Νέα μέτρα δασμών από τον πρόεδρο Τραμπ
Το σχέδιο του για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές ενίσχυσε τη φωνή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντάς το από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου. Στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος αποκάλυψε ότι θα επιβληθούν δασμοί τουλάχιστον 10% σε σχεδόν όλα τα αγαθά που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, βάσει μιας «διακήρυξης οικονομικής ανεξαρτησίας» της χώρας.
Μιλώντας ενώπιον του κοινού, ο Τραμπ δήλωσε ότι υπέγραψε ένα ιστορικό εκτελεστικό διάταγμα που καθορίζει αμοιβαίους δασμούς στις χώρες παγκοσμίως. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Αμοιβαία σημαίνει: μας το κάνουν και εμείς τους το κάνουμε». Ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιβληθούν δασμοί ύψους 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ότι θα υπάρξει μια ελάχιστη επιβλήθηκε δασμού 10% για άλλες χώρες, με στόχο την ανασυγκρότηση της οικονομίας των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ συνεχίζοντας, δήλωσε:«Σε πολλές περιπτώσεις, ο φίλος είναι χειρότερος από τον εχθρό από την άποψη του εμπορίου». Υπογράμμισε τη σημασία να βάλουμε επιτέλους την Αμερική πρώτο, λέγοντας ότι, «Τα εμπορικά ελλείμματα δεν είναι πλέον απλώς ένα οικονομικό πρόβλημα, αλλά μια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Στην ομιλία του, ο πρόεδρος κράτησε έναν πίνακα που παρουσίαζε τους νέους συντελεστές που ισχύουν ανά χώρα, οι οποίοι κυμαίνονταν από 10% έως 49%.
Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη επιστροφής των θέσεων εργασίας και εργοστασίων στην αμερικανική γη. Και δήλωσε ότι οι νέοι δασμοί αποτελούν μία «διακήρυξη οικονομικής ανεξαρτησίας». «Δεν πρόκειται για πλήρη αμοιβαιότητα, αλλά για είδος αμοιβαιότητας» ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι υποχρεώσεις των ΗΠΑ πρέπει να είναι ίσες με αυτές που επιβάλλουν άλλες χώρες. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ποσοστά δασμών που επιβάλλονται σε αμερικανικά προϊόντα από διάφορες χώρες, όπως η Ταϊλάνδη και η Ινδία.
Συνεχιζόμενη αλληλεπίδραση με την Ευρώπη
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ανταποκρίτρια του ΕΡΤΝews, Έλενα Αποστολίδου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιλέγει να παραμείνει σε αναμονή, διατηρώντας χαμηλούς τόνους και εστιάζοντας σε διαπραγματεύσεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Εμπορίου της Κομισιόν, Όλοφ Γκιλ, δήλωσε ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις και ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει ενημερώσει ήδη τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Πιστεύουμε ότι αυτοί οι τύποι δασμών δεν είναι καλοί για κανέναν», τόνισε ο Γκιλ, προσθέτοντας ότι, «Θα μας βλάψουν, όσο και την οικονομία των ΗΠΑ». Η ΕΕ προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση και καλεί σε διάλογο για μια καλύτερη λύση που θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τις εξελίξεις, δήλωσε ότι ενδέχεται να απειληθούν συνολικά οι παγκόσμιες οικονομικές σχέσεις.
Ανησυχίες εκφράζονται, επίσης, από τη βρετανική κυβέρνηση, καθώς οι καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη ανησυχούν για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο εμπορικός πόλεμος στην τσέπη τους. Τομέας όπως οι οινοπαραγωγοί της Γαλλίας ή οι παραγωγοί ελαιολάδου και παρμεζάνας στην Ιταλία ανησυχούν για το πώς οι νέοι δασμοί μπορεί να επηρεάσουν την αγορά.