Οι επισκέψεις τουριστών στην πόλη των 883.000 κατοίκων έχουν φτάσει τις 20 εκατομμύρια ετησίως
Την ώρα που οι βρετανικές πτήσεις μετ’ επιστροφής για το Άμστερνταμ κοστίζουν μόλις 50 λίρες, (57 ευρώ) και τα ταξιδιωτικά γραφεία στην Βρετανία προσφέρουν κρουαζιέρες στα κανάλια της ολλανδικής πρωτεύουσας με άφθονο ποτό και φαγητό, το ίδιο το Άμστερνταμ βάζει «μπλόκο» στην προσέλευση των Άγγλων τουριστών.
Συγκεκριμένα, ψηφιακή διαφημιστική εκστρατεία προειδοποιεί τους Βρετανούς ηλικίας 18-35 να «μείνουν μακριά» από την ολλανδική πρωτεύουσα, σε μία προσπάθειά της να «καθαρίσει» τη φήμη της ως της πιο απελευθερωμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Οι εν λόγω διαφημίσεις περιέχουν βίντεο με νεαρούς Βρετανούς να συλλαμβάνονται από αστυνομικούς στους δρόμους του Άμστερνταμ και θα εμφανίζονται κάθε φορά που οι Άγγλοι θα πληκτρολογούν λέξεις-κλειδιά όπως «εργένικο πάρτι» ή «φθηνό ξενοδοχείο».
«Η απόδραση που αποζητάτε μπορεί να οδηγήσει σε καταδίκες»
Το μήνυμα της διαφημιστικής εκστρατείας είναι ξεκάθαρο: Ένα Σαββατοκύριακο στο Άμστερνταμ μπορεί να δημιουργήσει τις λάθος αναμνήσεις, η απόδραση που αποζητάτε στη φημισμένη πρωτεύουσα των πάρτι μπορεί να οδηγήσει σε αναπόφευκτες καταδίκες.
Η απρόσμενη αυτή κίνηση της ολλανδικής πρωτεύουσας είναι απόρροια χρόνιων διαμαρτυριών και παραπόνων των κατοίκων της αναφορικά με τους ασύστολους Βρετανούς, οι οποίοι ουρούν δημοσίως στα κανάλια, γδύνονται και μπλέκουν σε καβγάδες.
Μία δεκαετία πριν, ο τότε Άγγλος δήμαρχος Μπόρις Τζόνσον είχε χαρακτηρίσει το Άμστερνταμ «άθλιο». Ως απάντηση ο Ολλανδός ομόλογός του, τον είχε προσκαλέσει να δει με τα ίδια του τα μάτια τι κάνουν οι Βρετανοί τουρίστες.
«Δεν φορούν παλτό καθώς κάνουν σλάλομ στη συνοικία των κόκκινων φαναριών… τραγουδούν το «You’ll never walk alone». Είναι ντυμένοι κουνέλια ή ιερείς και μερικές φορές δεν είναι καθόλου ντυμένοι. Θα ήθελα πολύ να τον προσκαλέσω να το διαπιστώσει», δήλωσε τότε ο Eberhard van der Laan.
Διακρίσεις και άδικα στερεότυπα;
Οι επικριτές των διαφημίσεων δηλώνουν πως εισάγονται με τον τρόπο αυτόν διακρίσεις και άδικα στερεότυπα.
Στην Ολλανδία, τα καφενεία επιτρέπεται να πωλούν κάνναβη εφόσον ακολουθούν ορισμένους αυστηρούς όρους, όπως το να μην σερβίρουν αλκοολούχα ποτά ή να μην πωλούν σε ανηλίκους.
«Μπορεί να έρχονται για το χόρτο, αλλά μένουν για τον Βαν Γκογκ», είπε ο Joachim Helms, ιδιοκτήτης καφενείου στο BBC.
Επισήμανε ότι η πελατεία του προέρχεται από όλα τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα της ζωής, υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειες αποκλεισμού ορισμένων με βάση την ηλικία και το φύλο τους παραβιάζουν τις αρχές της ελευθερίας, της ανεκτικότητας και της ισότητας για τις οποίες υπερηφανεύεται το Άμστερνταμ.
Το Άμστερνταμ είναι μια από τις πιο επισκέψιμες πόλεις του κόσμου. Περίπου 20 εκατομμύρια επισκέπτες – εκ των οποίων ένα εκατομμύριο Βρετανοί – επισκέπτονται την πόλη, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 883.000 κατοίκων, κάθε χρόνο.
Ο υπερτουρισμός έχει φτάσει τους ντόπιους στα όριά τους και έχει αναγκάσει το συμβούλιο της πόλης να πάρει δραστικά μέτρα.
Μεταφέρονται τα «κόκκινα φανάρια»
Το δημοτικό συμβούλιο βρίσκεται στη διαδικασία μετακίνησης των περίφημων «κόκκινων φαναριών», όπου παρελαύνουν οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του σεξ, από την οικιστική καρδιά της πρωτεύουσας σε μια νέα «ερωτική περιοχή». Οι ψίθυροι για την πλήρη απαγόρευση του εμπορίου του σεξ έχουν προς το παρόν εκλείψει. Αντ’ αυτού, εισάγονται αυστηρότεροι κανόνες λειτουργίας.
Από αυτό το Σαββατοκύριακο, οι οίκοι ανοχής και τα μπαρ θα κλείνουν νωρίτερα και τον Μάιο τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση του καπνίσματος κάνναβης στους δρόμους μέσα και γύρω από την περιοχή των «κόκκινων φαναριών».
Εξακολουθεί, επίσης να συζητιέται κατά πόσο θα πρέπει να απαγορευτεί στους τουρίστες η είσοδος στα καφέ κάνναβης της ολλανδικής πρωτεύουσας. Η αποστολή του Άμστερνταμ είναι να καταστήσει τη βιομηχανία λιγότερο κακόφημη, πιο βιώσιμη και την πόλη πιο αξιοβίωτη.
«Οι επισκέπτες θα παραμείνουν ευπρόσδεκτοι, αλλά όχι αν συμπεριφέρονται άσχημα και προκαλούν ενόχληση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος της πόλης.
Η αντιτουριστική εκστρατεία του Άμστερνταμ σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, με αρκετούς χρήστες να ειρωνεύονται.
«Είναι περίεργο που οι 18-35 ετών προσελκύονται από μια πόλη με νομιμοποιημένα καφενεία ναρκωτικών και οίκους ανοχής» γράφει χαρακτηριστικά ένας άντρας, ενώ μία γυναίκα απαντά: «Θέλουν να βγάλουν λεφτά με οικογένειες και μουσεία, αλλά ξέρουν ότι το χόρτο και το κόκκινο φως είναι αυτά που κρατούν την πόλη σε λειτουργία».
in.gr