Εντάλματα Σύλληψης για Στρατιωτικούς στην Τουρκία
Οι εισαγγελείς στην Τουρκία έχουν εκδώσει εντάλματα σύλληψης για 63 εν ενεργεία στρατιωτικούς, οι οποίοι φέρεται να έχουν διασυνδέσεις με μια ομάδα κατηγορούμενη για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Η ανακοίνωση αυτή καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη δράση της οργάνωσης, την οποία η Τουρκία θεωρεί εκτός νόμου.
Η Γενική Εισαγγελία στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι μεταξύ των υπόπτων περιλαμβάνονται τέσσερις συνταγματάρχες, οι οποίοι υπηρετούν σε διάφορες στρατιωτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων του στρατού, του ναυτικού, της αεροπορίας και της χωροφυλακής. Στο πλαίσιο των ερευνών που διεξήχθησαν το πρωί, 56 υπόπτοι έχουν ήδη συλληφθεί, αποδεικνύοντας τη δυναμική δράση των Αρχών.
Οι στρατιωτικοί αυτοί φέρονται να είναι συνδεδεμένοι με την οργάνωση FETO, που ιδρύθηκε από τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος πέθανε τον Οκτώβριο του 2022 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζούσε σε αυτοεξορία από το 1999. Η Τουρκία κατηγορεί την FETO ως βασική υπεύθυνη για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, η οποία άφησε πίσω της 290 νεκρούς και χιλιάδες συλληφθέντες.
Η Κληρονομιά του Πραξικοπήματος και οι Συνεχιζόμενες Συλλήψεις
Η απόπειρα πραξικοπήματος συνέβη τον Ιούλιο του 2016, όταν ομάδες στρατιωτών πραγματοποίησαν επιθέσεις στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, προσπαθώντας να ανατρέψουν την κυβέρνηση του προεδρικού αρχηγού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στρατηγικά κτίρια, όπως το κοινοβούλιο και το προεδρικό μέγαρο, προκαλώντας χάος και αναστάτωση, ενώ ο Ερντογάν φέρεται ότι ήταν σε διακοπές τη στιγμή εκείνη.
Μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, έχουν γίνει συλλήψεις σχεδόν 25.801 υπόπτων, συμπεριλαμβανομένων μελών των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και της δικαστικής εξουσίας. Η τουρκική κυβέρνηση έχει λάβει αυστηρά μέτρα, κλείνοντας σχολεία, επιχειρήσεις και ειδησεογραφικά ιδρύματα που σχετίζονται με τον Γκιουλέν, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της να εξαλείψει κάθε πιθανή απειλή στο καθεστώς.
Ο Γκιουλέν, πρώην κληρικός, είχε αναγνωρισθεί ως συνεργάτης του Ερντογάν μέχρι τη ρήξη τους, η οποία προήλθε όταν η κυβέρνηση έκλεισε εκπαιδευτικά ιδρύματα διοικητικά από τον ίδιο. Παρόλο που ο Γκιουλέν έχει αρνηθεί την εμπλοκή του στην απόπειρα πραξικοπήματος, ο τουρκικός κρατικός μηχανισμός συνεχίζει να καταζητεί την έκδοσή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 έχει προκαλέσει σοβαρές συνέπειες, επιταχύνοντας την εξουσία του Ερντογάν και εδραιώνοντας αυταρχικές πρακτικές στην Τουρκία. Οι τελευταίες συλλήψεις υποδεικνύουν ότι οι αρχές παραμένουν σε εγρήγορση ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή αντίστασης και ότι η παρακολούθηση και η καταστολή πιθανών απειλών συνεχίζεται με αυξημένη ένταση.