Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε στο επικεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπλίνκεν στα Χανιά. «Δεν θυμάμαι καμία άλλη εποχή που οι σχέσεις και η φιλία Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών ήταν πιο ισχυρές», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Ο Πρωθυπουργός και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έδωσαν το στίγμα της συνεργασίας των δύο χωρών τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και με αφορμή την αντιμετώπιση διεθνών κρίσεων.
«Δεν θυμάμαι καμία άλλη εποχή που οι σχέσεις και η φιλία Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών ήταν πιο ισχυρές», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
«Σε αυτούς τους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς για την περιοχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να σταθούμε δίπλα δίπλα, όχι μόνο να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας, αλλά και για να ενεργήσουμε ως σύμμαχοι και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιτρέψουν στην ταραγμένη περιοχή μας» είπε από πλευράς του ο κ. Μητσοτάκης.
Άλλωστε, σε ερώτημα για τα F-35 κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι “η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί“.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός και ο κ. Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία με τον κ. Μπλίνκεν να εκφράζει τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή.
Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Άντονι Μπλίνκεν λίγο πριν αναχωρήσει για το Τελ Αβίβ, ενώ ανακοίνωση για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη δύναμη της διμερούς σχέσης.