Ο CEO της Nvidia, Jensen Huang, απάντησε άμεσα στη χρηματιστηριακή αναταραχή που προκάλεσαν οι πρόσφατες εξελίξεις της DeepSeek, τονίζοντας ότι οι επενδυτές παρερμήνευσαν τον αντίκτυπο της κινεζικής εταιρείας AI. Σε προηχογραφημένη συνέντευξη που μεταδόθηκε την Πέμπτη, ο Huang επεσήμανε ότι η ζήτηση για την υπολογιστική ισχύ της Nvidia παραμένει ισχυρή, παρά τις ανησυχίες ότι η εκπαίδευση AI ενδέχεται να απαιτεί λιγότερους πόρους από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.
Τον Ιανουάριο, η DeepSeek, μια κινεζική AI εταιρεία υπό την αιγίδα του hedge fund High-Flyer, παρουσίασε το R1, ένα ανοιχτού κώδικα reasoning model, το οποίο κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας λιγότερο ισχυρά chips και με αισθητά χαμηλότερη χρηματοδότηση σε σχέση με τα κυρίαρχα δυτικά AI μοντέλα. Η ανακοίνωση αυτή οδήγησε σε χρηματιστηριακή κατάρρευση της Nvidia, με τη μετοχή της να χάνει 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, ενώ η προσωπική περιουσία του Huang μειώθηκε προσωρινά κατά 20%. Παρά την ανάκαμψη της μετοχής, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τις μελλοντικές ανάγκες υποδομών της AI.
Ο Huang απέρριψε τις ανησυχίες ότι η αποδοτικότητα της DeepSeek μπορεί να υπονομεύσει την Nvidia, εξηγώντας ότι η ζήτηση για υπολογιστική ισχύ αλλάζει, αλλά δεν μειώνεται. Ανέφερε ότι ενώ η προ-εκπαίδευση (pre-training) των μοντέλων AI είναι κρίσιμη, το πιο σημαντικό στάδιο είναι η μετά-εκπαίδευση (post-training), η οποία επιτρέπει στα μοντέλα να βελτιώνουν τη λογική τους, να γίνονται ακριβέστερα και να ενισχύουν την ικανότητά τους να προβλέπουν αποτελέσματα.