“Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο με ευρεία πλειοψηφία η Ελλάδα θα κάνει ένα μεγάλο ιστορικό βήμα και θα γίνει πιο ελεύθερη, πιο δίκαιη και πιο δημοκρατική χώρα” τόνισε ο Άκης Σκέρτσος κλείνοντας την πρώτη ανάγνωση-επεξεργασία επί της αρχής του νομοσχεδίου για πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, καλώντας τη αντιπολίτευση, και ιδίως τα κόμματα που αντιδρούν, σε ένα “πολιτισμένο διάλογο με ειρηνικούς και όχι πολεμικούς όρους και χωρίς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς”.
“Δεν θα τσακωθούμε κοινωνικά και δεν θα δημιουργήσουμε ένα νέο διχασμό” τόνισε ο υπουργός Επικρατείας που εισηγείται το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο: “Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις”, χαρακτηρίζοντας “εύλογο να διαφωνούν στελέχη της ΝΔ και άλλων κομμάτων”, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι με το νομοσχέδιο “η κυβέρνηση δεν ανακαλύπτει τον τροχό, ούτε επιχειρεί να επιβάλει νέα πρότυπα κοινωνικής και οικογενειακής οργάνωσης, καθώς απλά ρυθμίζει μια υφιστάμενη κοινωνική πραγματικότητα”.
Απαντώντας στις παρεμβάσεις των εισηγητών και των αγορητών των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο κ. Σκέρτσος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο στηρίζεται σε ένα “δημοκρατικό και φιλελεύθερο Σύνταγμα” και αποσκοπεί στο “να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων και να κατοχυρώσει την ισότητα και τη δικαιοσύνη, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς” και υπενθύμισε ότι αποτελεί προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού και ήταν στο πρόγραμμα της ΝΔ“.
Στο πλαίσιο και με αφορμή τη κριτική αυτό σημείωσε με το νομοσχέδιο αυτό δεν τίθεται ζήτημα προοδευτισμού, καθώς αντιμετωπίζει ένα “ανθρώπινο και κοινωνικό ζήτημα” και υπογράμμισε “δεν μπορεί να είμαστε ολίγον Ευρωπαίοι”.
Και με αφορμή τη στάση της Εκκλησίας είπε “Δεν θα πούμε σε καμιά εκκλησία τι θα κάνει σε θεολογικά ζητήματα, είναι αναφαίρετο δικαίωμα της”. Να σημειωθεί ότι με απόφαση του προέδρου της Επιτροπής Λαζάρου Τσαβδαρίδη αποφασίστηκε να να μην κληθεί στην ακρόαση φορέων η Ιερά Σύνοδος, που είναι προγραμματισμένη για τη Τετάρτη στη 1 το μεσημέρι, προκαλώντας τις έντονες έντονες αντιδράσεις της Ελληνικής Λύσης, των Σπαρτιατών και της Νίκης που εισηγήθηκαν την πρόσκληση.
Στην τοποθέτηση της η εισηγήτρια της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα τόνισε με την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου η Ελλάδα θα γίνει η 37 η χώρα που θα εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο και επισήμανε “Και αυτό γίνεται χωρίς εκτεταμένες παρεμβάσεις, αλλά μόνο με τις άκρως απαραίτητες προσαρμογές στον Αστικό Κώδικα, στην εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία, που συνοψίζονται σε 15 άρθρα, με μοναδικό σκοπό να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και να προστατεύονται τα αυτονόητα για μια δημοκρατική κοινωνία- συμφέροντα των παιδιών που ανατρέφονται σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών.”.
