Στρατηγικός Σχεδιασμός για τις Ένοπλες Δυνάμεις
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη Βουλή τον μακρόπνοο σχεδιασμό ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος εκτείνεται για τα επόμενα 12 χρόνια. Το πρόγραμμα χρηματοδότησης αγγίζει το ποσό των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει προμήθειες και εκσυγχρονισμό οπλικών συστημάτων, υποδομών καθώς και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη Ιστορία, υπογραμμίζοντας πως το παλαιότερο δίλημμα «κανόνια ή βούτυρο», το οποίο έθετε η Αριστερά, είναι σαθρό και επικίνδυνο.
Αναβαθμίσεις στη Διοίκηση και Αυξήσεις Μισθών
Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στον τομέα της διοίκησης, καθώς ο Θάνος Ντόκος θα αναβαθμιστεί από σύμβουλος εθνικής ασφάλειας σε επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας. Η επίβλεψη της νέας θεσμικής δομής θα ανήκει στον Πρωθυπουργό, υποδεικνύοντας τη σοβαρότητα των ζητημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας.
Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε δημόσια την εκτίμηση του προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με αφορμή το νέο μισθολόγιο. Αναφορικά με τις αυξήσεις των μισθών στους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας, προανήγγειλε ότι θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, ενώ είναι σημαντικό ότι το επίδομα επικινδυνότητας των 100 ευρώ, το οποίο θα λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι, θα επεκταθεί και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους από την 1η Ιουλίου.
Σχόλια και Αντιπαραθέσεις Κατά τη Συζήτηση
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναφέρθηκε και σε θέματα πέραν της άμυνας, με την αντιπαράθεση να περιλαμβάνει και αιχμές μεταξύ πολιτικών αρχηγών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη για τις έρευνες υδρογονανθράκων, υπογράμμισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες για τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης, τονίζοντας την κυριαρχία της χώρας στην περιοχή.
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός, στην δευτερολογία του, αναφέρθηκε σε πολιτικές εξελίξεις που αφορούν την ανάδειξη άλλων πολιτικών κομμάτων, επισημαίνοντας ότι είχε προειδοποιήσει τον κύριο Ανδρουλάκη για τις συνέπειες της ταύτισής του με ακραία στοιχεία και τις πιθανές απώλειες για το ΠΑΣΟΚ.
Σφοδρή Αντιπαράθεση για τα Εξοπλιστικά και την Άμυνα
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση για τα θέματα της άμυνας και των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι επενδύσεις στην άμυνα είναι επενδύσεις στην κυριαρχία της χώρας, ενώ αμφισβήτησε την αφοσίωση της αντιπολίτευσης σε τέτοια θέματα. Αναφέρθηκε στην ανάγκη χρηματοδότησης της αμυντικής ικανότητας της Ελλάδας, εφόσον η οικονομία της χώρας είναι ισχυρή.
Αντιδρώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Ανδρουλάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος άσκησαν κριτική για την αξιοπιστία της κυβέρνησης, ρωτώντας αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να επενδύσει στην αμυντική βιομηχανία και αν θα διασφαλιστεί η συντήρηση των εξοπλιστικών συστημάτων.
Ο Πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα του παρελθόντος, προειδοποίησε ότι η συντήρηση των στρατιωτικών συστημάτων θα είναι απαραίτητη και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές δημοσιονομικές εκπλήξεις.
Κρίσιμα Ζητήματα για τη Στρατηγική Άμυνας
Η αντιπαράθεση επεκτάθηκε και σε ζητήματα στρατηγικής, με την Νέα Δημοκρατία να επισημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τη δική της αμυντική βιομηχανία και να μην παραμείνει απλώς «αγοραστής» εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ο κύριος Ανδρουλάκης τόνισε ότι η εθνική βιομηχανία πρέπει να αναπτυχθεί, προκειμένου να αποφευχθεί η μόνιμη εξάρτηση από ξένα προγράμματα.
Η εν λόγω συζήτηση φανέρωσε τις έντονες ανησυχίες που υπάρχουν γύρω από τα θέματα άμυνας και ασφάλειας, υποδεικνύοντας την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για την ενίσχυση της στρατηγικής αντίστασης της χώρας.