Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ κατηγορείται ότι έχει δαπανήσει εκατοντάδες χιλιάδες λίρες από τα χρήματα των φορολογουμένων για την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς των Ρώσων ηγετών
Η Βρετανία απαγόρευσε στους Ρώσους να υποβάλλουν αίτηση για το πρόγραμμα υποτροφιών Chevening , ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που στοχεύει σε «αναδυόμενους ηγέτες» από όλο τον κόσμο – αφότου ο Β. Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια.
Ωστόσο, παρά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση και την εντατικοποίηση των κυρώσεων της Βρετανίας εναντίον της Μόσχας ως απάντηση στον θάνατο του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, η εφημερίδα Independent αποκαλύπτει ότι το πρόγραμμα έχει επαναληφθεί για αιτούντες από τη Ρωσία.
Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει εκκλήσεις να ανακαλέσει, με βουλευτές και ακτιβιστές να κριτικάρουν την απόφαση να χρησιμοποιηθούν χρήματα με αυτόν τον τρόπο.
«Ένα πρόγραμμα σαν αυτό θα πρέπει να είναι για πολίτες χωρών που δεν μας απειλούν με πυρηνικό πόλεμο», υπογράμμισε ένας βουλευτής .
Το πρόγραμμα προσβλέπει σε φοιτητές από το εξωτερικό σε βρετανικά πανεπιστήμια, με τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διδάκτρων, με την προϋπόθεση ότι θα επιστρέψουν στη χώρα τους μετά την αποφοίτηση.
Στο παρελθόν, περισσότερες από 30 υποτροφίες σε ένα έτος δόθηκαν σε φοιτητές από τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι, από τον Σεπτέμβριο, η Βρετανία θα μπορούσε να δαπανά εκατοντάδες χιλιάδες λίρες φέρνοντας Ρώσους αιτούντες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι επικρίσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να επαναλάβει το πρόγραμμα στους Ρώσους ενώ ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη, πληθαίνουν με τον πρώην ηγέτη των Τόρις Σερ Ίαν Ντάνκαν Σμιθ να το καταγγέλλει ως «απελπιστικό».
«Γιατί το κάνουμε αυτό τώρα; Μετά την βάναυση εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία που έχει κοστίσει τόσες ζωές και έχει καταστρέψει τόσες πόλεις και χωριά».
Το πρόγραμμα υποτροφιών Chevening παρέχει σπουδές σε βρετανικά πανεπιστήμια , συμπεριλαμβανομένων της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ καθώς και του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης. Ένας φοιτητής που έρχεται στο Λονδίνο λαμβάνει μια υποτροφία που πιστεύεται ότι αξίζει περίπου 18.500 £ εκτός από τα πλήρη δίδακτρα, με ένα μέσο πτυχίο να κοστίζει συνήθως σε αποφοίτους στο εξωτερικό 17.109 £.
Με τις πτήσεις που περιλαμβάνονται, κάθε φοιτητής θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει περισσότερα από 35.000 £ δαπάνης, αν και το Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να αποκαλύψει το σχετικό ποσό ή πόσους φοιτητές θα χρηματοδοτηθούν φέτος.
Ο πρώην υπουργός άμυνας Τομπιας Ελγουντ είπε: «Δεδομένου ότι οι Ρώσοι αθλητές απαγορεύεται να συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς και δεν μπορούν να αγωνιστούν υπό τη ρωσική σημαία, η δαπάνη για την υποστήριξη Ρώσων φοιτητών είναι παράλογη”.
Το Υπουργείο Εξωτερικών αντιτέινει ότι το Chevening επιτρέπει στη Βρετανία να «ασχοληθεί με την επόμενη γενιά φοιτητών από όλο τον κόσμο με τις δυτικές αξίες και την κριτική σκέψη».
Ένας εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Η διαμάχη μας είναι με το καθεστώς του Πούτιν και την παράνομη εισβολή του στην Ουκρανία. Δεν είναι με τον ρωσικό λαό, πολλοί από τους οποίους υποφέρουν ολοένα και περισσότερο τις συνέπειες αυτής της εισβολής».
Ο εκπρόσωπος επισήμανε επίσης μια αύξηση στην εσωτερική καταπίεση στη Ρωσία με τους Ρώσους να μην μπορούν ολοένα και περισσότερο να ασκούν τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους ως δικαιολογία για την απόφαση.
Η απόφαση για την επανάληψη του προγράμματος στους Ρώσους συμπίπτει με τη δεύτερη επέτειο της πλήρους κλίμακας εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.
Στα δύο χρόνια από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, περισσότεροι από 10.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 20.000 τραυματιστεί. Η Βρετανία έχει επίσης εντατικοποιήσει τις κυρώσεις της εναντίον της Ρωσίας για τον φόνο του Ναβάλνι. Λίγες μέρες μετά τον θάνατό του, το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε έξι άτομα που ηγούνται του ιδιαίτερα βάναυσου στρατοπέδου φυλάκισης
Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου
ΠΗΓΗ: ERT