Πώς να απαντάτε χωρίς να πληγώνετε τα συναισθήματα κάποιου
Η επικοινωνία είναι μια τέχνη στην οποία πολλοί αποτυγχάνουν να την εκτιμήσουν πλήρως. Η Ava Skoupsky, σε άρθρο της στο γαλλικό περιοδικό Psychologies.com, εξερευνά αυτήν τη θεματική παραθέτοντας τη σοφία του Αριστοτέλη, ο οποίος δήλωσε ότι «ο στόχος της δημόσιας ομιλίας δεν είναι η αλήθεια, αλλά η πειθώ». Αυτή η δήλωση μας υπενθυμίζει ότι τα λόγια έχουν δύναμη και μπορεί να προκαλέσουν ποικιλία συναισθημάτων: μπορεί να πληγώσουν, να παρηγορήσουν ή να αποπροσανατολίσουν. Συχνά, οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς να ανταποκριθούν σε προκλητικά σχόλια ή σε επιθέσεις. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς μπορείτε να απαντήσετε με σεβασμό και ευγένεια, αποφεύγοντας τις προσβολές.
Αποτελεσματικά Εργαλεία Επικοινωνίας
Η σωστή απάντηση μπορεί να επιτευχθεί μέσω τριών κυρίων εργαλείων: χιούμορ, ακρίβεια, και αναδιατύπωση.
Το πρώτο εργαλείο, το χιούμορ, μπορεί να αποτελέσει μια στρατηγική αποδυνάμωσης μίας δύσκολης κατάστασης. Με το να διασκεδάσετε με τα σχόλια του άλλου, μπορείτε να μειώσετε την ένταση της συζήτησης. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διευκολύνετε τη συνομιλία χωρίς να δημιουργούνται συγκρούσεις.
Δεύτερον, η ακρίβεια είναι ουσιώδης. Όπως αναφέρει ο προπονητής που παραθέτει η Skoupsky, πολλές φορές οι άνθρωποι μιλούν χωρίς να συνειδητοποιούν το νόημα όσων λένε. Όταν ζητάτε διευκρινίσεις σχετικά με τα σχόλια τους, βοηθάτε τον άλλον να κατανοήσει την επίδραση των λέξεών του. Αυτό όχι μόνο ανατρέπει τη δυναμική της συζήτησης, αλλά και δίνει την ευκαιρία στον ομιλητή να αναλογιστεί τα λεγόμενά του.
Η τρίτη τεχνική είναι η αναδιατύπωση. Αυτή η μέθοδος εστιάζει στο να επαναλάβετε τα λόγια του άλλου, δίνοντάς του την ευκαιρία να σκεφθεί τη σημασία τους. Ρωτώντας αν πραγματικά εννοούσαν ό,τι είπαν, προωθείτε την αμφισβήτηση και την αυτοκριτική. Επίσης, μπορείτε να παραμορφώσετε τις λέξεις που ειπώθηκαν, με σκοπό να προκαλέσετε μια αναθεώρηση από τον συνομιλητή σας.
Στρατηγική Διαχείρισης Εγωισμού στην Επικοινωνία
Καθώς αντιμετωπίζετε ανάρμοστα σχόλια, η αντίδραση κάθε ατόμου μεταβάλλεται ανάλογα με την προσωπικότητά του, τον χαρακτήρα και τη διάθεση της ημέρας. Ο Emmanuel Chila, ομιλητής και εκπαιδευτής, επισημαίνει ότι τα τρία παραπάνω εργαλεία βοηθούν στην αποδυνάμωση της πίεσης και αποκαθιστούν ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών.
Μην ξεχνάτε τη σοφία του Σωκράτη: «Η υπερηφάνεια χωρίζει τους ανθρώπους, η ταπεινότητα τους ενώνει». Σε κάθε συζήτηση, είναι συχνά το εγώ που κυριαρχεί, ενώ θα πρέπει να επιδιώκουμε να αποστασιοποιηθούμε από αυτό. Η πρόθεσή μας δεν πρέπει να είναι πάντα να έχουμε δίκιο ή να κερδίσουμε την άλλη πλευρά, αλλά να κατανοήσουμε το σκεπτικό του άλλου, κάνοντας ερωτήσεις και επαναδιατυπώνοντας. Εάν αυτό δεν αποδώσει, είναι καλύτερα να αποσύρουμε τη συζήτηση ή να επιχειρήσουμε μια ελαφριά προσέγγιση μέσω του χιούμορ, ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση.
Ο Emmanuel Chila είναι ξεκάθαρος: «Ο στόχος της αντιπαλότητας δεν είναι η νίκη, αλλά η ικανότητα να είστε πιο έξυπνοι και να φροντίζετε τη σχέση σας περισσότερο από το εγώ σας».