Στο δυστύχημα των Τεμπών, αλλά και στην πολιτική επικαιρότητα τόσο με το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής, όσο και με τη διεύρυνση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Όλγα Μαρκογιαννάκη, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή Newsroom (Γιώργος Σιαδήμας, Στέλλα Παπαμιχαήλ).
Αναφερόμενη στην προσχώρηση της κα Θρασκιά και του κ. Παππά στο ΠΑΣΟΚ, σχολίασε πως: «Κοιτάξτε, νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε. Σε λίγο θα γίνει η συνάντηση, οπότε θα δούμε εκεί ακριβώς τι θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο. Ήδη από την επανεκλογή του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για μια αμφίπλευρη διεύρυνση, η οποία επιδιώκεται, η οποία αφορά όλους.
Ένα προσκλητήριο ανοικτό προσκλητήριο σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Και ξέρετε, μιλάμε για μία διεύρυνση η οποία αφορά κυρίως την κοινωνία. Αφορά κυρίως τη βάση.
Αφορά όλους εκείνους οι οποίοι νιώθουν απογοητευμένοι από τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και νιώθουν και μπορούν να βρουν στο ΠΑΣΟΚ την πολιτική εκείνη στέγη, μια εναλλακτική λύση απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης, οι οποίες στέκονται απέναντι στα προβλήματα των πολιτών.
Και το έχουμε δείξει αυτό με όλες τις πρωτοβουλίες τις οποίες πήραμε το προηγούμενο διάστημα και αυτές που αφορούσαν τις τράπεζες και για την ένταξη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά, τις προτάσεις για το ιδιωτικό χρέος, αλλά και την επίκαιρη ερώτηση που έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης στον πρωθυπουργό όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα και το πώς η κυβέρνηση απαξιώνει ένα τόσο σημαντικό πυλώνα της οικονομίας».
Συνέχισε λέγοντας πως: «Eίμαστε ανοικτοί σε οποίο θέλει να δηλώσει παρών και βέβαια όμως, σεβόμενος τις αρχές και τις αξίες και την ιστορική διαδρομή του κόμματός μας. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ μέσα από αυτή τη διαδικασία έχει παγιωθεί ως αξιωματική αντιπολίτευση. Μπορεί να μιλάμε για σκαμπανεβάσματα, αλλά σε σχέση με τις ευρωεκλογές και τα αποτελέσματα του στις ευρωεκλογές, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι ανεβασμένο και ειδικά σε σύγκριση και με τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία δείχνουν συνεχώς μια πτωτική πορεία, τα υπόλοιπα κόμματα, εννοώντας τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ.
Για μας δεν ήταν ποτέ ο στόχος να φορέσουμε το θεσμικό καπέλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για εμάς στόχος είναι να είμαστε στα μάτια της κοινωνίας η αξιωματική αντιπολίτευση και ταυτόχρονα η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Και γι αυτό έχουμε πάρει, όπως σας ανέφερα και πριν, σειρά μέτρων, έχουμε σειρά προτάσεων με συγκεκριμένα μέτρα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.
Ο στόχος μας είναι να υπάρξει πολιτική αλλαγή στη χώρα και να μπορέσουμε εμείς πλειοψηφικά να εκφράσουμε αυτή τη διαφορετική κυβερνητική προοπτική».
Η δικαιοσύνη και τα Τέμπη
Ακολούθως η κ. Μαρκογιαννάκη σχολίασε τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στην εφημερίδα «Καθημερινή», λέγοντας ότι: «Είδαμε τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται ως ο μοναδικός θεματοφύλακας της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας.
Δεν νομίζω ότι κάποιος που μας ακούει μπορεί να σκεφτεί ότι αν φύγει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αν αλλάξει η κυβέρνηση, θα έχουμε ζητήματα δημοκρατίας και δικαιοσύνης στη χώρα.
Προφανώς η δικαιοσύνη είναι ένας πυλώνας του κράτους δικαίου, αλλά από την άλλη το αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι όταν υπάρχουν υποθέσεις όπως η υπόθεση του Predator, οι οποίες μένουν αναπάντητες με σκιές, κλονίζεται η εμπιστοσύνη, δοκιμάζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη.
Όταν βλέπουμε να μένουν αναπάντητα ερωτήματα, όταν η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί με διαφάνεια και με ταχύτητα, προφανώς δεν εμπνέει.
