Σεισμός στη Μιανμάρ: Θλιβερός απολογισμός και διεθνής βοήθεια
Η ανθρωπότητα παρακολουθεί με κραυγή αγωνίας τις συνέπειες του ισχυρού σεισμού μεγέθους 7,7 βαθμών Ρίχτερ που συγκλόνισε τη Μιανμάρ την περασμένη Παρασκευή. Έως τώρα, 1.002 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και οι τραυματίες ανέρχονται σε 2.376. Επιπλέον, τουλάχιστον 30 άτομα παραμένουν αγνοούμενα. Ο τραγικός απολογισμός αναδεικνύει τη σοβαρότητα της καταστροφής και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιζήσαντες.
Η περιοχή Μανταλάι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, έχει πληγεί σφοδρά, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 694 και τους 1.670 τραυματίες. Στην πρωτεύουσα, Νάι Πι Τάου, έχουν καταγραφεί 94 θάνατοι, ενώ άλλοι 30 έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κιαούκ και 18 στη Σαγκαΐνγκ. Ο απολογισμός των νεκρών παρουσίασε απότομη αύξηση από τους 144 θανάτους που είχαν αναφερθεί νωρίτερα.
Όπως αναφέρεται από τις αρχές της χούντας που κυβερνά τη χώρα, οι υποδομές όπως δρόμοι, γέφυρες και κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, οδηγώντας σε αναγκαστική απώλεια ζωών. Οι επιτελείς των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης είναι επί ποδός, προσπαθώντας να εντοπίσουν επιζώντες σε πολλά σημεία της χώρας.
Σοβαρές συνέπειες και διεθνής αντίκτυπος
Η καταστροφή δεν περιορίστηκε μόνο στη Μιανμάρ. Στην Ταϊλάνδη, έχουν αναφερθεί άλλοι 9 θάνατοι, ενώ 101 άτομα παραμένουν αγνοούμενα στην Μπανγκόκ, κυρίως εργάτες που παγιδεύτηκαν στα ερείπια ενός 33ορόφου ουρανοξύστη που κατέρρευσε. Οι κάτοικοι της Μπανγκόκ βρίσκονται σε κατάσταση φόβου και αυξημένης ανησυχίας, με περισσότερους από 400 ανθρώπους να έχουν κατασκηνώσει σε δημόσιους χώρους.
Ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ, Τσαντχαρτ Σιττιπούντ, δήλωσε ότι οι αρχές κάνουν το παν για να σώσουν ζωές, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα. Η στήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας είναι αξιοσημείωτη, καθώς έχει δηλώσει πως δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους Κινέζων πολιτών.
Φόβοι για εκτίναξη του αριθμού των θυμάτων
Ειδικοί του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (USGS) προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να ξεπεράσει τους 10.000. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στις εμπειρίες από προηγούμενους σεισμούς και τα δεδομένα που προκύπτουν από την κατάσταση στην περιοχή. Ο σεισμός συνέβη στις 14:20 τοπική ώρα, με εστία μόλις 10 χιλιομέτρων.
Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια
Σε μια σπάνια δημόσια δήλωση, ο επικεφαλής της χούντας, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, απηύθυνε έκκληση για παγκόσμια βοήθεια, εκφράζοντας την ανάγκη για στήριξη από οποιαδήποτε χώρα ή οργάνωση. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει τους δρόμους για διεθνή βοήθεια, και πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, έχουν ήδη δηλώσει τη στήριξή τους.
Ταυτόχρονα, έχει ήδη φτάσει στη Μιανμάρ μια ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών από την Κίνα, καθώς και ιατρικά και σωστικά συνεργεία από την Ινδία. Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας στους επιζώντες και στην αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες και δυσκολίες στην έρευνα
Μαρτυρίες από διασώστες και κατοίκους αποκαλύπτουν την παραγωγική αλλά και δύσκολη κατάσταση που επικρατεί. Εικόνες συγκλονισμού διαρρέουν από τις περιοχές που επλήγησαν, όπου διασώστες εργάζονται άοκνα με τα χέρια τους για να απεγκλωβίσουν εγκλωβισμένα άτομα. «Η πόλη μας μοιάζει ισοπεδωμένη», δήλωσε ένας διασώστης που συμμετέχει στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Στην Πινμάνα, κοντά στην πρωτεύουσα, οι διασώστες έχουν ανασύρει τουλάχιστον 60 νεκρούς, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για πολλούς ακόμη που παραμένουν παγιδευμένοι. Αναφορές αναφέρουν ότι οι καταστροφές είναι εκτεταμένες και η αποκατάσταση θα απαιτήσει χρόνο και σημαντικούς πόρους.
Η κατάσταση στην Μιανμάρ είναι δραματική και η κοινή ανθρωπότητα πρέπει να κινητοποιηθεί για να υποστηρίξει τις προσπάθειες διάσωσης και αποκατάστασης. Η διεθνής συνεργασία στην ανθρωπιστική βοήθεια θα είναι κρίσιμη για την επιβίωση χιλιάδων ανθρώπων.