Προμήθεια Ενισχυμένων Όπλων στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν όπλα προηγμένης τεχνολογίας στο ΝΑΤΟ, αποτελώντας έτσι ένα σημαντικό βήμα για την υποστήριξη της Ουκρανίας στον συνεχιζόμενο πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας. Παράλληλα, προειδοποίησε για πιθανές κυρώσεις κατά των χωρών που προμηθεύονται πετρελαϊκά προϊόντα από τη Ρωσία, εφόσον η Μόσχα δεν συμφωνήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία εντός 50 ημερών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι το κόστος των όπλων θα καλυφθεί από τα μέλη του ΝΑΤΟ και όχι από τους Αμερικανούς φορολογούμενους. Σχολίασε: «Θα κατασκευάσουμε όπλα προηγμένης τεχνολογίας και θα τα στείλουμε στο ΝΑΤΟ. Θα στείλουμε συστήματα Patriot στους Ουκρανούς, οι οποίοι έχουν μεγάλη ανάγκη για αυτά, καθώς ο Πούτιν έχει παρουσίασει αναπάντεχες στρατηγικές επιθέσεων». Αυτό δείχνει την ανησυχία του Τραμπ για τη ρωσική επιθετικότητα και την ανάγκη για επαρκή αεράμυνα.
Τα συστήματα αντι-αεροπορικών Patriot είναι τα πλέον προηγμένα στον κόσμο, με ικανότητα ανίχνευσης στα 170 χιλιόμετρα και μέγιστο βεληνέκος εμπλοκής στα 150 χιλιόμετρα, κάτι που καθίσταται ζωτικής σημασίας για την αεράμυνα της Ουκρανίας. Αν και οι προηγούμενες υποστηρικτικές κινήσεις προς την Ουκρανία ήταν σημαντικές, η αποστολή πολεμικών όπλων υψηλής τεχνολογίας ανατρέπει την κατάσταση και προσθέτει πίεση στη ρωσική πλευρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Axios, αναμένεται ότι ο Τραμπ θα ανακοινώσει σχέδιο για την αποστολή επιθετικών όπλων στο Κίεβο και πιθανόν να προχωρήσει σε πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αυτό ενισχύει την πεποίθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης και επιθυμούν να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Πρόσφατα, ο ειδικός απεσταλμένος του προεδρικού γραφείου Κιθ Κέλογκ επισκέφθηκε το Κίεβο για να συζητήσει την ενίσχυση της ασφάλειας και της συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου. Αυτές οι επαφές αντανακλούν το δέσιμο των δύο χωρών και την επιθυμία να ενισχυθούν οι δεσμοί τους μπροστά στην αυξανόμενη ρωσική απειλή.
Ο Τραμπ προειδοποίησε για την επιβολή δασμών και κυρώσεων αν η Ρωσία δεν προχωρήσει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εντός 50 ημερών. Μία τέτοια απόφαση θα μπορούσε να σημάνει μια βασική στροφή στην πολιτική κυρώσεων της Δύσης. Αξιωματούχοι από όλα τα πολιτικά κόμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν για τη ψήφιση νομοσχεδίων που θα επιτρέψουν τέτοιες ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τη Ρωσία.
Ειδικότερα, αν οι δασμοί φτάσουν στο 100% για τις ρωσικές εξαγωγές, αυτό σημαίνει ότι οι συνέπειες για την ρωσική οικονομία θα είναι εντελώς διαφορετικές σε σχέση με τα προηγούμενα μέτρα, τα οποία επέτρεπαν στη Ρωσία να συνεχίζει να πουλάει σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, κερδίζοντας σπουδαία ποσά. Αν τελικά επιβληθούν τέτοιες κυρώσεις, θα μπορούσαν να επηρεάσουν δραστικά τους κύκλους εμπορίου και οικονομίας της χώρας αυτής.