Εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας μετά τη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν
Μετά από μια δίωρη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Αμερικανικού προεδρίου, εκπροσωπούμενου από τον Ντόναλντ Τραμπ, και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στις 19 Μαΐου 2025, οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία δείχνουν να εισέρχονται σε μια νέα φάση. Ο Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεση των Ρωσίας και Ουκρανίας να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με στόχο την κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου. Αντίθετα, ο Πούτιν υπογράμμισε μια πιο επιφυλακτική στάση, αναφέροντας την ανάγκη για ένα «μνημόνιο ειρήνης» και τη σημασία των συμβιβασμών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η διαδικασία για τη σύνταξη ενός κοινού κειμένου ειρήνης αναμένεται να είναι πολύπλοκη, καθιστώντας αδύνατη τη θέσπιση συγκεκριμένων προθεσμιών.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα συμφωνήσει να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις της από περιοχές που συνεχίζουν να βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, τις οποίες η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει πλήρως.
Σημεία Επικοινωνίας και Συμφωνίες
Η συνομιλία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν χαρακτηρίστηκε ως «πολύ καλή», με τον Τραμπ να υποστηρίζει την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός. Πρότεινε μάλιστα το Βατικανό ως πιθανό τόπο διεξαγωγής των συνομιλιών.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει ήδη κοινοποιηθεί στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και σε ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Φινλανδίας, μέσω ομαδικής κλήσης. Από την άλλη, ο Πούτιν εμφανίζεται θετικός να συνεργαστεί με την Ουκρανία για την εκπόνηση ενός μνημονίου ειρήνης, τονίζοντας τις ανάγκες για αμοιβαίους συμβιβασμούς.
Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ουκρανίας από τις διαπραγματεύσεις και επεσήμανε ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί καμία συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή της. Επιπλέον, ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ειρήνης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε την ανησυχία της για πιθανόν αποκλεισμό της από τις διαπραγματεύσεις και εξέφρασε τη βούληση για ενεργή συμμετοχή στην ειρηνική διαδικασία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ευχαρίστησε τον Τραμπ για τις πρωτοβουλίες του και επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΕ για στήριξη της Ουκρανίας στην αναζήτηση ενός διαρκούς ειρηνικού διακανονισμού.
Κοιτώντας το Μέλλον: Τι Ακολουθεί
Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την αναμενόμενη έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο, οι ακριβείς όροι και το χρονοδιάγραμμα παραμένουν αδιευκρίνιστα, με τις δύο πλευρές να διατηρούν διαφορετικές θέσεις. Η Ουκρανία έχει εκφράσει την ετοιμότητά της για πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, ταυτόχρονα συμφωνώντας σε αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε περίπτωση που δεν παραστεί πρόθεση για τερματισμό των επιθέσεων.
Αναμένεται ότι η ρωσική πλευρά θα απαιτήσει πρώτα τη συμφωνία συγκεκριμένων όρων πριν αποδεχτεί οποιαδήποτε άμεση κατάπαυση του πυρός. Η ανακοίνωση του Τραμπ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, λίγες ημέρες μετά την πρώτη άμεση επαφή μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών από το 2022, με τις διαπραγματεύσεις να συνοδεύονται από μια κάποια ανταλλαγή αιχμαλώτων, αλλά χωρίς να έχουν επιτευχθεί ουσιαστικές προόδοι.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ελπίζοντας ότι οι διπλωματικές πρόσφατες προσπάθειες θα καταλήξουν σε μια βιώσιμη και σταθερή λύση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.