Ένταση και Αντιδράσεις Ουσίας Στην Σύνοδο Πρυτάνεων
Στην Ανάβυσσο, εκτυλίχθηκαν σοβαρά επεισόδια και εντάσεις ανάμεσα σε φοιτητές και δυνάμεις των ΜΑΤ, την ώρα που διεξαγόταν η σύνοδος των πρυτάνεων. Οι φοιτητικοί σύλλογοι συνοδεύουν τις αντιδράσεις τους προς το νομοσχέδιο της Σοφίας Ζαχαράκη, το οποίο αφορά τη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών καθώς και την εφαρμογή αυστηρών μέτρων ασφαλείας στα πανεπιστήμια.
Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, οι φοιτητές επιχείρησαν να κολλήσουν αφίσες με τα αιτήματα τους στην κλούβα των αστυνομικών δυνάμεων, γεγονός που προκάλεσε ένταση και οδήγησε σε χρήση χημικών, καθώς και σε τραυματισμούς φοιτητών και δύο αστυνομικών, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ.
Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Νίκη Χρονοπούλου, δήλωσε πως οι φοιτητές επιχείρησαν να διαδηλώσουν ειρηνικά, καταδεικνύοντας την απαράδεκτη φύση της αστυνομικής βίας. Ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου της σχολής μηχανικών ΠΑΔΑ, Νίκος Δερμπιτζάκης, σημείωσε ότι πάνω από 140 φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στη διαμαρτυρία αυτή.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι φοιτητές προσπάθησαν να περάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να κάνουν παρέμβαση στη σύνοδο. Το ΠΑΜΕ καταδίκασε τις ενέργειες της κυβέρνησης που επιστρατεύει δυνάμεις καταστολής για να προχωρήσει σε επιθέσεις κατά των συνδικαλιστών και των φοιτητών κατά τη διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων.
Υπουργικές Δεσμεύσεις και Πλαίσιο Ασφαλείας
Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, κατά την παρουσίαση των βασικών πτυχών του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, επισήμανε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα ασφαλές περιβάλλον μάθησης. «Σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι χώροι εκπαίδευσης θα είναι ασφαλείς και φιλόξενοι για τους μαθητές», δήλωσε η Υπουργός.
Η υπουργός περιέγραψε τους έξι άξονες του νέου θεσμικού πλαισίου, που στοχεύουν στην ασφάλεια των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει ενίσχυση των πειθαρχικών διαδικασιών, αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και δημιουργία ενός Εθνικού Παρατηρητηρίου Βίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον μάθησης.
Επιπλέον, τόνισε την υποχρέωση των Πρυτανικών Αρχών να καταθέσουν τα σχέδια ασφαλείας τους έως το τέλος του Αυγούστου, προκειμένου να συμβάλουν στη βελτίωση της ασφάλειας στα πανεπιστήμια.
Τα Αιτήματα της Συνόδου
Η σύνοδος των Πρυτάνεων ζήτησε τη μείωση του απαιτούμενου ποσοστού εκπλήρωσης φοιτητικών καθηκόντων από το 75% στο 65%, όπως δήλωσε ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ιωάννης Χατζηγεωργίου. Η Πρύτανης του Παντείου, Χριστίνα Κουλούρη, ανακοίνωσε ότι αποφάσισαν να αποστείλουν επιστολή στον Πρωθυπουργό για να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια και να ζητήσουν συνάντηση μαζί του.
Αναφορικά με τους 325.000 μη ενεργούς φοιτητές, το νομοσχέδιο προβλέπει την διαγραφή 290.000 φοιτητών από τα 24 ΑΕΙ, με στόχο να δοθεί «δεύτερη ευκαιρία» στους φοιτητές που ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, παρά την καθυστέρηση που έχει προκληθεί. Μάλιστα, το σχέδιο περιλαμβάνει και την αυστηροποίηση ποινών για οργανωμένες και βίαιες ενέργειες, καθώς και την εισαγωγή ελεγχόμενης εισόδου στα πανεπιστήμια.