Την αναγκαιότητα να έχει η χώρα μας ισχυρές και σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις για να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα και τις υποδομές τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας Νίκος Δένδιας, μιλώντας, στο East Macedonia & Thrace Forum II, που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη.
Αναφερόμενος στην περιοχή της Θράκης, επισήμανε ότι αποτελεί «λαμπρό παράδειγμα συνύπαρξης Ελλήνων πολιτών διαφορετικών θρησκευμάτων» ενώ για την Αλεξανδρούπολη ανέφερε ότι έχει αποδείξει τον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ως «ένας σημαντικός εμπορικός, οικονομικός, ενεργειακός και αμυντικός κόμβος».
Για το γεωπολιτικό ρόλο της Θράκης, εξήγησε τη σημασία της περιοχής για τα εθνικά συμφέροντα στη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Χαρακτήρισε την οικονομική ανάπτυξη «εργαλείο για να προχωρήσουμε μπροστά» και διευκρίνισε ότι «για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη πρέπει να υπάρχει διασυνδεσιμότητα».
«Δεν μπορούν», είπε, «να γίνουν συνέργειες χωρίς αυτό». Και πρόσθεσε: «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της ΕΕ για το χάρτη του νέου σιδηροδρομικού εμπορευματικού διαδρόμου Βαλτικής Θάλασσας, Εύξεινου Πόντου και Αιγαίου Πελάγους».
Αναφερόμενος στα ενεργειακά ζητήματα, υπογράμμισε ότι η περιοχή της Θράκης «έχει προφανή σημασία ως ενεργειακός κόμβος» ενώ συμπλήρωσε μιλώντας για τους αγωγούς μεταφοράς ενέργειας ότι αποτελεί «προϋπόθεση η προστασία των υποδομών» και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να μπορεί η Ελλάδα «να τις προασπίσει, να τις προστατέψει». «Και αυτό», πρόσθεσε, «καταλήγει στην απόλυτη αναγκαιότητα να έχουμε ισχυρές και σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις».
Μιλώντας για την «Ατζέντα 2030» για τις Ένοπλες Δυνάμεις, εξήγησε ότι «θα ανταποκριθεί στις υπάρχουσες προκλήσεις αλλά και στις προκλήσεις πέρα του ορίζοντα με μια διαφορετική δομή και μια διαφορετική αντίληψη, με ένα σύγχρονο μοντέλο θητείας, με ένα σύγχρονο μοντέλο εφεδρείας, με ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας». «Να δημιουργήσουμε», είπε, «ένα αμυντικό οικοσύστημα όπου το ανθρώπινο κεφάλαιό μας μπορεί κάλλιστα να υπηρετήσει».
Κλείνοντας, χαρακτήρισε «εθνικής σημασίας ζήτημα» τη χάραξη πολιτικών για το μέλλον και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν «ανακοίνωσε ότι το 2028 θα αποχωρήσει από την ηγεσία της Τουρκίας» γεγονός που εγείρει – όπως είπε – ερωτήματα για το «ποια θα είναι η Τουρκία μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, ποιες θα είναι οι γεωπολιτικές επιλογές των διαδόχων του και ποια θα είναι η κατεύθυνση της μεγάλης αυτής χώρας;».
ΠΗΓΗ: ERT