Τετραμερής Συνάντηση Κορυφής: Ελλάς, Γαλλία, Κύπρος και Λίβανος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η τετραμερής Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Λιβάνου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εισήλθε στο Μέγαρο των Ηλυσίων λίγο πριν τις 12:30 (ώρα Ελλάδος), σηματοδοτώντας την έναρξη σημαντικών διαβουλεύσεων για την περιοχή.
Σημαντική είναι η συμμετοχή του μεταβατικού προέδρου της Συρίας, Αλ Σαάρα, ο οποίος θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ανατολική Μεσόγειος, με έμφαση σε ζητήματα ασφάλειας, συνδεσιμότητας και ενέργειας, που είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες της περιοχής.
Η Σύνοδος αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς καταγράφεται ένα ραγδαίο κύμα περιφερειακών εξελίξεων. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ενεργό ρόλο, ενισχύοντας τις συμμαχίες της στην περιοχή και επιδιώκοντας τη σταθερότητα μέσω της συνεργασίας με άλλες χώρες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Δεκέμβριο του 2024, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε τον Λίβανο μετά την εκεχειρία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδας να στηρίξει τη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας και της υποστήριξης.
Η συμφωνία για τα κοινά σύνορα Λιβάνου και Συρίας συνιστά μια θετική εξέλιξη και δείχνει την πρόθεση για ομαλοποίηση των σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η ανακοίνωση έγινε νωρίς το πρωί, ενόψει της συνάντησης μεταξύ του Εμάνουελ Μακρόν και του προεδρικού ηγέτη του Λιβάνου. Παράλληλα, η τηλεδιάσκεψη με τον νέο πρόεδρο της Συρίας προσφέρει μία ευκαιρία για διαμεσολάβηση στα κοινά ζητήματα και την ολοκλήρωση της σταθερότητας.
Σημαντικές είναι και οι εξελίξεις στη Συρία και τον Λίβανο τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες μπορούν να επιτρέψουν στη Γαλλία να αποκαταστήσει την κατάσταση όχι μόνο μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και να εστιάσει στα εσωτερικά θέματα του Λιβάνου.
Πολύ σημαντική είναι επίσης η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, που υποδηλώνει τη διάθεση των δύο χωρών για ομαλοποίηση και συνεργασία στην περιοχή.