Η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με περιορισμό των δικαιωμάτων προτίμησης που έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι.
Με περιορισμό των δικαιωμάτων προτίμησης που έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Attica Bank εξετάζεται να υλοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, με στόχο την είσοδο της Thrivest στην προγραμματισμένη για τα τέλη Μαρτίου ΑΜΚ ύψους 473,3 εκατ. ευρώ και την έκδοση warrants.
Τα ποσοστά συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων διαμορφώνονται σήμερα στο 69,5% για το ΤΧΣ, στο 20,11% για το ΤΜΕΔΕ (μετά την ανάκτηση των μετοχών που κατείχε το RINOA και οι οποίες αντιστοιχούσαν το 8,08% της Attica Bank) και στο 8,39% για τον ΕΦΚΑ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η δομή της ΑΜΚ αποτελεί αντικείμενο της συμφωνίας που επιδιώκεται να συναφθεί με τους νέους υποψήφιους επενδυτές της Thrivest. Οι τελικές αποφάσεις, βάσει των οποίων θα καθοριστούν και τα ποσοστά συμμετοχής, αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες, μετά και την ολοκλήρωση του due diligence που διενεργεί η πλευρά των υποψήφιων νέων επενδυτών.
Η λύση της μη πλήρους άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης που έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι εξασφαλίζει την είσοδο νέων επενδυτών χωρίς «παζάρια» επί της τιμής της μετοχής στο ταμπλό, που σύμφωνα με καταγγελίες αποτέλεσαν αφορμή για κερδοσκοπικά παιχνίδια το προηγούμενο διάστημα. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο 10ήμερο η μετοχή υποχωρεί.
Η λύση αυτή φωτογραφίζει αφενός το ΤΜΕΔΕ, που βρίσκεται σήμερα να κατέχει αυξημένο ποσοστό μετά τη διάλυση της συμφωνίας με το επενδυτικό κεφάλαιο Ellington. Ομοίως μπορεί να επεκταθεί στον e- ΕΦΚΑ, η συμμετοχή του οποίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank αποτελεί προϊόν «πειθαναγκασμού» στο πλαίσιο της προσπάθειας διάσωσης της τράπεζας κατά την προηγούμενη ΑΜΚ του 2021. Το μεγάλο ζητούμενο αποτελεί η συμμετοχή του ΤΧΣ στην ΑΜΚ καλύπτοντας πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης που κατέχει και τα οποία αντιστοιχούν σε ποσοστό 69,5% ή εάν θα αφήσει χώρο για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων επενδυτών. Η εξίσωση θα πρέπει να συμπεριλάβει και την προοπτική μιας νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που έχει προεξοφληθεί για την πλήρη εξυγίανση της τράπεζας, τα κόκκινα δάνεια της οποίας ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 67%. Η διοίκηση της Attica Bank υπέβαλε προς έγκριση χθες το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ και, πλέον, ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας μετράει για άλλη μία φορά αντίστροφα, καθώς το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση αρχίζει και πάλι να στενεύει. Με παράλληλες διαδικασίες προωθείται η εξυγίανση της τράπεζας μέσω της σταδιακής αποεπένδυσης από ομόλογα που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων, καθώς και πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Η προοπτική αποεπένδυσης αφορά τους senior τίτλους των χαρτοφυλακίων Omega και Metexelixis, συνολικού ύψους 1,3 δισ. και 670 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, που είχαν τιτλοποιηθεί με επενδυτές το Ellington και την Pimco. Αμεσα επίσης προωθείται η πώληση του χαρτοφυλακίου Astir 1 αξίας 320 εκατ. ευρώ, για το οποίο έχουν ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με υποψήφιους επενδυτές και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το Πάσχα. Οπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Attica Bank, το αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει την επάνοδο σε λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του 2024.
Οι υποψήφιοι νέοι μέτοχοι που ελέγχουν ήδη την Παγκρήτια Τράπεζα προκρίνουν εφόσον η συμφωνία προχωρήσει τη συγχώνευση των δύο τραπεζών –Παγκρήτιας και Attica– με στόχο τη δημιουργία ενός νέου πόλου στην κατηγορία των μη συστημικών τραπεζών, σενάριο που προϋποθέτει αφενός την πλήρη εξυγίανση και των δύο τραπεζών και αφετέρου την πιο ενεργή συμμετοχή τους σε νέες χρηματοδοτήσεις, διευρύνοντας το υγιές χαρτοφυλάκιο.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr