τροπολογία έχει προκαλέσει αναστάτωση και αντιδράσεις εν μέσω κρίσιμων ζητημάτων που σχετίζονται με το μεταναστευτικό.
Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε: «Η στάση και το “παρών” του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του κ. Ανδρουλάκη στην εν λόγω τροπολογία, που παραβιάζει προφανώς το Διεθνές Δίκαιο, είναι ενδεικτική της αδυναμίας τους να ασκήσουν αποτελεσματική αντιπολίτευση στις ακροδεξιές, λαϊκιστικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας». Αυτή η θέση του ΠΑΣΟΚ υποδηλώνει, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, την αδυναμία του κόμματος να κατανοήσει και να αντιδράσει σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.
Η ανακοίνωση συνεχίζει τονίζοντας ότι σημαντικά πολιτικά πρόσωπα όπως ο πρώην επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς και οι πρώην υπουργοί Καιρίδης, Βούλτεψη και Συρίγος, διαφοροποιήθηκαν δημόσια από το συγκεκριμένο νομοθέτημα του κ. Μητσοτάκη και του κ. Πλεύρη, το οποίο, κατά κύριο λόγο, είχε επεξεργαστεί ο Μ. Βορίδης. Αυτή η διαφοροποίηση υποδεικνύει ενδο-κομματικές διαφωνίες και ανησυχίες σχετικά με το νομοθετικό έργο που προωθείται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επεκτείνει την κριτική του αναφέροντας ότι «η στάση κάθε κόμματος απέναντι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και το αίτημα για ισότιμη κατανομή ευθυνών σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα από τις χώρες της ΕΕ δεν μπορεί να καθηλώνεται σε λογικές δήθεν ισορροπίας. Στην πραγματικότητα, ανάμεσα σε Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ανθρωπιά και ακροδεξιό λαϊκισμό δεν υπάρχει κέντρο αλλά ένα κενό και αμηχανία», αναδεικνύοντας τις προτεραιότητες που θα έπρεπε να έχουν τα πολιτικά κόμματα.
Καταλήγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η χώρα χρειάζεται «ένα σοβαρό, προοδευτικό και ρεαλιστικό πολιτικό σχέδιο, το οποίο να έρχεται σε αντίθεση με την αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική». Στο σημείο αυτό, ο προοδευτικός χώρος καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του για τα ζητήματα που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά. Αυτή η κριτική θέτει σε προτεραιότητα την ανάγκη για έναν νέο μοντέλο πολιτικής που να εστιάζει στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.