Επέκταση του Συστήματος IRIS σε Όλες τις Επιχειρήσεις
Από την 1η Νοεμβρίου, όλες οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να δέχονται πληρωμές μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος IRIS, το οποίο απαιτεί αναβάθμιση των υφιστάμενων POS. Αυτή η κίνηση στοχεύει στη μείωση της φοροδιαφυγής, καθώς το IRIS θα συνδεθεί άμεσα με τις ταμειακές μηχανές, διασφαλίζοντας μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές.
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του συστήματος IRIS είναι ότι μηδενίζει τις προμήθειες, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τόσο των επιχειρηματιών όσο και των καταναλωτών. Με την υποχρεωτική επέκταση στην αγορά, οι επιχειρήσεις θα δουν τα οφέλη της ψηφιακής αναβάθμισης στη λειτουργία τους.
Το 2024, η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά 21%, με το συνολικό ποσό συναλλαγών να αγγίζει τα 47,7 δισ. ευρώ, από 39,4 δισ. ευρώ. Στους πρώτους τρεις μήνες του 2025, η αξία των συναλλαγών μέσω του IRIS ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ, με τον όγκο των συναλλαγών να φτάνει τα 20,6 εκατ. ευρώ. Για την επέκταση του IRIS, επιχειρήσεις θα χρειαστεί να αναβαθμίσουν μόνο το λογισμικό τους και όχι να αλλάξουν τα POS τους.
Ανησυχίες για τον Κλάδο του Εμπορίου
Ωστόσο, παρά τις επιτυχίες του IRIS, οι παράγοντες της αγοράς εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τις προοπτικές παραδοσιακών κλάδων του εμπορίου. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΣΕΕ, το 44% των επιχειρήσεων παρουσίασε στάσιμο τζίρο, το 27% είχε μείωση και μόλις το 29% κατέγραψε αύξηση. Στο σύνολο της αγοράς, ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 175 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αυξήσεις μόλις 1,9%, ένα ποσοστό που θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, επεσήμανε ότι οι αυξήσεις του τζίρου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες που επιφέρει ο πληθωρισμός και οι παράλληλες αυξήσεις στα λειτουργικά κόστη. Σημαντική εξαίρεση στα αρνητικά αποτελέσματα αποτελούν τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ, που παρουσίασαν αύξηση ανερχόμενη στο 5,4% και 4,7% αντίστοιχα.
Η ρευστότητα των επιχειρήσεων πλήττεται από τα υψηλά επαγγελματικά ενοίκια και τα αυξανόμενα ενεργειακά κόστη. Το ποσοστό των επιχειρήσεων με χρέη προς το Δημόσιο και τα ιδιωτικά χρέη αυξήθηκε, με το 28% να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, το 24% να χρωστά σε προμηθευτές και το 23% προς ασφαλιστικά ταμεία.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει από κοινού προκλήσεις όπως η φορολογία και οι περιορισμοί στα ενοίκια. Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις τους, όπως οι ανατιμήσεις, η ελλιπής χρηματοδότηση, και οι δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού.