Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:
Τον στόχο της κυβέρνησης για τις προσεχείς εκλογές έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. «Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην κάλπη της 21 Μαΐου. Θέλω η νίκη να είναι τόσο καθαρή που να μην αμφισβητείται την επόμενη ημέρα ποιος πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση και ποιος πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός» τόνισε. Μάλιστα, δεν έκρυψε την επιθυμία του να έχει μια σταθερή, μονοκομματική κυβέρνηση η οποία έχει τη δυνατότητα να διευρύνει τους ορίζοντές της, να ενσωματώσει πρόσωπα που δεν ανήκουν παραδοσιακά στη ΝΔ και να υιοθετήσει και πολιτικές προοδευτικές.
Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα των εκλογών και τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα σεβαστεί τις συνταγματικές επιταγές και εξήγησε ότι αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα θα πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα θα αξιολογήσει τις κινήσεις του.
Επίσης, προέταξε πως αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας, με κυβερνητική πλειοψηφία και προσέθεσε «μην χανόμαστε σε παζάρια και ατέρμονες συζητήσεις που δεν θα αποβούν χρήσιμες στη χώρα στην παρούσα συγκυρία».
Επανέλαβε πως δεν πιστεύει στην απλή αναλογική και η κάλπη που πρέπει να δώσει τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες είναι η κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής.
Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση η ΝΔ να μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση χωρίς να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στους εκλεγμένους με τη ΝΔ βουλευτές.
Ταυτόχρονα, είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας καλεί σε προοδευτική συμπαράταξη τον άνθρωπο που θέλει να αντικαταστήσει τα ευρώ με «Δήμητρες».
Εστιάζοντας έτι περαιτέρω στα σενάρια συνεργασίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ανέφερε ότι δεν πιστεύει τίποτα από αυτά που λέγονται προεκλογικά. Ένας τρόπος υπάρχει για να κλείσει κάθε χαραμάδα σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Βαρουφάκη, ΠΑΣΟΚ: να είναι πολύ ισχυρή η ΝΔ, υποστήριξε.
Σχετικά με τη δυνατότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι δεν του φαίνεται ιδιαίτερα πειστικός ο κ. Ανδρουλάκης όταν επί της αρχής δεν δέχεται για πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Υπογράμμισε πως με το ΠΑΣΟΚ έχει σημαντικές διαφορές. Ενδεικτικά αναφέρθηκε και στο άρθρο 16, επισημαίνοντας πως το ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε να πει ότι θέλει να το αλλάξει υπέρ της δημιουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. «Έχουμε μεγάλες διαφορές με το ΠΑΣΟΚ. Ενδεχομένως, σε ορισμένα σημεία να έχουμε συγκλίσεις».
Για το κόμμα Κασιδιάρη ανέφερε: «Όλοι ψαρεύουν. Και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης. Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε να καταθέσει υπόμνημα στον ‘Αρειο Πάγο. Γιατί το έκανε; Γιατί θέλει να το παίζει δίπορτο. Βλέπω ουκ ολίγες αναρτήσεις “Μητσοτακη μας κόβεις, πάμε στον Τσίπρα”. Δύο κόμματα ψήφισαν τη διάταξη».
Εν συνεχεία, διαμήνυσε πως κεντρική δέσμευση της ΝΔ για την επόμενη τετραετία είναι καλύτεροι μισθοί.
Αναφορικά με την 13η σύνταξη που λέει ο κ. Τσιπρας, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει 70 δισ. «Τα μισα από αυτά που λέει αν πήγαινε να τα κάνει η χώρα θα χρεοκοπούσε σε ένα μηνα. Εμείς δώσαμε τα αναδρομικά των βασικών συντάξεων. Εμείς για πρώτη φορά είχαμε αυξήσεις μετά από 12 χρόνια. Εμείς δίνουμε αυξήσεις στους συνταξιούχους και για αυτούς που είχαν προσωπική διαφορά δώσαμε 200-300 ευρώ. Θα τους στηρίζουμε έως ότου η προσωπική διαφορά σβήσει τελείως».
Επίσης, δεσμεύθηκε αύξηση στους συνταξιούχους και ότι θα συνεχίσει να στηρίζει ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά. Ο νόμος Κατρούγκαλου τσάκισε τους συνταξιούχους, επισήμανε.
Περαιτέρω, αμφισβήτησε τα στοιχεία του ΟΟΣΑ σχετικά με την αγοραστική δύναμη, λέγοντας πως δεν λαμβάνουν υπόψη όλα τα πραγματικά στοιχεία του 2022 και δεν ακριβή.
Επανέλαβε τη δέσμευση για αύξηση των μέσων μισθών κατά 25% και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.
Επιπλέον, εξήγγειλε ότι το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί έως το τέλος της τετραετίας και θα διπλασιαστούν οι πόροι του προγράμματος «Σπίτι μου».
Απευθυνόμενος στους εργοδότες που καταχρώνται την εξουσία τους, έστειλε το μήνυμα πως θα τον βρουν απέναντί τους.
Για την ακρίβεια, είπε πως στοχευμένα η κυβέρνηση έχει βοηθήσει τα πιο αδύναμα νοικοκυριά και τάχθηκε εκ νέου κατά της μείωσης του ΦΠΑ, λέγοντας πως δεν είναι αποτελεσματικό. Προσέθεσε σε άλλο σημείο πως δεν βλέπει πουθενά ξενοίκιαστα μαγαζιά και πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δούλεψε.
Σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ, εξήγγειλε πως «μόλις μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε εξασφαλισμένη δημοσιονομική ισορροπία και η οικονομία θα αναπτύσσεται με τους ρυθμούς που θέλουμε, θα περάσουμε σε ένα περιβάλλον που θα μειώνουμε τον ΦΠΑ για όλους». Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «δεν είμαστε ακόμη εκεί».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός στηλίτευσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και απευθυνόμενος στους πολίτες είπε ότι «αυτά που τους τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παντελώς ανεφάρμοστα». Σημείωσε πως η μεσαία τάξη γνωρίζει καλά πως την τσάκισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Όσον αφορά τη διάρθρωση της κυβέρνηση, είπε πως το υπουργείο Εργασίας πρέπει να σπάσει σε δύο κομμάτια. Όπως αποσαφήνισε, πρέπει να μείνει το κομμάτι της κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής σε ένα μικρότερο, διαφορετικό υπουργείο.
Ερωτηθείς με ποια πρόσωπα θα κυβερνήσει αν εκλεγεί και αν είναι διαφορετικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι θα υπάρχουν πολλές περισσότερες γυναίκες και θα γίνουν μεγάλες, πολλές αλλαγές.
Έθεσε ως προσωπικό στοίχημα για την επόμενη 4ετία την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Προανήγγειλε ότι θα γίνουν 10.000 προσλήψεις, θα ενισχυθούν οι πόροι και θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τα νησιά, ενώ μίλησε για καλύτερο σύστημα διακομιδών. «Δεν έχουμε καταφέρει να λύσουμε το ζήτημα του πώς προσελκύουμε γιατρους» αναγνώρισε, σημειώνοντας ότι όμως έχουν γίνει κάποια βήματα στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια.
Σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα, ο κ. Μητσοτάκης καλωσόρισε τη σχετική βελτίωση του κλίματος με την Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, αλλά σημείωσε πως δεν τρέφει αυταπάτες. «Η “γαλάζια πατρίδα” είναι δομικό στοιχείο της τουρκικής πολιτικής και είναι εν δυνάμει απειλή για την πατρίδα μας» υπογράμμισε και κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συζητήσει την κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου ή ζητήματα με την αποστρατιωτικοποίηση. Εφόσον επανεκλεγεί, είπε ότι θα επιχειρήσει μία απευθείας προσωπική επαφη με το νικητή των εκλογών στην Τουρκία, ώστε να πιάσουμε το νήμα αυτής της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να οικοδομηθεί θετική ατζέντα.
Σχετικά με τις αμυντικές προμήθεις, είπε πως οι μόνο οι μεσάζοντες των όπλων δυσαρεστήθηκαν για τον λόγο ότι στα Rafale και στις φρεγάτες η κυβέρνηση πήγε διακρατικά και διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας που κόπτεται για την εγχώρια βιομηχανία μήπως κόπτεται για τους μεσάζοντες; Επέμεινε ότι όταν ασκεί κριτική και αφήνει υπονοούμενα για διακρατικές συμφωνίες, ανταποδίδει ότι όλα αυτά του τα λένε διάφοροι μεσάζοντες που βρέθηκαν έξω από το παιχνίδι.
Απαντώντας σε ερώτηση για την επέκατη των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι είναι αναφαίρετο, μονομερές δικαίωμα της Ελλάδας.
Για τις φωνές που μιλούν για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων, είπε ότι «αυτή η συζήτηση δεν με αφορά και δεν αφορά την παράταξη μας», τονίζοντας ότι με την Τουρκία έχουμε μια διαφορά, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. «Η Ελλάδα κάνει ήδη έρευνες για υδρογονάνθρακες, χωρίς την άδεια κανενός», υπογράμμισε.
Αναφερθείς στην επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν, είπε πως ήταν δύσκολη απόφαση και το έκανε με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Έκανε γνωστό πως υπήρχε συνεννόηση με τους μεγάλους συμμάχους.
Για το δυστύχημα στα Τέμπη, είπε πως ανέλαβε τις ευθύνες που του αναλογούν και αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί σε όλη τη γραμμή, κατά πάσα περίπτωση θα είχε αποφευχθεί, θα είχαμε ξεπεράσει τα ανθρώπινα λάθη.
Απο αυτή την τραγωδία πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και πρέπει να επενδύσουμε στα μέσα μαζικής μεταφορας, υπογράμμισε.
Αναφορικά με το θέμα των υποκλοπών και ερωτηθείς αν θα τα έκανε διαφορετικά, αν ξεκινούσε τώρα, ανέφερε: «εμείς πήραμε τα μαθήματα μας, άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας της ΕΥΠ και θα δείτε την ΕΥΠ να ασχολείται βασικά με τους εξωτερικούς κινδύνους».
Σε ερώτηση για την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή ειπε ότι εναπόκειται στο λαό των Σερρών να κάνει τις δικές του επιλογές. «Ο κ. Τσιπρας έχει δίπλα του τον κ. Παππά καταδικασμένο 13-0 και την ίδια στιγμή έχει σύνθημα “Δικαιοσύνη παντού”», συμπλήρωσε.
newsbomb