Ανακοίνωση του Συναγερμού της Υπόθεσης Μουρτζούκου
«Η εντολέας μου με την απολογία της θα αποκαλύψει όλα τα γεγονότα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, προσπαθώντας να απελευθερωθεί και να αναλάβει το μέρος των ευθυνών που της αναλογεί. Δεν είναι δυνατόν να φέρει όλο το βάρος των ευθυνών. Αυτή την περίοδο διαμορφώνεται η απολογία της και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα φανεί τι ακριβώς έχει συμβεί σε κάθε περίπτωση. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η εντολέας μου δεν είναι η μόνη που φέρει ευθύνες για αυτή την τραγική απώλεια πέντε παιδιών», δήλωσε ο Νίκος Αλεξανδρής, συνήγορος της Ειρήνης Μουρτζούκου, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Συνδέσεις». Υποστήριξε ότι «δεν έχει διαμορφωθεί πλήρης δικογραφία», προσθέτοντας πως «λείπουν ιατροδικαστικές εκθέσεις». Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον Αλεξανδρή, υποδεικνύει πως η υπόθεση δεν θα είχε κλείσει εάν δεν υπήρχε η ομολογία της και ζήτησε να μην αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς η απολογία της είναι προγραμματισμένη σε 48 ώρες.
Αναφορικά με την πιθανότητα να υποδείξει και άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ο δικηγόρος απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, ωστόσο τόνισε ότι «ό,τι παρουσιάζεται στα μέσα ενημέρωσης ως ομολογία δεν ανταποκρίνεται απαραίτητα στην πραγματικότητα» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραποίησης ή παρερμηνείας στοιχείων: «Όσα παρουσιάζονται μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματική ομολογία». Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι οι δημοσιογραφικές πληροφορίες δεν υποκαθιστούν το πλήρες κείμενο των μαρτυριών, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα προσοχής κατά την παρουσίαση των στοιχείων.
Ο κ. Αλεξανδρής υπογράμμισε τη σημασία της απολογίας, δηλώνοντας ότι «χωρίς την απολογία και την ομολογία της εντολέας μου, η υπόθεση δεν θα είχε κλείσει». Επιπλέον, ανέφερε ότι η Μουρτζούκου αποφάσισε να προχωρήσει σε ομολογία γνωρίζοντας πως αν η υπόθεση έφτανε στο δικαστήριο, «οι πιθανότητες απαλλαγής θα ήταν αρκετά μεγάλες». Παρά ταύτα, επέλεξε να μιλήσει.
Συζητώντας την κατηγορία, ανέφερε ότι το κατηγορητήριο αναφέρεται σε «άγνωστες μεθόδους, ανεξακρίβωτους χρόνους». Επισήμανε, επίσης, ότι δεν υπάρχει «το μέσο του εγκλήματος» και ότι η υπόθεση δεν στηρίζεται πουθενά στις ιατροδικαστικές εκθέσεις, γεγονός που καθιστά την ομολογία της κρίσιμη. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρή, «δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι η δικογραφία είναι αδιαμφισβήτητη. Ούτε καν ιατροδικαστικές εκθέσεις δεν υπάρχουν».
Υποστήριξη από την πλευρά των θυμάτων
Ο δικηγόρος της μητέρας της Ειρήνης Μουρτζούκου, Ηλίας Σιδερής, επεσήμανε ότι η πελάτισσά του έχει το τραγικό προνόμιο να έχει χάσει και την κόρη της και δύο εγγόνια. Ως εκ τούτου, δικαιούται να παρασταθεί για την υποστήριξη της κατηγορίας, όχι μόνο για τα εγγόνια αλλά και για το παιδί της, ακόμα κι αν η δίωξη έχει παραγραφεί. Αναφορικά με πιθανή συγκάλυψη ευθυνών, ο κ. Σιδερής δήλωσε: «Θα στραφούμε κατά οποιουδήποτε έχει συμβάλει στη συγκάλυψη», διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν αφορά μόνο την ιατροδικαστική υπηρεσία, αλλά και τις προανακριτικές αρχές και την εισαγγελία, οι οποίες παρέλαβαν τις εκθέσεις και αρχειοθέτησαν τις υποθέσεις.
Όπως τόνισε, «υπάρχει μια σειρά κρατικών δομών που δεν λειτούργησαν όπως έπρεπε», γεγονός που αποδεικνύεται από την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης να αναστείλει τη λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών. Καλώντας σε πλήρη διερεύνηση, δήλωσε: «Θα στραφούμε κατά όλων όσων συνέβαλαν στη συγκάλυψη. Εξετάζουμε κάθε ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή». Αφού η αρχική διαχείριση της υπόθεσης οδηγήθηκε σε αρχείο χωρίς ποτέ να εξεταστεί η μητέρα, επανέλαβε την ανάγκη για περισσότερο έλεγχο και ευθύνη από τις αρχές.
Ο αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, Γιώργος Καλλιακμάνης, τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα βρίσκεται στη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην αρχή της έρευνας, καθώς η μητέρα δεν προσήλθε οικειοθελώς να δώσει κατάθεση. Ο Καλλιακμάνης δήλωσε ότι κάθε πολίτης έχει την υποχρέωση και το δικαίωμα να ενημερώσει τις αρχές για σημαντικά στοιχεία. Στο περιθώριο της συζήτησης, αναφέρθηκε ότι το κλίμα ασάφειας συνεχίζεται, σε συνδυασμό με την πλήρη αδράνεια στον έλεγχο του οικογενειακού περιβάλλοντος και τα παθολογικά αίτια που επικαλούνται οι ιατροδικαστικές εκθέσεις, οι οποίες φαίνεται πως έχουν οδηγήσει σε λανθασμένες κρίσεις.
Με αφορμή τη συζήτηση, αναφέρθηκε και στην περίπτωση του μικρού Παναγιωτάκη, επισημαίνοντας ότι η μητέρα του παιδιού και η Μουρτζούκου βρισκόταν στο ίδιο σπίτι. Η αστυνομία καλείται να διερευνήσει τυχόν συμμετοχή τρίτων προσώπων. Τελικά, ο κ. Καλλιακμάνης αναφέρθηκε σε συνολικές ευθύνες, τονίζοντας ότι η κατάσταση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας χρήζει επανεξέτασης, καθώς αρκετές υποθέσεις ενδέχεται να χρειάζονται αναθεώρηση, κάτι που αναγνωρίζεται ως δύσκολη αλλά απαραίτητη διαδικασία.