Το νομοσχέδιο είπε:
Εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, δηλαδή πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού
γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως
σεξουαλικού προσανατολισμού
Προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού
δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών
Δεν επεκτείνει το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και την
παρένθετη μητρότητα στα ζευγάρια ανδρών
Δεν κάνει καμία αναφορά σε γονέα 1 ή γονέα 2 αφού για εμάς ξεκάθαρα γονιός
σήμαινε, σημαίνει και θα σημαίνει μόνο πατέρας και μητέρα.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Έλενα Ακρίτα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο “σημαντική αλλαγή για τη χώρα, αλλά με σοβαρά προβλήματα” και πρόσθεσε “Όλοι είναι ίσοι ανεξαρτήτως φύλου και χωρίς αστερίσκους, το λέει απλά και ρητά το Σύνταγμα”. Μίλησε για “αγωνιώδη προσπάθεια προοδευτισμού από τον Κ. Μητσοτάκη” σημειώνοντας “Το νομοσχέδιο δεν αποτελεί Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την κυβέρνηση. Δεν θα προσφέρει εξιλέωση για τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου”. Παράλληλα πρότεινε να ονομαστεί “γάμος όχι ομοφύλων, αλλά μεταξύ ατόμων ανεξαρτήτως φύλου” και να επιτραπεί “παρένθετη μητρότητα”
Ο αγορητήςτου ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης ανέφερε ότι με ευθύνη της Κυβέρνησης υπάρχει διχασμός της κοινής γνώμης επειδη ένα τόσο σημαντικό θέμα έγινε μέρος του “επικοινωνιακού αφηγήματος” του κ. Μητσοτάκη. “Καμία θρησκεία δεν μπορεί να επιβάλλει στο κράτος τι θα ορίζει ως πολιτικό γάμο ” είπε και υπογράμμισε “Δεν είναι απειλή ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών”, αλλά συνολικά η οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης που εντείνει το δημογραφικό πρόβλημα
Για “νομοσχέδιο ανορθολογισμού, εμπορευματοποίησης της τεκνοθεσίας και της τεκνοποίησης και υπονόμευσης των κοινωνικών σχέσεων” έκανε λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ Παρασκευή Δάγκα και ο Παύλος Σαράκης από την Ελληνική Λύση κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι “διχάζει την κοινωνία η ΝΔ” και ότι το νομοσχέδιο “έρχεται σε αντίθεση με το αρ. 21 του Συντάγματος”
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκ μέρους της Νέας Αριστεράς είπε “σήμερα έχουμε ακούσει πολλά μαργαριτάρια από την Ακροδεξιά όπως την Ελληνική Λύση και τη ΝΙΚΗ, προκαλεί όμως απορία όταν προέρχονται από το ΚΚΕ” και σημείωσε “η πολιτική της ΝΔ τροφοδότησε ρατσιστικά αντανακλαστικά και έχει ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης που 40 βουλευτές της ΝΔ θα απέχουν”
“Οι Σπαρτιάτες στηρίζουν την παραδοσιακή ελληνική οικογένεια. Είμαστε κάθετα κατά του ν/σ όχι από μίσος αλλά από αγάπη στην ιστορία και στο έθνος” τόνισε ο αγορητής των Σπαρτιατών Πέτρος Δημητριάδης, ο Γιώργος Αποστολάκης από τη Νίκη υπογράμμισε “Θα αγωνιστούμε να το ακυρώσουμε και να αποφανθεί η κοινωνία με δημοψήφισμα, καθώς η Νίκη δεν αντιμάχεται αυτούς που αποκλίνουν από τη ευλογημένη ετερόφυλη σχέση”, ενώ ο αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρος Μπιμπίλας ανέφερε “Λυπούμαστε που ακόμη και μέσα στη Βουλή υπάρχουν ακραίες ρατσιστικές και απάνθρωπες φωνές, μας ξένισαν οι θέσεις του ΚΚΕ και η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα θέλει σεβασμό, ίση μεταχείριση, δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας”.
Η επεξεργασία του νομοσχεδίου συνεχίζεται τη Τετάρτη στη 1 το μεσημέρι με την ακρόαση φορέων και στις 4 το απόγευμα με τη συζήτηση επί των άρθρων. Η επεξεργασία στις κοινοβουλευτικές επιτροπές ολοκληρώνεται με τη δεύτερη ανάγνωση τη Δευτέρα 12/2 και εισάγεται στην Ολομέλεια στις 14/2 για να ψηφιστεί τη επόμενη μέρα 15/2.
Ρεπορτάζ: Ανδρέας Μαραθιάς
Πήγη:www.ertnews.gr