Κρατούμενος στην Τυνησία λόγω άρνησης παρακολούθησης του προεδρικού λόγου
Ένας κρατούμενος στην Τυνησία καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση έξι μηνών εξαιτίας της άρνησής του να παρακολουθήσει τον πρόεδρο της χώρας, Καΐς Σάγεντ, στην τηλεόραση. Η υπόθεση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα μέσα ενημέρωσης και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς θεωρείται ότι εγείρει σοβαρά θέματα ελευθερίας της έκφρασης και των δικαιωμάτων των κρατουμένων.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις από τον δικηγόρο του και την Τυνησιακή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LTDH), ο κρατούμενος εξέφρασε την επιθυμία του να μην παρακολουθήσει τις ανακοινώσεις του προεδρικού γραφείου, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες του Σάγεντ είχαν καταστρέψει τη ζωή του. Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν κατά την ώρα που οι ειδήσεις ξεκίνησαν να προβάλλονται στην τηλεόραση, όπου ο κρατούμενος ζήτησε να αλλάξουν κανάλι και αντέτεινε υβριστικά σχόλια προς τον πρόεδρο, ο οποίος είχε προηγουμένως εμπλέξει τον κρατούμενο σε μια διένεξη συνδεόμενη με την απελευθέρωσή του από την Ιταλία.
Αρμοδίως, ο συνήγορος του κρατουμένου, Άντελ Σγάιερ, δήλωσε ότι ο πελάτης του ήταν απογοητευμένος από την κατάσταση της ζωής του και είχε εξοργιστεί από τις κυβερνητικές πολιτικές που αφορούσαν την επαναπατρίαση των μεταναστών. Τα σχόλια που έκανε εναντίον του προεδρικού λόγου καθόρισαν την ποινική δίωξή του, η οποία αρχικά αφορούσε την προσβολή του αρχηγού του κράτους αλλά στη συνέχεια τροποποιήθηκε σε «προσβολή των χρηστών ηθών», ώστε να αποφευχθεί ο πολιτικός αντίκτυπος της υπόθεσης.
Είναι noteworthy ότι ο συγκεκριμένος άνδρας βρίσκεται ήδη στη φυλακή για άλλη υπόθεση, η οποία, όπως αναφέρθηκε, απορρίφθηκε. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι συγγενείς του έμαθαν για τη νέα του καταδίκη μόνο όταν δεν του δόθηκε η ευκαιρία αποφυλάκισης, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας στο δικαστικό σύστημα.
Από τον Ιούλιο του 2021, όταν ο πρόεδρος Σάγεντ ανέλαβε όλες τις εξουσίες, πλήθος οργανώσεων, τόσο ντόπιων όσο και διεθνών, έχει εκφράσει την ανησυχία τους για την περιορισμένη κατάσταση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στην Τυνησία, μια χώρα που θεωρείται το λίκνο της «Αραβικής Άνοιξης». Η LTDH έχει χαρακτηριστεί την κατάσταση αυτή ως «πολιτική φίμωσης, η οποία επεκτείνεται μέχρι και στους κρατούμενους στα κελιά τους», γεγονός που υποδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Τυνησία σήμερα.