Ξέρετε, πρέπει να έρθουμε στα βασικά εδώ. Γιατί βλέπουμε τον πρωθυπουργό να μιλάει, να μας λέει στη συνέντευξη ότι καταρρίπτεται το επιχείρημα της συγκάλυψης μόνο και μόνο επικαλούμενος τα βίντεο των οποίων η γνησιότητα ακόμη δεν είναι γνωστή και δεν έχει κατοχυρωθεί η γνησιότητα τους.
Δεν έχει επιβεβαιωθεί, ενώ η ουσία της υπόθεσης γιατί εδώ, γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να έρθουμε στα βασικά.
Τα βασικά ποια είναι; Ότι έχουμε μια τραγωδία. Είμαστε αυτή τη στιγμή, δύο χρόνια μετά, στη σκιά, στο σκοτάδι. Δεν έχει χυθεί το φως που όλη η ελληνική κοινωνία περίμενε.
Εδώ, δεν είναι ένα ζήτημα της αντιπολίτευσης. Εδώ είναι ένα πάνδημο κοινωνικό αίτημα για αλήθεια, για δικαιοσύνη, για απόδοση ευθυνών. Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι ο κύριος συντελεστής της συγκάλυψης αυτής. Γιατί;
Γιατί εμείς ήδη είχαμε ζητήσει με το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να γίνει προανακριτική επιτροπή για τον κύριο Καραμανλή και επέλεξε να τον προστατέψει, να μπει ασπίδα μπροστά του. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν καταψήφισαν την Προανακριτική μόνοι τους.
Ήταν προφανώς εντολή του πρωθυπουργού.
Όταν απέκρυψαν τον κ. Τριαντόπουλο, όταν τον άφησαν να κρύβεται, τον κ. Τριαντόπουλο στην εξεταστική επιτροπή και δεν τον κάλεσαν, αυτό προφανώς δεν ήταν πρωτοβουλία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Ήταν προφανώς στρατηγική της κυβέρνησης. Όταν ο πρωθυπουργός βγήκε και μίλησε για ανθρώπινο λάθος στηρίζοντας προφανώς, δεν το συζητάμε ότι υπάρχει ανθρώπινο λάθος, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο αυτή τη στιγμή.
Δεν είναι αυτό το κυρίαρχο όσον αφορά τα αίτια της σύγκρουσης.
Γιατί το κυρίαρχο είναι ότι δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή και πως αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί.
Και η ευρωπαϊκή εισαγγελέας είναι το έλεγε μέσα ότι αν υπήρχε η διοίκηση θα μπορούσε να γίνει ένα τέτοιο δυστύχημα.
Ο πρωθυπουργός τι έκανε;
Στηρίζοντας βγήκε τις πρώτες μέρες για να στηρίξει το αφήγημα για το ανθρώπινο λάθος πάνω στις χαλκευμένες συνομιλίες που αφορούσαν το σταθμάρχη. Εμείς κάναμε πρόταση δυσπιστίας.
Βγήκε και ως ήδη δικαστής ή εμπειρογνώμονας, μας είπε ότι η έκρηξη οφειλόταν στα έλαια σιλικόνης, χωρίς να περιμένει τη δικαιοσύνη να αποφανθεί».
Η προανακριτική επιτροπή
Τέλος, η κ. Μαρκογιαννάκη επισήμανε ότι: «Η Νέα Δημοκρατία δεν έσπευσε να γίνει προανακριτική επιτροπή με δική της πρωτοβουλία, έπρεπε να βγει ο κόσμος στους δρόμους. Εμείς λέμε ότι η πρόταση δυσπιστίας, η πρόταση μομφής είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια φορά το εξάμηνο, οπότε είναι αναγκαίο, όταν κατατεθεί να έχουμε στα χέρια μας και τα πορίσματα τα οποία θα έρθουν άμεσα.
Έχει εξαγγελθεί η συνέντευξη Τύπου στις 27 Φεβρουαρίου. Είχε εξαγγελθεί ότι θα παραδοθεί και το πόρισμά του ΕΜΠ όλο αυτό το διάστημα. Οπότε περιμένουμε να έρθουν τα πορίσματα για να έρθει ο πρωθυπουργός να απολογηθεί στη Βουλή με όλα αυτά τα πορίσματα στα χέρια μας.
Αντιλαμβάνεστε ότι αν γινόταν η πρόταση δυσπιστίας και αυτά έβγαιναν 2 – 3 βδομάδες μετά, στην ουσία θα είχε χαθεί ένα πολύτιμο εργαλείο. Γιατί εάν η έκρηξη δεν προέκυψε από τα έλαια σιλικόνης, καταλαβαίνετε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι βαριά εκτεθειμένος».