Αντιπαράθεση Τραμπ με την ΕΕ: Δασμοί και Εμπορικές Σχέσεις
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εισέλθει σε έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνοντας να επιβληθούν δασμοί 50% σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα από την 1η Ιουνίου. Η πρόταση αυτή ήρθε ως έκπληξη και έχει προκαλέσει ανησυχία στους κύκλους των διεθνών σχέσεων.
Σε πρόσφατη ανάρτησή του, ο Τραμπ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η δήλωσή του αναφέρει: “Οι συζητήσεις μας με τους Ευρωπαίους δεν οδηγούν πουθενά”. Επισήμανε ότι τα μη δασμολογικά εμπόδια, οι φόροι προστιθέμενης αξίας και φύσει αδικαιολόγητα εταιρικά πρόστιμα έχουν συμβάλλει στο εμπορικό έλλειμμα που προσεγγίζει τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ένα νούμερο που χαρακτήρισε απολύτως απαράδεκτο.
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, σε αντίκτυπο των δηλώσεων Τραμπ, τόνισε ότι οι προτάσεις από τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο των τρεχουσών διαπραγματεύσεων είναι ανεπαρκείς. Αν και η κατάσταση παραμένει τεταμένη, η ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews στις ΗΠΑ, Λένα Αργύρη, αναφέρει ότι η ακριβής αιτία της νέας αυτής οργής του Αμερικανού προέδρου είναι αβέβαιη και θα είναι κρίσιμο να διαπιστωθεί πού θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις.
Αντίκτυπος και Αντιδράσεις στην Ευρώπη
Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις δηλώσεις του Τραμπ. Ωστόσο, προγραμματίζεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, και του Αμερικανού ομολόγου του, Τζειμσον Γκριρ. Αν και αυτή η επικοινωνία είχε προγραμματιστεί πριν από τις δηλώσεις Τραμπ, σίγουρα θα καλυφθεί και η νέα αυτή απειλή, ωστόσο οι δηλώσεις πριν από τη συνομιλία είναι απίθανες.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews στις Βρυξέλλες, Έλενα Αποστολίδου, η αντίδραση είναι κυρίως έκπληξη για το χρονικό σημείο της ανακοίνωσης. Αν και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ο Τραμπ έσπευσε να επισημάνει την αδυναμία των Ευρωπαίων να ανταλλάξουν ρεαλιστικές θέσεις. Επίσης, αναφέρθηκε ότι η αμερικανική πλευρά έχει ζητήσει εξαιρέσεις για ορισμένα αγαθά, κάτι που δεν προσβλέπει σε εύκολη συμφωνία, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να παρουσιάσει μια επιτυχία στο εσωτερικό της χώρας του, ενώ οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν να αποφύγουν το εμπορικό κόστος.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή και οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για την κατεύθυνση που θα πάρουν οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ. Οι διεθνείς παρατηρητές αναμένουν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και τις αντιδράσεις που θα προκύψουν.