Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια προκαλεί αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, με διαφωνίες και τριβές στα κόμματα. Στην κυβέρνηση ξεκινά από Δευτέρα η ενημέρωση των βουλευτών, ενώ συνεχίζονται και οι δηλώσεις βουλευτών που διαφωνούν. Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης επανέφερε το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας, τονίζοντας πως εάν ένας βουλευτής παρεκκλίνει, θα λάβει τις ανάλογες αποφάσεις.
Την αντίθεσή του εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενώ κάποιοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εκφράζουν πρόθεση καταψήφισης και άλλοι επιφυλάξεις .
«Κι εδώ θα έχουμε μια ευρύτατη πλειοψηφία. Η χώρα χρειάζεται τον συντεταγμένο, ήρεμο διάλογο με επιχειρήματα. Εγώ τον κύριο Σαμαρά τον τιμώ απόλυτα. Από εκεί και πέρα βέβαια, ανατρέχοντας κανείς στο ’15 γιατί είχαμε το σύμφωνο συμβίωσης, θα δει ότι κι εκείνος απείχε» τόνισε ο Δημήτρης Καιρίδης.
«Η επιλογή η προσωπική μου είναι να ακούσω τα κομματικά όργανα και να τοποθετηθώ στα κομματικά όργανα. Η άποψη του Αντώνη Σαμαρά, είναι ένας πρώην πρωθυπουργός, όπως και του Κώστα Καραμανλή αποτελεί πλούτο για το κόμμα μας» υπογράμμισε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος.
Κομματική πειθαρχία δεν υπάρχει για τους γαλάζιους βουλευτές, ωστόσο είναι δεδομένο πως στο κυβερνών κόμμα θέλουν όσο το δυνατόν περισσότερους να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο και να μην υπάρξουν διαρροές.
«Στόχος μας είναι η ισότητα στον γάμο και η ρύθμιση των δικαιωμάτων των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών. Είναι λάθος να υπάρχει διάκριση, ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, στη σύναψη μιας σχέσης γάμου» δήλωσε στα Παραπολιτικά ο Γιάννης Μπρατάκος.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε πάτε στην αποχή, όταν φέρνει η κυβέρνηση μια πρωτοβουλία για να ψηφιστεί και δεν την φέρνει για να ψηφιστεί μόνο από τους άλλους, αλλά πρωτίστως από τους βουλευτές της πλειοψηφίας» τόνισε ο Δημήτρης Τσιόδρας ενώ ο Γιάννης Λοβέρδος μιλώντας στο Mega είπε «δεν είναι δυνατόν ένα συλλογικό όργανο να ψηφίζει υπέρ ενός νομοθετήματος και ένας υπουργός να κρατά και την καρέκλα του υπουργού και να το παίζει και δήθεν».
Ενημερωτικό διήμερο διοργανώνει η ΝΔ τη Δευτέρα και την Τρίτη.
« Έχω συμπληρώσει 60 χρόνια. Το θεωρώ προσβλητικό για τον εαυτό μου να με καλούν να με ενημερώσει ένας υπουργός καθόλα άξιος που τον γνώρισα στη Νέα Δημοκρατία το 2019» δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης στον ANT1.
«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος οιοσδήποτε βουλευτής της ΝΔ, πόσο μάλλον υπουργός να μην ψηφίσει αυτόν τον νόμο. Είναι ισορροπημένος τόσο γιατί δεν υιοθετεί την παρένθετη μητέρα για τα ομόφυλα ζευγάρια ,όσο και γιατί δεν υιοθετεί τον κατά την γνώμη μου εξαιρετικά ατυχή «Γονέας 1» και «Γονέας 2» είπε στα Νέα Σαββατοκύριακο ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε αναταράξεις και αντιφατικές προσεγγίσεις καθώς υπήρξε σύγχυση για το αν θα τεθεί τελικά κομματική πειθαρχία ή όχι με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επανέρχεται με ανάρτησή του και να μιλάει για κυρώσεις σε όποιον διαφοροποιηθεί.
Η Δώρα Αυγέρη μιλώντας στο Action 24 τόνισε ότι « Τη λέξη διαγραφή δεν την έβαλε στη συζήτηση αν θυμάμαι καλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Και διαβάζοντας κανείς και την πρόσφατη ανάρτησή του, ούτε και σε αυτή την περίπτωση την αναφέρει».
Ο Διονύσης Τεμπονέρας υπογράμμισε ότι « Θεωρώ ότι δεν θα μπει θέμα κομματικής αρχής. Δεν θα χρειαστεί».
«Μέσα σε 24 ώρες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει για ακόμα μία φορά να ζαλιστεί ο ίδιος από τις αλεπάλληλες στροφές 180 μοιρών τις οποίες άλλωστε συνηθίζει. Είναι ξεκάθαρο ότι στην προκειμένη περίπτωση το κάρο ήταν η κομματική πειθαρχία του κ. Κασσελακη και το άλογο η άποψη των πολακιστών» δήλωσε ο Νίκος Ρωμανός.
Στο ΠΑΣΟΚ θα τηρήσουν στάση αρχών λένε στελέχη υπογραμμίζοντας ότι πάντα πρωτοπορεί στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία
«Για εμάς που αφορά τον προοδευτικό χώρο, δεν μπορούν να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις» σημείωσε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.
«Η ιδεολογική συνέπεια σημαίνει ότι εκπροσωπείς σε ένα κόμμα το οποίο διαχρονικά έχει στηρίξει αυτές τις μεταρρυθμίσεις και τώρα λοιπόν και την ισότητα στο γάμο και την κατάργηση των διακρίσεων για τα οποία είναι μια διαρκής μάχη[…] δεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία» δήλωσε ο Θανάσης Γλαβίνας.
Προβληματισμούς εκφράζει το ΚΚΕ για το θέμα της τεκνοθεσίας
Όπως είπε η Μαρία Κομηνάκα «περιμένουμε να δούμε το νομοσχέδιο. Εμείς εκφράζουμε τους προβληματισμούς.
Δεν μπορεί να κρύβεται το γεγονός ότι υπάρχει μια άκρατη εμπορευματοποίηση και του ανθρώπινου σώματος».
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση.
Επιμέλεια: Λίνα Μπεθάνη